Yazılımcı Salısı’ ında bu hafta çok tecrübeli bir isim ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Yazılım dünyasına çok erken yaşlarda adım atan, bir dönem freelancer olarak çalışan, bilgisayar mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra çok farklı dillerde yazılım geliştiren ve girişimciliğe adım atıp MONEYMO şirketine CEO olan kıymetli bir isim Barış Yüceses bu hafta misafirimiz oluyor.
Röportaj baştan son çok kıymetli bilgiler içeriyor. Yazılım dünyasının mutfağından gelip, çok güzel tecrübeler edinmiş ve deneyimlerini güzel bir şirket ile taçlandıran Barış Bey; yazılım dünyası, Türkiye’ de yazılım, akademik hayatın iş hayatına katkısı, Türkiye’ de girişimcilik, gençlere tavsiyeler gibi konulardaki fikirlerini bizimle samimi bir şekilde paylaştı.
Çok yoğun bir dönemine denk gelmemize rağmen bizleri kırmayıp röportaj davetimizi kabul ettiği için de ayrıca teşekkür ediyoruz.
Barış Yüceses ile Yaptığımız Röportaj!
HD Tekno Haber: Barış Bey; şirketin temellerini attığınız bu yoğun döneminizde; bizleri kırmayıp röportaj davetimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Sizlerle röportaj yapmak bizleri çok sevindirdi. Çünkü kuruluş gayelerimizden olan bilgi ve tecrübe paylaşma misyonumuza sizler de tecrübelerinizle büyük bir destek sağlamış oluyorsunuz. Sizleri artık çok yakından tanıyoruz ama sizleri tanımayan takipçilerimiz için de kendinizden biraz bahsedebilir misiniz? Barış Yüceses kimdir diye sorduğumuzda neler söylemek istersiniz?
Barış Yüceses: Merhaba, 1975 Eskişehir doğumluyum, Bilgisayarla 16 yaşımda Eskişehirde Bilgisayar Programcılığı kursuna giderek Yazılım dünyası ile tanıştım. 1993-1996 yıllarında freelance programcılık yaptım. Yazılım Dünyası ile tanıştıktan sonra Bilgisayar Mühendisliğinin farkına vardım.
1998 de Kocaeli Bilgisayar Mühendisliğinden mezun olunca istanbulda yazılım hayatıma profesyonel olarak başladım. 1991’de MSDOS 3.30 ve Pascal 1.0, Cobol, Fortran dönemlerinde başladım C, C++, Delphi, Visual basic ile devam edip C#.net ile aktif yazılım geliştirme kariyerimi 2007 de tamamlayarak yönetici olarak devam ettim. Yazılımı çok sevmeme rağmen gelişen sektör de yönetici olmaması vb. nedenlerden bizler gibi işin mutfağından gelenlerin bazıları ihtiyaçtan dolayı yönetici olarak devam ediyor. Son 2 yıldır ise girişimci olarak devam ediyorum.
HD Tekno Haber: Şimdiye kadar hangi sektörlerde çalıştınız ve şuan temel uğraşınız ne? Neler yapıyorsunuz?
Barış Yüceses: 20 yıllık profesyonel iş hayatımda Sigortacılık, Bankacılık, Finans, Leasing, Trading, CRM, Framework vb konularda yazılım geliştirdim. Şu an yine CRM ve Finansal Teknolojiler konusunda Fintech Startup şirket olan MONEYMO isimli şirketimizde kurucu ve CEO olarak görev yapıyorum. Finansal Teknolojiler üzerine servisler geliştiriyoruz.
HD Tekno Haber: Öncelikle yeni şirketiniz için tebrik ediyor, başarılar diliyoruz. Eskiden yazılım geliştirici şimdi şirketin CEO’ su olarak tüm bu dönemlerde kullandığınız yazılım ürünleri nelerdir?
Barış Yüceses: Kariyer hayatım genelde Microsoft ürünleri ile geçti. Geçmişte Oracle, SAP gibi farklı platformlarda da çalıştım. Şimdi halen SQL Server ve.Net ile devam ediyoruz. Diğer Uygulamalar ise TFS, teamwork, slack.
HD Tekno Haber: Yazılım dünyasına adım atan çoğu insanın temel düşüncelerinden birisi de kendi şirketini kurup yola devam etmek. Siz bu süreci yaşamış bir kişi olduğunuz için iş hayatında neler yaptığınız veya hangi kaynakları takip ettiğiniz çok merak edilir. Sizin iş hayatında faydalandığınız kaynaklar var mıdır veya takip ettiğiniz kişiler kimlerdir?
Barış Yüceses: Ekibimiz Microsoft’un eğitim portalını kullanıyor ağırlıkla. Bunun dışında İş Dünyası gelişmeleri yeni trendleri özellikle takip ediyoruz. Ayrıca belli bir yaştan sonra belli tecrübe de arkadaşlarımız olduğundan onlarla sohbet ve danışma da önemli yer tutuyor.
Bilişim dünyasında en önemli şeyin çevre olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla günümün büyük kısmını iletişim alıyor. Çokta faydalı oluyor. Çok hızlı gelişen ve değişen dünya da bazı şeyler yazılı internete düşene kadar çok zaman geçtiğinden arkadaşların tecrübelerini onlardan dinlemek daha hızlı ilerlememi sağlıyor. Bu arkadaşlarım piyasa da ismen bilinmeyen ama çalıştıkları konularda oldukça bilgili insanlar oluyor.
HD Tekno Haber: Bugüne kadar çok sayıda farklı dili tecrübe etmişsiniz. Yazılım dünyasına yeni adım atan gençlerin özellikle merak ettikleri bir soru var. Bir yazılım teknolojisi üzerine mi uzmanlaşmalı yoksa her birinden azar azar fikir sahibi mi olunmalı? Yazılım dünyasının hızlı değişimi ister istemez onlara bu soruyu sorduruyor. Sizin bu konudaki düşünceleriniz nedir? Gençler sizden neler duyacak bakalım.
Barış Yüceses: İnsan hayatın boyunca ortalama 5 er yıllık periyotlarda değişiyor. Hayata bakışı da değişiyor. Dolayısıyla 15 yıl sonraki kendinizin ne olacağını biliyor olsanız bunun cevabı kolay olurdu. Ama özetle şöyle denebilir. Teknik konuda ilerleyecekseniz bazı konularda uzmanlaşmak piyasadaki iyilerden olmak için iyi olacaktır. Ama zamanla yöneticilik girişimcilik gibi konulara odaklanma durumunuz varsa her konuda bir miktar tecrübe işe yarayacaktır. Ama teknik bir kariyer hayatı düşünenlerin bir konuda uzmanlaşması onları dünya piyasasında iyi hale getirir ve başarılı bir iş hayatı olur.
Bilinen bir söz vardır bir konuda uzman olmak için 10.000 saat çalışmak gerekir diye. Bilişim dünyasında bu süre çok daha uzun ve sonu olmayan bir konumda olduğundan sürekli devam etmekte fayda var yoksa 1 seneye kalmaz yetersiz hale gelebilirsiniz.
HD Tekno Haber: Teknoloji dünyasını yakından takip ettiğinizi biliyoruz, röportajın bu aşamasına kadar da bunu çok iyi anladık. Takip ettiğiniz teknoloji siteleri nelerdir? Bir kaç isim alabilir miyiz?
Barış Yüceses: Görevim gereği daha çok iş dünyasına özel siteler ve dünya trendlerini paylaşan siteleri takip ediyorum. Örnek vermek gerekirse hbrturkiye.com ve trendwatching.com.
Bunun dışında Türkiye de seminer vb. yerlere çok gitmiyorum. Çünkü sürekli kendini tekrar ediyor maalesef.
HD Tekno Haber: Şimdi şirketin kurucusu ama eski bir yazılımcı olarak olarak mesleki anlamda kendinizi geliştirmek için ne yaparsınız, zamanında neler yapardınız?
Barış Yüceses: Yazılımcılık dönemimde işimle ilgili olmayan farklı bir konu/problem bulur bunu farklı teknolojilerle evde proje gibi yapardım. Bu sayede farklı yazılım dillerinden cihazlara kadar bilgisayarın temelini daha iyi anlamamı sağlardı. Maalesef günümüzde bilgisayarın arkada gerçekte nasıl çalıştığını bilmeden yazılım geliştirme yapanlar görüyorum. Karmaşık problem yaşadıklarında bu sistemi derinlemesine bilmediklerinden çaresiz kalabiliyorlar.
HD Tekno Haber: Genel olarak olarak yaptıklarınızı, takip ettiğiniz kaynakları öğrenmeye çalıştık, gençlerin merak ettiği soruları sorduk. Biraz da genel sorular sormak istiyoruz. Yazılım sektörü hakkında ne düşünüyorsunuz? Size göre gelecekte hangi alanlar daha popüler olacak?
Barış Yüceses: Yazılımcılık kendini sürekli yenilemesi gereken bir alan. Dolayısıyla bu yenilenmeyi devam ettirmenin yolu mesleği çok sevmekten geçiyor. Şirketlerin genel sorunu kaynak sorunu olduğundan az insanla çok iş yetiştirmenin sürekli yoğun bir çalışma temposuna neden olması, yazılımcıların bazen kendini geliştirmeyi unutmasına neden olabiliyor. Gelecekte, tüm cihazların ortak konuştuğu sistemler, yapay zeka, entegrasyonların yoğun olduğu sistemlerin popüler olmaya devam edeceğini düşünüyorum.
HD Tekno Haber: Bu aşamada ülkemize dönecek olursa; size göre yazılım sektörümüzün eksileri/sıkıntıları nelerdir?
Barış Yüceses: Aslında biraz önce belirttiğim üzere kaynak yetersizliğinden az insanla çok iş yapmaya çalışmak en büyük zorluk. O yüzden de başarı Quantity ile ölçülüyor. Batı da ise Quality ile ölçülüyor.
Quality düşük, Quantity yüksek işler yapmaya devam ederek operasyonel kalmamızı en büyük risk olarak sayabiliriz. Öncü bir teknoloji şirketi olmak için daha akıllı, acele etmeden, hızlı, yalın, basit, stabil, ölçeklenebilir, sürdürülebilir, izlenebilir, esnek vb. değerler yaratılarak bunların odağında çalışmaktır. Ama iş yetiştirme ve yetişememe kavramı yoğun olacağından öncü değil operasyoncu bir bakış açısıyla kalmamız en büyük eksiğimiz.
HD Tekno Haber: Belirttiğiniz sıkıntılar giderildiğinde veya en azından düşünce yapımızı değiştirdiğimizde ülkemizde yazılım sektörünün çok daha farklı bir noktaya geleceğine eminiz. Burada büyük resme baktığımızda yazılım sektöründe Türkiye’ yi dünyanın neresinde konumlandırıyorsunuz?
Barış Yüceses: Finans gibi bazı sektörlerde toplumunda talebi ile çoğu ülkenin ilerisindeyiz. Bu bir avantaj. Ama inovasyon üretme konusunda hala dünyanın gerisindeyiz. Bu da bizleri öncü üreticiler değil, operasyon türünde hizmetler geliştiren takipçiler haline getiriyor maleef.
Şirketlerin üst düzey yönetimlerinin hala boomer kuşağı olmasının da geleneksel yönetimleri sürdürmesine neden oluyor diye düşünüyorum. Bu da şirketlerin inovatif girişimlerini durduruyor. Dolayısıyla yetenekli ekipler, ilgili tüketicilerin de olduğu bir ekosisteme sahip olduğumuzdan, şirketlerin yönetimlerinin daha risk alabilir hale gelip inovasyonu desteklemesi ve kültürün buna evrilmesi ile Dünyadaki öncülerden olabileceğimizi düşünüyorum.
HD Tekno Haber: Yazılım dünyamızın bir diğer parçası etkinlikler. Yazılım temalı Türkiye’ de yeterince etkinlik yapılıyor mu? Takip ettiğiniz veya katıldığınız etkinlikler var mı?
Barış Yüceses: Birkaç sene önceye göre daha fazla olduğunu görüyorum. Bu sevindirici. Son zamanlarda bolca Devops ve hackathon aktiviteleri görüyorum. Bunlar sevindirici. Daha yaratıcı yazılım aktiviteleri de yapılırsa daha da geliştirici olacaktır. Görevim gereği yönetsel konularla llgilendiğim için yazılım aktivitelerine katılmıyorum. Ekibimin katılmasını sağlamaya çalışıyorum.
HD Tekno Haber: Dünyada başarı hikayelerini okuduğumuz ve okulunu yarıda bırak çok sayıda girişimci var. Akademik eğitimin iş hayatına katkısı nedir? Üniversite okuma temel taşlardan birisi midir?
Barış Yüceses: Akademik eğitim olmadan da başarılı arkadaşlar görüyorum. Ama yine de bu eğitimleri üniversite de almanın faydalarını gördüm ve üniversite okumanın gereğine kültür ve bakış açısı da kattığından inanıyorum.
İş hayatı ile ilgili satış, pazarlama, strateji gibi çoğu bilim dalında metotlar akademik araştırmalarla yaratılıyor. Bilişim dünyası da bunların bir parçası olduğundan akademik desteğin çok önemli olduğunu ve hatta araştırma merkezi olarak daha fazla konuda üretici olması ve patent üretmesi gerektiğine inanıyorum.
HD Tekno Haber: Çoğu sorumuza verdiğiniz cevaplarda gençlere güzel tavsiyeleriniz var ama genel olarak bir soruda toparlamak istersek; yazılım dünyasında yer alan gençlere önerileriniz nelerdir?
Barış Yüceses: Öncelikle Kendilerini iletişim, araştırma, ingilizce, noktaları birleştirmek ve yaratıclık konularında çok iyi geliştirsinler. Çok fazla okumak ve çok farklı şeyler okuyarak geliştirmeleri gerekiyor. Okulda her konu ile ilgili ödev ve araştırma yapmak farklılıkları görmelerini ve bunların birlikte çalıştığı zaman olacakları hayal edebilmeleri için önemli. Örnek vermek gerekirse ben Microsoft tabanlı sistemlerde çalışacağım diye linux’u ihmal etmek ekosistemi iyi tanımamaya neden olacağından kör topar bir uzman haline gelmemize neden olacaktır. Özetle her konudan okuma ve deneyimleme ile piyasaya hazırlanmalarını tavsiye ederim.
HD Tekno Haber: Sizinle röportaj yapma fırsatı yakalamışken son bir soru daha sormak istiyoruz. Sektörde aktif olarak yer alan yöneticilerden birisi olarak Tükkiye’de girişimcilik hakkında neler söylemek istersiniz? ülkemizde girişimcilik ne durumda ve girişimciler yeterince destek alabiliyorlar mı?
Barış Yüceses: Türkiyede girişimcilik yeni yeni doğmaya çalışıyor. Ama yatırımcıların az olması ve fikre yatırım yapmam ürün olsun ona bakarak konuşalım demesi ekosistemin hızlı büyümesini engelliyor. Bunun nedeni de aslında az yatırımcı olmasından dolayı seçici davranmaları. Çok yatırımcı olsa kendi aralarında da rekabete neden olacağından yatırım tutarları da biraz daha büyük olsa korkmadan deneysel davranabileceklerini düşünüyorum. Ama az yatırımcı olması ve paranın da kısıtlı olması yatırımcıların seçici davranmasına neden olduğundan inovasyonun biraz deneysel yönünü durduruyor.
Melek yatırımcıların ise üniversite mezunlarına daha düşük paralar verdiğini görüyorum. Bu da daha ciddi bir iş modeli ile profesyonel bir ekip kurarak girişimci olmaya çalışanların yatırımcı bulmasını çok zorlaştırıyor. Ama her geçen gün ekosistem büyüdükçe, girişimciler de büyük paralar kazandıkça, tekrar ekosisteme yatırımcı olarak dönerse ekosistemin büyümeye devam edeceğini düşünüyorum.
Bu yatırımları sadece ekosistemde girişimlere yatırım desteği ile değil bazen üniversite ve araştırma merkezi kurmak ve patent üretimini destekleyici iş modelleri yaratmakla da olacağını düşünüyorum. Benim de en büyük hayalim yeterli ekonomik güce sahip olduğumda patent üreten araştırma merkezleri kurarak ülke ekonomisine destek olmak.
Barış Bey ile yazılım dünyasının başından sonuna kadarki süreçleri içeren çok keyifli bir röportaj yapmış olduk. Katkıları için kendilerine çok teşekkür ediyoruz.
Yazılım dünyasında yer alan; en yenisinden en uzmanına kadar, elimizden geldiğince, düşüncelerini siz değerli takipçilerimize iletmek için herkese mikrofunumuzu uzatmaya çalışıyoruz. Eğer sizlerin de yazılım dünyası üzerine söyleyecek iki çift sözü varsa lütfen iletişim sayfamızdan bize erişin ve sizlerle röportaj yapma şansına erişelim.
Yeni bir Yazılımcı Salısı’ nda yeni düşüncelerle görüşmek üzere.