Teknoloji dünyasındaki gelişmeler hemen hemen her sektöre, her alana; farklı bakış açıları, kolaylıklar, yeni yöntemler getirirken; Deprem konusunda, depremin önceden bilinmesi konusunda ciddi anlamda bir gelişme yaşanmadı.
Yapılan çalışmalar, depremin önceden bilinmesi konusunda yeterli bilgi veremese de; çalışmalardan elde edilen tecrübelerle depremin zararlı etkilerini minimuma indirecek uygulamalar, yöntemler geliştiriliyor.
Daha önce yayınladığımız haberde; ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ nin Twitter? ı kullanarak tüm dünyadaki depremi izlediğini aktarmıştık. Aynı şekilde Kandilli Rasathanesi’ nin Erken Uyarı Sistemini hayata geçirdiğini ve oluşabilecek depremi 2 ile 15 saniye öncesinde haber verdiğini aktarmıştık.
Deprem ile ilgili yapılan bir çalışma da Kaliforniya’da yer alan araştırma üniversitesinden geldi. Bilindiği üzere Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley; Kaliforniya’da yer alan araştırma üniversitesi ve çoğu alanda çok ciddi araştırmaları mevcut.
Üniversitedeki bir grup sismologlar ve bilgisayar bilimcileri MyShake adını verdikleri bir uygulama geliştirdiler. Bu uygulama ile depremin etkilerini azaltmada kullanmak için bütün toplumdan veri almak üzere dünya çapında sismik bir ağ oluşturulmak isteniyor. Aynı zamanda uygulamayı kullanarak; son depremlerden haberdar olabilir, önemli küresel deprem bilgilerine erişebilir ve depremde korunma ipuçları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Peki MyShake uygulaması nasıl çalışıyor?
Şuan sadece Android versiyonu olan (iOS versiyonu da planlanıyor) uygulamayı ücretsiz bir şekilde Google Play’ den indirerek, akıllı telefonunuzu bir deprem dedektörü haline getirebilirsiniz. Uygulamayı kurduktan sonra; telefonunuzun arka planında sürekli çalışıyor. Bu uygulama açık iken deprem olduğunda; telefondaki akselerometre sayesinde oluşan titreşimlerden deprem olduğu anlaşılıyor ve merkeze anlık olarak bilgi iletiliyor. Alınan bu bilgiler merkezde değerlendiriliyor, gerekli aksiyonlar alınıyor.
Uygulamayı kullanırken akıllara iki konu takılabilir. Birincisi sürekli açık olan uygulama nedeniyle telefon şarjının daha çabuk bitmesi, ikincisi kullanıcı hareketlerinin telefonda yaptığı titreşim ile depremin yaratacağı titreşimin ayrıştırılamaması.
Yapılan açıklamada; uygulama açık iken tüketilen enerjinin çok az olduğu bildiriliyor. Telefonunuza kurulu bir aktivite ölçer programından daha az enerji tüketiyor. İkinci konu biraz daha zor. Ama ekibin yaptığı araştırmalar, bir kullanıcının günlük kullanımından dolayı telefonda oluşan titreşimlerle deprem nedeniyle telefonda oluşan titreşimler birbirinden farklı bir yapıya sahip ve ayırt edilebilir durumda.
Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere; depremin oluşturuğu titreşim ile insan hareketlerinden dolayı oluşan titreşim birbirinden çok farklı.
MyShake Deprem Algılama
MyShake Uygulamasının Android versiyonunu linkinden indirebilirsiniz. iOS versiyonun ne zaman çıkacağı daha net değil.
Uygulama ile ilgili çekilen video’ yu da izleyebilirsiniz.

-Advertisement -HD TeknoHaber Reklam
- Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz