Hdteknohaber ekibi olarak bu hafta da Yazılımcı Salı‘sı ile karşınızdayız. Bu haftaki konuğumuz yine sektörden ancak, lisans eğitimini Türkiye’de tamamlayıp kendi vatanında mesleğini icra eden Jamshid Hashimi. Yazılım tecrübelerinin çoğunluğunda Web uygulamaları ve açık kaynak yazılımlara eğilen Jamshid Hashimi‘ye sorularımızı yönelttik.
Hdteknohaber: Sevgili Jamshid öncelikle seninle konuşmak bizim için de büyük keyif. Lisans eğitimini Türkiye’de yapmanın ardından yazılım sektörüne kendi vatanında devam ettin. Bize biraz kendinden bahseder misin?
Jamshid Hashimi: Öğrenmeyi seven ve paylaşmayı daha çok seven bir Bilgisayar mühendisiyim. Afganistan doğumluyum ve 2004 – 2010 seneleri arasında Türkiye’da bulundum, önce Kayseri sonra İzmir. Dokuz Eylül Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldum. Afganistan’nın önde gelen bilişim şirketlerinde çalıştım. Şu an özel bir üniversitede Web Uygulama Geliştirme derslerini veriyor ve yazılım eğitimi ve yazılım geliştirme konularında özel şirketlere ve kar amacı gütmeyen kurumlara danışmanlık yapıyorum. Aynı zamanda, teknoloji startuplarına “Lean Startup” kavramlarını anlatıyor ve bir çok farklı alanlarda destek sağlıyorum. CodeWeekend, Afganistan’in ilk ve en büyük geliştirici topluluğununda kurucusuyum.
Hdteknohaber: Akademik yöne biraz ağırlık vermişsin gibi. Peki yazılım sektörünü düşündüğümüzde kendini hangi teknolojilere yakın hissediyorsun.
Jamshid Hashimi: Yazılım geliştirme alanında 7 seneden fazladır çalışıyorum. Özellikle Afganistan’da bulunduğum 5 senede, Web uygulamaları ve açık kaynak yazılımları üzerine çalıştım.
Hdteknohaber: Web uygulamalarını daha aktif kullanıyorsun demek. Peki Web uygulamalarında hangi altyapıları tercih ediyorsun?
Jamshid Hashimi: Bu zamana kadar çalıştığım her yerde açık kaynak teknolojileri üzerinde çalıştım. Gönüllü olarak hep .NET ve Microsoft teknolojileri ile haşır neşir oldum. Bu aslında güzel bir birleşim oldu. Her iki platformun nimetlerinden faydalanıyorum.
Hdteknohaber: Peki bu çalışma hayatında örnek aldığın yada takip ettiğin kaynaklar var mı?
Jamshid Hashimi: Bizde bir söz vardır: “Tecrübe bilimin babasıdır” diye 🙂 araştırma, deneme, yine araştırma ve tekrar deneme ve yılmama, peşini bırakmama ve sonunda başarma ve bir tecrübe daha kazanma, ve bütün bunları yaparken zevk alıp, sonuca ulaştığında sevinme ve etrafındaki insanların belki anlayamadığı ve anlatamadığınız gülümseme ile bardaktaki kahve’den bir yudum daha alıp devam etme. Benim faydalandığım kaynaklar bunlar.
Hdteknohaber: Biraz önce hem açık kaynaklı yazılımları kullanmaktan hem lisanslı ürünleri denemekten bahsettin. İkisinin harmonisi senin hoşuna gitmişe benziyor. Yani bu söylediklerinden aslında yazılımcıların her konuda bir kültür sahibi olması gerektiğini düşünebiliriz. Bu konuyu detaylandırabilir misin? Ne yapmalıyız her konuda fikir sahibi olmalı mı yada bir konuda sağlam olmalı mı?
Jamshid Hashimi: Biri üzerine uzmanlaşmalı ama birden fazla teknoloji hakkında fikir sahibi de olunmalı. Yazılım sektörü tabiri caizse her saniye içinde bir değişime uğruyor, yeni teknolojiler, yeni çözümler, yeni icatlar ortaya çıkıyor. Bu kafileden geride kalmamak için bir yazılım geliştiricinin sürekli güncel kalması, hızla dönen dünyada sabit kalmanın geriye gitmek anlamında olduğunu bilmeli ve bilgisini, kapasitesini ve becerilerini hep irdelemeli ve yükseltmelidir.
Hdteknohaber: Bunlar işin altyapısı hakkındaki konular birazda sosyal boyutuna bakalım. Teknolojinin magazinini nereden takip ediyorsun.
Jamshid Hashimi: Scott Hanselman‘in yazılarını hep takip ediyorum. Phil Haack ve Jeff Atwood‘un bloglarını okuyor ve telefonumdaki Pocket uygulamasında kaydettiğim sevdiğim makaleleride vakit buldukça okuyorum. Karşılaştığım problemler için ve bazende yardımcı olmak için sıklıkla stackoverflow ve Quora’yi ziyaret ediyorum. Türkçe kaynaklardan Daron Hocanın blogunu takip ediyor ve özellikle Muhammed C. Tahiroğlu’nun yazılarını büyük bir keyif ile okuyor ve herkese tavsiye ediyorum.
Hdteknohaber: Sıkı bir blok takipçisisin anlaşılan. Peki kendini iş dışında bir şeyler katmak için neler yapıyorsun?
Jamshid Hashimi: Kitap okuyorum. Bir arkadaşımla Book Club Afghanıstan adında bir topluluk kurduk. Kitap okuma alışkanlığını artırmak ve insanları kitapların muhteşem ve gizemli dünyasına aşina etmek amacı ile, ve bir gün Afganistan’daki herkesin haftada en az bir kitap okuma hayali ile başladık. Okuyoruz, okutuyoruz. Sizde deneyin derim.
Hdteknohaber: Dediğin gibi kitap okumak önemli birazda kendimize bir şeyler katmalıyız. Hazır seni yakalamışken ne olacak Türkiye’de yazılım demek olmaz ama senin yaşadığın ortamda yazılım ne durumda nereye gidiyor bize de kıyaslama açısından yararlı olacaktır.
Jamshid HashimiAfganistan’da bulunduğum için, genel konuşmak daha doğru olur. Bence gelecek mobil. Türkiye’nin yazılım sektörü ile ilgili konuşmak benim hadimde değil. Ben, aldığım yazılım eğitiminden, aldığım destekten ve arkadaşlarımdan memnunum. Biraz değinmek gerekirse, bence Silicon Valley’yi özgü kılan oradaki ve genel olarak Amerika’n kültürüdür. Girişimciliğin, yaratıcılığın, desteğin ve başarının önce kültürün içinde bir yeri olmalı. Afganistan henüz ilk günlerini yaşıyor bu anlamda. Bize düşen büyük bir vazife var. Allah yardımcımız olsun.
Hdteknohaber: Önününde zorlu bir yol var ve sanırım çok daha emek vermek gerekecek. Peki daha yolun başındayken eksik gördüğün yada başlangıç aşamasında bile olsanız umut vadeden yönleri neler?
Jamshid Hashimi: Türkiye benim ikinci ülkem. Ülkemiz dendiğinde, Afganistan ile beraber Türkiye’de aklıma geliyor. Bir arkadaşım bana demişti: Jamshid, insanın doğduğu yer değil, doyduğu yer vatanıdır diye. Sevindirmişti beni. Ben Türkiye’de kendimi hep evimde hissettim. Neyse, mevzuya gelelim. Afganistan’daki sorun bambaşka, devletin desteği çok nadir ve insanların bilişim sektörü ile ilgili bilgileri henüz çok ilkel. Bu insanlar devlette çalışan yüksek mevki sahipleri veya özel sektörün önde gelen şirket sahipleridir. Bu ortamda yazılım geliştirmek bir hayli zor, geliştirmeden önce ıslah etmeniz gerekir fikirleri. Türkiye’nin durumu bambaşka, ve çok iyi bir yerde. 5 senedir uzakta kaldığım için ve sektörün içinde olmadığım için, bu konuda kesin bir fikir beyan etmem doğru gelmez.
Hdteknohaber: Afganistan’da yolculuğun bir hayli uzun olacağa benziyor; ama Türkiye Afganistan’a nazaran iyi durumda. Peki dünya geneline bakıldığında Türkiye ne durumda?
Jamshid Hashimi: Dünyaca ünlü uygulamalar ve girişimlere baktığınızda nadiren Türkiye’nin adını duyuyorsunuz. Bu gerçekten hayret verici bir durum. Eğitim, imkan ve gerekli destek var ama bir yerde duruyor. O kırmızı çizgiyi aşanlar gidip Türkiye’nin dışında aşıyor. Bunu irdelemek gerekir.
Hdteknohaber: Türkiye’de kaldığın dönemlerde yapılan etkinlikler hakkında fikirlerin neler sence sektör için yön vermek için yeterli miydi?
Jamshi Hashimi: İzmir’de yaşadığım yıllarda etkinlikler oluyordu ve ben çoğuna katılırdım ve hatta derdim, keşke İstanbul’da olsaydım, çünkü orada daha çok etkinlik oluyor. Yazılım temalı etkinliklerin bendeki etkisi çok. CodeWeekend’i o havayı Afganistantan’daki yazılımcılarada tattırayim diye kurdum. Bazı konular, bazı konuşmacılar size yüzlerce dersten daha önemli bilgileri, daha gerekli mevzuları anlatabiliyorlar. Bu bence heyecan verici.
Hdteknohaber: Hayat uzun bir yol. Bu yolculuğun büyük bir bölümünü iş hayatı oluşturuyor. Ama en başında akademi var. Sence akademinin tüm yolculuğa etkisi nedir?
Jamshid Hashimi: Yol göstericidir. Size özgüven sağlar ve önünüzde kapılar açar. İçeri girip girmemeniz veya girip de yapacağınız şeyler tamamen size kalmış.
Hdteknohaber: Jamshid gerçekten bize farklı bakış açıları sağladın başka ülkelerde olsak da hep yan yana olduğumuzu hatırlattın. Her şeyden önce bu yakınlığın için teşekkür ediyoruz ve son olarak sektöre yeni gireceklere ne dersin diyoruz?
Jamshid Hashimi: Pes etmeyin, güncel kalın, etkinliklere katılın ve kitap okuyun.
Jamshid’e kahvesini bizimle paylaştığı için ve fikirlerini anlattığı için Hdteknohaber ailesi olarak teşekkür ediyoruz. Haftaya görüşme üzere.

-Advertisement -HD TeknoHaber Reklam
- Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz