Değerli HD Tekno Haber takipçileri; röportaj serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu hafta yine keyifli bir isim İlkay Günel ile güzel bir röportajı sizler için derledik.
Bugüne kadar yazılım dünyasına ürettiği güzel içeriklerle değer katan İlkay; bu keyifli röportaj ile birlikte tecrübelerini, yazılım dünyasının geleceği ile ilgili fikirlerini bizimle paylaştı.
İlkay’ ın güncel tuttuğu blog adresinden teknik makaleleri okuyabilirsiniz. [İlkay Günel Blog]. Ama öncesinde bu keyifli röportaja göz atmanızı öneririz.
HD Tekno Haber : Kendiniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? İlkay Günel Kimdir?
İlkay Günel : 1993 Samsun doğumluyum ve Samsun’luyum. İlk ve orta okulu İstanbul’da okuduktan sonra liseyi Samsun’da okudum. İstanbul’da üniversite kazandıktan sonra İstanbul’a döndüm ve 2016 yılında İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezuniyetin ardından 7 aya yakın bir süre Test Otomasyon Mühendisi olarak çalıştım ve 2017 Ocak ortası ile şu anki işim olan Yazılım Geliştirme Uzmanlığı pozisyonunda çalışmaya başladım.
HD Tekno Haber : Hangi sektörde çalışıyorsunuz?
İlkay Günel : Yazılım sektöründe çalışıyorum. Asseco SEE, bankalar ve üye işyerleri için NestPay ve Merchant Safe UniPay isimli e-ödeme geçidi çözümleri üretiyor. Ben, NestPay çözümünü geliştiren ekipte, yazılım sorunlarını çözme ve yeni özellikler ekleme görevlerini yerine getiriyorum.
HD Tekno Haber : Çalıştığınız sektörde kullandığınız teknolojileri, yazılım ürünleri nelerdir?
İlkay Günel : En başta kullandığımız platform teknolojisi olarak Java gelmekte, ürünümüzü core Java dili ve Java dili üzerinde gerçekleştirilmiş teknolojiler ile gerçekleştiriyoruz. Maven, Spring ve Git de kullandığımız teknolojilerden bazıları. Bunun yanında şirket işlerimiz de JIRA üzerinden hallediliyor. Ide olarak Eclipse kullanıyoruz ve ona ait pluginler kullanıyoruz.
HD Tekno Haber : İş hayatınızda faydalandığınız kaynaklar nelerdir? Kişiler kimlerdir?
İlkay Günel : En başta gelen kişi takım liderim Sinan Özışık. Takıldığım, çözemediğim noktaları ona danışarak çözüyorum. Onun dışında ekip arkadaşlarım da aynı şekilde çokça faydalandığım kişiler. Kullandığım kaynak olarak net bir kaynak söylemeyem fakat internetten çokça faydalandığım söylenebilir. Bilmediğim ya da hata aldığım durumlarda hemen internetten araştırıp çözmeye çalışıyorum. Bazı zamanlarda internetin altını üstüne getirdiğim oluyor.
HD Tekno Haber : Sizce bir yazılım teknolojisi üzerinde mi uzmanlaşmalı, yoksa birden fazla teknoloji hakkında fikir sahibi mi olmalı?
İlkay Günel : Bu ve benzeri sorular bana mail yolu ile de geliyor ve genellikle verdiğim cevap şöyle oluyor. Öncelikle kesinlikle birden fazla teknoloji hakkında fikir sahibi olmaktan ileri geçilip bilgi sahibi olunmalı. Fakat bu sırada da üzerinde uzmanlaşılacak bir teknoloji belirlenip onun üzerinde gelişilmeli. Tek noktaya bağımlı kalmak ve kendini sadece bir şey üzerinde geliştirmek ileride zararı dokunacak bir hareket olabilir. Benim tavsiyem bir alanda uzmanlaşırken diğer alanlarda da bilgi sahibi olunması yönünde.
HD Tekno Haber : Teknoloji dünyasını yakından takip eder misiniz? Takip ettiğiniz teknoloji siteleri nelerdir?
İlkay Günel : Fırsat buldukça technopat.net, shiftdelete.net ve chip.com.tr gibi adresler üzerinden teknolojik gelişmeleri takip etmeye çalışırım. Bunun yanında Twitter’dan takip ettiğim yazılımcılar da benim için güzel bir kaynak oluyor.
HD Tekno Haber : Yazılımcı olarak is hayatı dışında mesleki anlamda kendinizi geliştirmek adına neler yapıyorsunuz?
İlkay Günel : Ben aktif olarak blog yazarlığı ve video yayıncılığı yapıyorum. İş hayatı dışında yeni teknolojiler, frameworkler, kütüphaneler öğrenmeye çalışıyorum ve bunları blog ya da video vasıtası ile insanlarla paylaşmaya çalışırım. Bunun yanında eğer o hafta uygunsam Özgür Yazılım Günleri gibi etkinliklere katılmaya çalışıyorum, o etkinliklerden çok güzel bigiler edinilebiliniyor.
HD Tekno Haber : Türkiye’ de yazılım sektörü hakkında ne düşünüyorsunuz, sizce gelecekte hangi alanlar daha popüler olacak?
İlkay Günel : Ülkemizdeki yazılım sektörü kesinlikle potansiyeli çok büyük bir alan. Gelişime oldukça müsait ve iş imkanları genişleyecek şekilde büyüyor. Bu nedenle genç arkadaşlara verebileceğim en samimi tavsiye üniversite hayatınız boyunca kendinizi bu sektöre hazırlayacak şekilde sıkıca çalışmanızdır.
Şu anda Java ve .NET teknolojiler ülkemiz için popüler ve ideal durumdalar ve uzunca bir süre daha bence popülerliğini koruyacaklar. Bunların yanında Angular, Ember gibi MVC mimarsindeki JS kütüphaneleri de gelecekte popülaritelerini daha çok arttıracaklar. Özellikle sunucu katmanında Node.JS’in gelişi ile bu popülerleşme hızlandı gibime geliyor.
HD Tekno Haber : Size göre ülkemizde; yazılım sektörünün eksikleri / sıkıntıları nelerdir?
İlkay Günel : Benim eksiklik olarak görebileceğim şey maalesef yazılım geliştiricilerinin kendilerine yeni şeyler öğrenme, kendini daha fazla geliştirme noktasında vakit ayıramıyor oluşu olacaktır. Çünkü duruma baktığınızda günün 7-8 saatini bir monitör karşısında geçiren bir insanın her akşam eve geldiğinde de ya da her haftasonlarında da vaktini yine bir monitör karşısında geçirmek istememesi gayet doğal bir durum.
Bunun yanında yazılımcılarımıza hak ettiği değerin verilmesi gerekiyor. Genel olarak edindiğim izlenim çalışan kişilerin hak ettiği maaş, kıdem, imkan gibi şeylere sahip olamaması oluyor ve bu durum da yazılımcılara verilen değerin azlığından meydana geliyor.
Son olarak bir de bizden dünya çapında çıkan yazılım tek tük ile kalıyor. Ülkemiz çok sayıda çok kaliteli yazılımcıya sahip ve dünya çapında daha çok yazılım çıkarılabilir fakat çıkmayışı bizim için bir eksiklik olarak kalıyor.
HD Tekno Haber : Yazılım sektöründe Türkiye’yi dünyanın neresinde konumlandırıyorsunuz?
İlkay Günel : Ülkemiz kesinlikle düya yazılım sektörüne göre hiç kötü bir noktada değil aksine benim gözlemim çoğu ülkeden iyi olduğu yönünde. Daha iyi noktaya gelemez mi elbette gelebilir sadece ihtiyacımız olan şey verimli ve düzgün çalışıp iyi fikirlere sahip çıkmak ve desteklemek.
HD Tekno Haber : Yazılım temalı, Türkiye’ de yeterince etkinlik yapılıyor mu? Takip ettiğiniz etkinleri (Katıldığınız / Katılacağınız) paylaşır mısınız?
İlkay Günel : Herkese yönelik olabilecek ve ücretsiz katılımın sağlanabileceği etkinlikler bence çok azlar. Bazı birtakım etkinliklerin de fiyatları bence çalışan kişiler için bile oldukça yüksek oluyor ve şirketlerinin sponsorluğu olmadan katılamıyorlar.
Linux Yaz Kampı, Özgür Web Teknolojileri Günleri, Özgür Yazılım Günleri, GDG İstanbul etkinlikleri benim aklımda yer etmiş olan etkinlikler. Yaz Kampı hariç diğer etkinliklere katılmaya gayret ediyorum.
HD Tekno Haber : Akademik eğitimin iş hayatına katkısı ne orandadır?
İlkay Günel : Bilgisayar Mühendisliği eğitimini baz alarak konuşursak ülkemizdeki üniversitelerde bu eğitim çok teorik kalıyor. Açıkçası sektörümüz ile üniversite eğitimimiz arasında bir uçurum var. Üniversitede sadece dersler ile ilgilenip başka şeyler için vakit ayırmayan arkadaşlar mezun olmaya yakın iş arayışına başladıklarında sudan çıkmış balığa dönmekteler. Ben akademik eğitimi çok çok yetersiz buluyorum.
HD Tekno Haber : Yazılım dünyasında yer almayı planlayan gençlere önerileriniz nelerdir?
İlkay Günel : En başta araştırmacı ve meraklı olsunlar. Şu anki günümüz gençliği okuma ve araştırma noktasında kötü noktada.
Öğrenim hayatınızda sadece üniversite derslerinize odaklanmayın. Kendinizi geliştirmeye daha çok vakit ayırın. Bu kendinizi geliştirme adımları sırasında bol bol proje yapın. Bu projeyi yapıyorum ama çok küçük falan demeyin mutlaka yapın.
Mutlaka bir Github ya da Bitbucket hesabınız olsun ve yaptığınız projeleri buralarda paylaşın. Proje olmasa bile yazdığınız ve işe yarar olduğunu düşündüğümüz küçük kodlarınızı da paylaşın.
En kötü bu projelerinizi anlatacağınız bir bloğunuz olsun. github.io, wordpress, blogger gibi siteler üzerinden ücretsiz bir şekilde bloglar edinebilirsiniz ya da türm kontrolü sizde olan blog da edinebilrsiniz ama benim tavsiyem bir bloğunuz olsun.
İlkay’ a bu keyifli röportaj ve bilgi/tecrübe aktarımları için HD Tekno Haber olarak çok teşekkür ediyoruz.
Bugüne kadar İlkay gibi kıymetli isimlerle yaptığımız röportajları tek bir sayfada görmek isterseniz linkini ziyaret edebilirsiniz.
Şu duyurumuzu bir kez daha yapmak isteriz. Yazılım dünyasında yer alan; en yenisinden en uzmanına kadar, elimizden geldiğince, düşüncelerini siz değerli takipçilerimize iletmek için herkese mikrofunumuzu uzatmaya çalışıyoruz. Eğer sizlerin de yazılım dünyası üzerine söyleyecek iki çift sözü varsa lütfen iletişim sayfamızdan bize erişin ve sizlerle röportaj yapma şansına erişelim.
Keyifli ve samimi bir röportaj olmuş. Keşke tüm yazılımcılar ile bir şekilde röportaj yapılıp yayınlanabilse. Teknik makalelerden daha faydalı olduğunu düşünüyorum.