Dünyanın yeni göz bebeği uygulaması Pikazo. Temel olarak uygulama bir programcı ve bir sanatçı tarafından yapıldı. Uygulama temel olarak bir görsel korteks simülasyonu. Bu simülasyonda sizin verdiğiniz fotoğrafı 10 dakika içerisinde biraz sihirle birlikte bir sanat eserine çeviriyor. Nasıl çalıştığını inceleyecek olursak.
Uygulamayı geliştiren ekip Karl Stiefvater ve Noah Rosenberg uygulamadan önce de yıllarca birlikte çalıştılar. Anlattıklarına göre bir akşam bir şeyler içerken Karl Google‘ ın Derin Rüya Jeneratörü hakkında konuşurken bu alt yapı kullanılarak inanılmaz fotoğraflar yapabileceklerini söyledi. Bunun üzerine projenin tasarımcısı Noah bu düşünceye hayran oldu.
Bundan öncesinde Karl mistik oyunlar üzerine çalışıyordu. Matrix filminden sonra çıkan Second Life gibi. Sonrasında bir reklam ajansının kreatif direktörü oldu. İşin ilginç yanı bu uygulamanın keşfedilmesi bira içerken oldu ve birkaç gün içerisinde uygulama yayınlandı.
Yaptıkları açıkla ise şöyle “Fotoğraf filtrelemeden bizi ayıran kısım biz sadece kaynak görüntü üzerinde ayarlama yapmıyoruz, biz bununla birlikte sanal bir korteks ile fotoğrafı simülasyona sokup ayrı bir görüntü oluşturuyoruz. Bu işlemin ardından kaynak görüntüden hiçbir şey kalmıyor. Yeni resim tamamı ile farklı bir resim oluyor. Duygusal olarak yeni oluşan görüntünün ilk görüntüye benzediğini düşünüyoruz. Ancak bu düşünce tamamen zihnimizden ötürü bir düşünce. Çünkü sistem bu düşünceyi de yeni görsel oluşturulma sürecine ekliyor.”
Sistemin çalışma mantığı düşüncelerimizi de içine katarak ve tamamı ile yeni bir görüntü oluşturuyor. Yapılan işlemin büyüklüğü karşılayacak arka planda çok güçlü sunucu bloku mevcut. Buna rağmen yapının çalışması 10 dakika civarında sürüyor. Sistem resmi alıyor içerisinde işliyor ve yepyeni bir resim oluşturup size dönüyor.
Uygulama çok kısa zamanda popüler hale geldi. İki hafta içerisinde 13.500 indirilme 170.000 bağlantı isteği aldı. 100.000 fotoğraf çevirmeye ulaşmak üzere.
Uygulamanın sanatçı tarafı Noah, uygulamanın ürettiği fotoğrafları diğer sanatçı arkadaşlarına gösterdiğinde arkadaşları hayran kalmışlar. Belirttiğine göre uygulama bir eğitim ve öğrenme sürecinde. Birkaç yıl içerisinde öğrenmesini tamamlayacak ve sanatçılar yok olacak (:.
Karl aslında 2000 li yıllarda grafikler için bir yapay zeka modellemesi düşünmüş. Ancak zamanın şartlarına göre olan bilgisayarlar ile ancak 16X16 boyutlarında grafikler oluşturabilmiş. Ancak Google‘ ın 2015 Temmuz ayında Derin Rüyalar projesini kullanıma açmasıyla yapay zeka grafik işleme üzerine eğilmiş topluluğun fitilini ateşledi diyebiliriz. Bu proje grafik ile ilgilenen insanlarda bir ilham kaynağı olacağa benziyor.
Uygulamanın oluşturduğu örnek resimlerden bir galeri yaptık. Uygulama popüler fotoğraf filtre uygulamalarından çok farklı bir uygulamaya benziyor. Kısa zamanda dünyaya yayılacak gibi duruyor.
Uygulama şuan için IOS cihazlarda 7.99 TL lik bir fiyatla satılmakta. Aşağıdaki bağlantıdan uygulamayı indirebilirsiniz.