“Uluslararası Dünya Rotasyon ve Referans Sistemi” (International Earth Rotation Service IERS) daha önce yaptığı bilimsel açıklamalarla; Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşünün yavaşladığını ve buna bağlı olarak 1 saniyelik fazla bir zaman oluştuğunu belirtmişlerdi. Bu fazla gelen saniyeyi dengelemek adına 2015 yılına 1 saniye ekleneceğini açıklamışlardı (Ertesi güne bir saniye geç gireceğiz). İşte 2015’in o günü 30 Haziran Çarşamba. Gece saatler 23:59:59′ gösterdiğinde bambaşka bir olay yaşanacak be saatler 23:59:60′ ı gösterdikten sonra 00:00:00 Perşembe gününe geçilecek. Bu fazla gelen saniyeye Artık Saniye (Leap Second) denilmektedir.
Bilindiği üzere ilk artık saniye 30 Haziran 1972‘de gerçekleşmişti.
Bu değişikliğin insan hayatı üzerinde direk bir etkisi olmasa da dijital dünyada, bilgisayar ve internet dünyasında kabusa sebep olabiliyor.
Atomik Saati (:atomların rezonans frekanslarını sayarak zamanı ölçen bir saat çeşididir. 3 milyon yılda 1 saniye hata yapmalarının ihtimali sadece % 22,522’dir.) dijital bir şekilde yorumlayan internet devleri için durum sanıldığı kadar basit olmuyor. Çünkü zamana bir saniye eklemek aynı saniyenin tekrarı anlamına geliyor ve çoğu sistem rotasını kendi kendine bir şeyler yorumlayarak çıkardığından – sistemlerin çakılması anlamına gelebiliyor. Zira en son 2012 yılında bu sebeple çakılan siteler arasında Reddit, Foursquare, Yelp ve LinkedIn gibi önemli firmaların yer alması durumun ciddiyetini belirtiyor.
Bu durumları bir daha yaşamamak adına teknoloji devleri kendilerince yol haritası çıkarmaya çalışıyorlar. En son Google – hesaplama yapmış, 30 Haziran’a gelemeden sistemine sürekli milisaniyelik eklemeler yaparak tam da o günde düze çıkmayı planlamış durumda.
Artık Saniye durumunu yaşamaya 24 saatten az bir süre kaldı. Neler olacak merakla bekliyoruz.