Değerli HD Tekno Haber takipçileri; bu hafta yine değerli bir isim ile yazılım dünyası üzerine keyifli bir röportaj yaptık.
Kod Gemisi‘ nden Elifcan Çakmak bu hafta siz değerli takipçilerimiz için tüm sorularımıza bilgi birikimi ve tecrübesi ile samimi cevaplar verdi.
Röportajımıza başlayalım.
HD Tekno Haber : Elifcan, öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Takipçilerimizin seni tanıması adına hakkında kısaca bilgi verebilir misin? Elifcan Çakmak kimdir diye sorduğumuzda neler söylemek istersin?
Elifcan Çakmak : Merhaba, öncelikle röportaj teklifiniz için teşekkür ederim. Yeditepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü mezunuyum. Şu anda Bilişim Sistemleri alanında yüksek lisans yapmaktayım. Lisans okurken, Bilgisayar Topluluğunun etkinliklerinde görev aldım ve onlara yardım ettim. Teknolojiye olan merakım bu dönemlerde başlamıştı diyebilirim. Hatta lisans tezimi Özgür Yazılım Hareketinin toplumsal yönleri ile ilgili yazdım. Mezun olduktan sonra bilişim sektörüne proje asistanı olarak adım attım. Daha sonra kısa bir süre yazılım testçisi olarak çalıştım.
İki buçuk yıldır Kod Gemisi’nde DevOps‘cu olarak çalışıyorum. Aynı zamanda Atlassian ürünleri danışmanlığı yapıyorum. Büyük firmaların Atlassian ürünlerinin kurulumunu ve konfigürasyonlarını gerçekleştirdim ve halen de danışmanlık vermekteyim. Bunun dışında Özgür Yazılım hareketi ile uzun yıllardır iç içeyim. Linux Kullanıcıları Derneği (LKD) üyesiyim.
PS’ de oyun oynamak, bilgisayarda indie oyunlar keşfetmek en sevdiğim hobim. Steam indirim dönemleri yılın en sevdiğim dönemleri diyebilirim. Bunun dışında herkes gibi kitap okumayı, yeni müzikler keşfetmeyi, sinemaya gitmeyi çok severim.
HD Tekno Haber : Üniversitede okuduğunuz bölümünden farklı bir sektörde çalışmaya başlamışsınız. Hangi sektörde çalışıyorsunuz?
Elifcan Çakmak : Yazılım ve Danışmanlık sektöründe çalışıyorum.
HD Tekno Haber : Çalıştığınız sektörde kullandığınız teknolojileri, yazılım ürünleri nelerdir?
Elifcan Çakmak : Yazılım tarafında Spring Boot, maven, git, docker, reactjs kullanıyoruz. Atlassian ürünlerinden Jira, Confluence, Bamboo, Bitbucket en sık kullandığımız uygulamalar. Bunun dışında Nexus, Sonar, Ansible, Kubernetes, Elasticsearch, Chronograf gibi uygulamaları da kullanmaktayız. Bu uygulamalarının kurulum ve yönetim görevi de benim üzerimde.
HD Tekno Haber : İş hayatınızda faydalandığın kaynaklar nelerdir? Takip ettiğin kişiler kimlerdir?
Elifcan Çakmak : Bu sektörde çalışan herkes gibi ben de belli başlı bazı kişileri takip ediyorum elbette. Özel olarak takip ettiğim kişiler arasında Martin Fowler, David Farley, Steve Krug ve Atlassian’ın kurucuları var. Twitter en büyük bilgi kaynağım diyebilirim. Hatta Twitter’ı bir nevi RSS olarak kullanıyorum diyebilirim. Bütün haber ve bilgi kaynaklarını oradan takip ediyorum. Bunun dışında Digitalocea’ın tutorial yazılarından ve Atlassian dokümanlarından çok fazla faydalanıyorum. Bir konfigürasyon yöneticisi olarak en çok faydalandığım kaynaklar ise uygulamaların kendi doküman sayfaları.
HD Tekno Haber : Yıllarca sorulan sorulardan birini sana da soralım istiyoruz. Sizce bir yazılım teknolojisi üzerinde mi uzmanlaşmalı, yoksa birden fazla teknoloji hakkında fikir sahibi mi olmalı?
Elifcan Çakmak : Bence bu sorunun net bir yanıtı yok. insan hem birden fazla teknoloji hakkında fikir sahibi olabilir hem de tek bir teknoloji üzerinde yoğunlaşabilir. Bu kişinin çalışma alanına ve şekline bağlı. Örneğin ben Java yazmak istiyorsam onun üzerinde yoğunlaşabilirim. Ama bu durumda, tek bir teknoloji üzerinde yoğunlaşmayı seçerek, o teknoloji hakkında her şeyi bilmem ve yeni çıkan her şeyi takip etmem gerekir. Yani o konuda uzmanlaştım diyebilmenin hakkını vermek gerekir. Eğer ki ben Java üzerinde yoğunlaşacaksam bütün frameworkler hakkinda az çok bilgi sahibi olmalıyım ve bunlar arasından da yoğunlaşmak istediğimi seçip ona göre hareket etmeliyim. Eğer birden fazla teknoloji hakkında fikir sahibi olmayı seçiyorsam da yine aynı şekilde her konuda yeterince bilgi sahibi olmalıyım. Kısacası bence olması gereken, kişinin bulunduğu konuma göre tercih yapması. Bence biz bilişim sektöründe çalışanlar, sürekli olarak kendimizi geliştirmeli, yeni teknolojileri takip etmeli ve çağa ayak uydurmalıyız. Yeni çıkan teknolojiler ve uygulamalar hakkında sürekli bilgi sahibi olmalıyız. Tek bir alanda yoğunlaşacaksak bile aynı zamanda bilişim sektörünü ve teknolojiyi olabildiğince takip etmeli ve kendimizi sürekli yeni çıkan bilgilerle güncellemeliyiz.
HD Tekno Haber : Bütün bu söylemlerinden teknoloji dünyasını yakından takip ettiğin belli oluyor. Takip ettiğin teknoloji siteleri nelerdir?
Elifcan Çakmak : Genellikle Twitter’ı RSS gibi kullanıyorum ve teknoloji sitelerini buradan takip ediyorum. Twitter’da en son ve en güncel yazılar yayınlandığı için erişmek daha kolay ve hızlı oluyor. Wired.com genellikle en son bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip etmek için kullandığım site.
HD Tekno Haber : Peki bir yazılımcı olarak is hayatı dışında mesleki anlamda kendini geliştirmek adına neler yapıyorsun? Gençler de örnek alırlar belki.
Elifcan Çakmak : Kendimi henüz olmam gerektiği kadar uzman hissetmiyorum. Bence daha almam gereken çok yol var. Bazı zamanlarda bazı problemleri çözerken “Evet ya artık çok şey biliyorum sanıyorum” diyebilirken bazen de bazı yeni şeylerle karşılaşınca “Ben galiba hiçbir şey bilmiyorum” diyorum. Sanırım biraz da ne kadar çok öğrendikçe işin içine girdikçe o kadar az biliyormuşum gibi bir hissiyat geliyor. Kendime daha son dönemlerde yeni yeni DevOps Mühendisi diyebilmeye başladım. Kendimi geliştirmek için özellikle Linux Academy‘ deki kursları bitirmeye, Coursera gibi sitelerden farklı kurslar almaya çalışıyorum. Bunun dışında Java ve Groovy zaten biliyorum fakat Python, Ruby gibi programlama dillerini öğrenmeye çalışıyorum çünkü hepsinden az çok bilmem gerekiyor. Konferanslara katılmaya çalışıyorum. Kitaplar okuyorum.
HD Tekno Haber : Türkiye’ de yazılım sektörü hakkında ne düşünüyorsun, sence gelecekte hangi alanlar daha popüler olacak, geleceğin teknolojileri neler olacak?
Elifcan Çakmak : Bence Türkiye’de yazılım sektörü olması gerekenden çok daha küçük bir alanı kaplıyor. Zira teknoloji firmalarını saymak istediğimizde aklımıza 10’dan fazla isim gelmeyecektir. Dünya’da bütün ülkeler teknolojiye, yazılım sektörüne yönelmişken ve yüksek miktarlarda yatırımlar yapılıyorken Türkiye’de de artık bu alana daha fazla teşvik, daha fazla itici güç olması gerekiyor bence. Gençlerin daha ortaokul lisedeyken algoritma dersleri ile başlayıp yavaş yavaş yazılım eğitimine yönlendirilmesi gerekiyor. Gelecekte bana kalırsa en popüler olacak alan yapay zeka ve IOT. Su anda evlerdeki tüm eşyaların internete bağlanması, otomatize edilmesi ve uzaktan yönetilmesi konuları çok popüler bildiğiniz gibi. Hem de ilgi çekici ve merak uyandırıcı bir konu. Bu yüzden gelecekteki genç yazılımcılar da bu alanlara yönelecektir diye düşünüyorum.
HD Tekno Haber : Ülke olarak yazılım sektöründe olmamız gereken yerin gerisindeyiz diyorsun. Sana göre ülkemizde yazılım sektörünün eksikleri / sıkıntıları nelerdir, geride kalmamızın sebepleri nelerdir sence? Biraz detay verebilir misin kendi pencerenden?
Elifcan Çakmak : Bence ülkemizde diğer sektörlerde ve alanlarda olduğu gibi yazılım sektöründe de çok laf az iş durumu var. Sürekli konferanslar veriliyor, etkinlikler düzenleniyor, YouTube videoları çekiliyor fakat ülkeden orijinal fikirler, yeni teknolojiler, ürünler çıkmıyor. Genel olarak bir tüketicilik durumu var. Hep başkalarından bekliyoruz. Girişimcilik konusunda çok kitap yazılıyor, konuşmalar yapılıyor fakat işe girişmeye gelince genelde sınıfta kalıyoruz. Bunu birilerinin özelinde eleştiri yapmak için söylemiyorum elbette. Bence bu aslında belli bir durumun sonuçları. Bu sonuçların sebeplerine inmek lazım. Eğitim sistemine, akademiye, sektördeki şirketlerin geçmişine bakıp araştırmalar yapıp bu sebepleri bulup tersine çevirmek lazım. Fakat bu lafta olduğu kadar kolay olmuyor elbette. Peki biz bunu değiştirmek için ne yapabiliriz? Öncelikle büyük resmi degiştirmeye çalıştırmaktansa önce kendi özümüze bakmalıyız. Yaptığımız işi severek yapmaya çalışmalıyız veya sevmiyorsak da sevdiğimiz işi yapmaya çalışmalıyız. Elbette bunun önünde parasal engeller olabilir ama bazı riskler almadan hiç bir zaman hayatta ilerleyemeyiz. Daha çok okumalı, araştırmalı, olaylara bilimsel açıdan yaklaşmalı, duygularımızı bir tarafa bırakıp mantığımızla hareket etmeye çalışmalıyız.
HD Tekno Haber : Etkinliklerden sıklıkla bahsediyorsun. Yazılım temalı, Türkiye’ de yeterince etkinlik yapılıyor mu sence? Takip ettiğin etkinleri (Katıldığın / Katılacağın) paylaşabilir misin?
Elifcan Çakmak : Ben üniversitede okurken Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar kulübü Özgür Web Teknolojileri Günlerini düzenlemeye başlamıştı. O yıllardan beri ben de hem Özgür Web Teknolojileri günlerinde hem de Özgür Yazılım günlerine katılmaya ve görev almaya çalışıyorum. Özellikle Linux Kullanıcıları Derneğinin düzenlediği etkinliklerde yardımcı olmaya çalışıyorum. Bunun dışında geçen sene Agile Turkey Summit‘e katıldım. Genellikle kendi alanımla ilgili etkinlikleri takip etmeye çalışıyorum. Bence Türkiye’de son yıllarda çok güzel etkinlikler yapılmaya başlandı. Fakat çoğu etkinliğin İstanbul’da yapılıyor olması bir eksiklik. Bu konuda LKD’yi takdir ediyorum. Çağırılan her şehre gitmeye çalışıyorlar ve örneğin Linux Yaz Kampı Bolu’da düzenleniyor.
HD Tekno Haber : Biraz da iş öncesi temellerin atıldığı yere gidelim. Akademik eğitimin iş hayatına katkısı ne orandadır?
Elifcan Çakmak : Bu hangi alanda okuduğunuza ve çalıştığınıza göre değişir bence. Örneğin ben Antropoloji mezunuyum fakat şu anda IT sektöründe çalışıyorum. Bence bu sektörde çalışabilmek için akademik eğitim şart değil ama elbette bir artı. Teknoloji sektörü çok hızlı ilerleyen bir alan olduğundan dolayı akademide çalışan hocaların da bu gelişmeleri sürekli takip edip kendilerini güncellemeleri gerekiyor. Fakat bunu ne kadar yapıyorlar o tartışılır. O sebeple bu alanda çalışmak isteyenlerin öğrendikleri şeylerin yüzde doksanını sektörde çalışırken öğrendiğini düşünüyorum. Fakat bu akademik eğitim almamalısınız anlamına gelmiyor. Üniversite okumak insana ne olursa olsun bir şeyler katıyor. Takım çalışmasını, stres altında çalışabilmeyi, anlık sorunlarla başa çıkmayı, sorunlara pratik çözümler bulabilmeyi, sosyal çevre edinmeyi, kendi ayakları üstünde durabilmeyi ve bunun gibi pek çok şeyi üniversite okurken öğreniyorsunuz. Bu bilgilerin de iş hayatında size kesinlikle faydası dokunuyor. Fakat teknik bilgi açısından konuşacak olursak, iş insanın kendisinde bitiyor aslında. Özellikle bu sektörde yalnızca 8-5 iş yerine gidip çalışmak yetmiyor. Ben başka bir alanda üniversite okuduğum için mezun olduğumdan beri sürekli kurslar alıyor, kitaplar okuyor, yeni teknolojileri öğrenmeye çalışıyorum. Kendi kendime denemeler yapıyorum, bilgisayarımı sürekli bozuyorum, düzeltiyorum, uygulamalar kuruyor, siliyorum. Atlassian danışmanlığı yaptığımız için şu ana dek kendi bilgisayarıma, sunuculara vs. defalarca Jira kurmuşumdur. Yani hangi bölümde okumuş olursanız olun, kaç ortalamayla mezun olmuş olursanız olun, iş hayatına girdikten sonra ipin ucunu bırakırsanız başarısız olursunuz, kendinizi geliştirmeye devam ederseniz başarılı olursunuz bence bu bu kadar basittir.
HD Tekno Haber : Yazılım dünyasında yer almayı planlayan gençlere önerileriniz nelerdir?
Elifcan Çakmak : Diğer sorularda da söylediğim gibi, bu alanda en önemli şey yaptığınız işi sevmek. Ben bu konuda pek yorum yapmak istemiyorum zira lisede yanlış tercihler yapıp şu anda çalıştığım alandan çok farklı konularda üniversite okumuş bir insanım. O yüzden lisede insanın daha hangi işi sevip sevmeyeceğini bilmesi pek mümkün olmuyor. Ama yine de yazılım dünyasına girmek isteyen gençlere söyleyebileceğim şey şu, iyice araştırsınlar. Bu işi yapan insanlarla konuşsunlar, çalışma alanlarına göz atsınlar. Kesin karar verdilerse, internette kod yazmayı öğreten çok güzel siteler var. Örneğin şu aralar oyun oynayarak kod yazmayı öğreten siteler revaçta. O sitelere göz atmalarını şiddetle öneririm zira oyunlar o kadar güzel ki ben bile arada sırada açıp oynuyorum. Bunun dışında diğer sorularda da hep üstüne basa basa söylediğim gibi yeni teknolojileri sürekli takip etmelerini öneririm. Bunun dışında yazılım özelinde değil fakat bilimsel düşünmeyi, mantıksal sorgulamayı öğrenmelerini öneririm. Bence geleceğimizin parlak olabilmesinin tek yolu bu.
Elifcan’ a bu keyifli röportaj ve bilgi/tecrübe aktarımları için HD Tekno Haber olarak çok teşekkür ediyoruz.
Bugüne kadar Elifcan gibi kıymetli isimlerle yaptığımız röportajları tek bir sayfada görmek isterseniz linkini ziyaret edebilirsiniz.
Şu duyurumuzu bir kez daha yapmak isteriz. Yazılım dünyasında yer alan; en yenisinden en uzmanına kadar, elimizden geldiğince, düşüncelerini siz değerli takipçilerimize iletmek için herkese mikrofunumuzu uzatmaya çalışıyoruz. Eğer sizlerin de yazılım dünyası üzerine söyleyecek iki çift sözü varsa lütfen iletişim sayfamızdan bize erişin ve sizlerle röportaj yapma şansına erişelim.