Hdteknohaber ekibi olarak; yazılım sektöründen tecrübe sahibi geliştiricilerle röportaj yapıp siz değerli takipçilerimiz ile paylaşmaya ve sektörü kahramanlarından tanımaya çalışacağız.
Yazılımcı Salısı’ nın bu haftaki konuğu uzun süredir Java teknolojileri ile geliştirme yapan Çağdaş Can Birant olacak.
Hdteknohaber: Kendiniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Çağdaş Can Birant Kimdir
Çağdaş Can Birant: 2005 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimimi tamamladım. Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde 2008 yılında yüksek lisans 2015 yılında doktora eğitimimi tamamladım.
Hdteknohaber: Hangi sektörde çalışıyorsunuz?
Çağdaş Can Birant: Doğal Dil İşleme alanında akademik çalışmalarda bulunuyor, öte yandan web tabanlı ve mobil yazılım projelerinde yer alıyorum.
Hdteknohaber: Çalıştığınız sektörde kullandığınız teknolojileri yazılım ürünleri nelerdir?
Çağdaş Can Birant: Esasında hepsinden biraz var diyelim. Oracle teknolojileri kullanırken, ağırlıklı olarak C# olmak üzere , Java programlama dillerini de kullanarak kod geliştiriyorum. Mobil projelerimizde ise bir süredir Gideros platformu üzerinde çalışıyoruz. Ancak şuan o konuda hala bir öğrenme sürecindeyiz diyelim.
Hdteknohaber: İş hayatınızda faydalandığınız kaynaklar nelerdir? Kişiler kimlerdir?
Çağdaş Can Birant: Lisans eğitimimin 1. gününde hocamızın söylediği gibi, temel kaynağım Google Baba smile ifade simgesi Genellikle web tabanlı kaynakları tercih ediyorum. (stackoverflow, caciksever, webrazzi gibi…)
Hdteknohaber: Sizce bir yazılım teknolojisi üzerinde mi uzmanlaşmalı, yoksa birden fazla teknoloji hakkında fikir sahibi mi olmalı?
Çağdaş Can Birant: Bence her ikisi de. Tabii ki bir alanda uzmanlaşmak en iyisi, ancak içinde yer aldığımız sektör sürekli değişen ve gelişen bir sektör. Bu gelişime de uzak kalınmamalı, kişi kendini sınırlamamalı yada belli bir kaç teknolojiye kendini hapsetmemeli.
Hdteknohaber: Teknoloji dünyasını yakından takip eder misiniz? Takip ettiğiniz teknoloji siteleri nelerdir?
Çağdaş Can Birant: Olabildiğince takip etmeye çalışıyorum. Özellikle twitter üzerinden bazı hesapları takip etmek çok yararlı oluyor. Twitter’ı öyle eş dost takipleri için değil sadece sektörel anlamda belli noktalardaki kişisel ve kurumsal hesapları takip edince paylaşılan haberler ve makaleler insana bir görüş sağlıyor.
Hdteknohaber: Yazılımcı olarak is hayati dışında mesleki anlamda kendinizi geliştirmek adına neler yapıyorsunuz?
Çağdaş Can Birant: Özellikle insanları gözlemliyorum. Yapacağınız herhangi bir yazılımı bu kişiler kullanacak mantığındayım. Gerçek hayatın içinde bir nevi ihtiyaç analizi yapıyorum.
Hdteknohaber: Türkiye’ de yazılım sektörü hakkında ne düşünüyorsunuz, sizce gelecekte hangi alanlar daha popüler olacak?
Çağdaş Can Birant: 2008-2009 yılından beri derslerimde de söylediğim bir şey vardı. Hala daha da aynı fikirdeyim. Gelecekte mobil yazılımların ve semantic webin popülerliğinin artacağına inanıyorum.
Hdteknohaber: Size göre ülkemizde; yazılım sektörünün eksikleri / sıkıntıları nelerdir?
Çağdaş Can Birant: Sektörün her aşamasında sıkıntı var. Öncelikle eğitim; müfredatların güncellenme hızının çok yeterli olmadığını düşünüyorum. Teknolojiler dünyada yayılırken değil, yayıldıktan sonra bu güncellemenin olması bence önemli bir problem. Bunun yanı sıra öğrencilerin de sektörel olarak yetkinlik için değil de not alma kaygısıyla eğitim alması da bir diğer problem. Bunun aşılması için özellikle naylon diye tabir edilen stajların önünün alınması ve yazılım stajlarının en az 2 ay olması gerekmektedir. Öğrencinin staj yapacağı iş dalının jargonuna alışması, kullanılan teknolojiye ekibe adaptasyonu zaten 1 ay.. En azından bir şey üretebilmesi için en az 1 ay daha ihtiyaç olduğu düşüncesindeyim.
Hdteknohaber: Yazılım sektöründe Türkiye’i dünyanın neresinden konumlandırıyorsunuz?
Çağdaş Can Birant: Her ne kadar süreç yönetimi ve profosyonel kodlama anlamında zayıf olduğumuzu düşünsem de; özellikle çözüm üretme anlamında da bir o kadar iyi olduğumuzu düşünüyorum.
Hdteknohaber: Yazılım temalı, Türkiye’ de yeterince etkinlik yapılıyor mu? Takip ettiğiniz etkinleri (Katıldığınız / Katılacağınız) paylaşır mısınız?
Çağdaş Can Birant: Açıkçası bu konuda biraz tembel olduğumu düşünüyorum ama genellikle kongre yada sempozyumlara katılabiliyorum. Akademik Bilişim yada Internet günleri gibi.
Hdteknohaber: Akademik eğitimin iş hayatına katkısı ne orandadır.
Çağdaş Can Birant: Özellikle aldığım lisans eğitimini düşünecek olursam, sadece teknoloji olarak değil, sektörün işleyişine de dair öğretilenler yıllar geçse de bugün bile hala işime yarıyor. Özel sektöre uzak olmayan eğitmenlerin vereceği eğitimin de her zaman daha etkili olacağı inancındayım.
Hdteknohaber: Yazılım dünyasında yer almayı planlayan gençlere önerileriniz nelerdir?
Çağdaş Can Birant: Kağıt-kalem smile ifade simgesi Bunun için iki sebebim var:
1. Söz uçar yazı kalır. Bizlerin en büyük sermayesi beynimiz. Zihnimizi ne kadar az şeyle yorarsak, o kadar daha etkili kullanırız.
2. Fikirlerimizi kağıda dökersek aklımızdan geçenleri o kadar netleştirmiş oluruz. Direkt kodlamaya geçildiğinde genelde karmaşa içerisinde büyük tablo ortaya konmaya çalışılır. Ancak bu da çoğu zaman hatalı kodlamaya ve daha uzun süreli bakım ve hata düzeltimine sebep verir. Süreci kısaltmaya çalışırken, tam tersi olur ve süreç uzar.