Yazılımcı Salısı’ nda Bu Hafta – Ali Gören

0
768

Değerli HD Tekno Haber takipçileri; bu hafta yine değerli bir isim ile yazılım dünyası üzerine keyifli bir röportaj yaptık. Kod yazmadığı günü olmayan Ali; yazılım dünyasına adım attığından bu yana ilk defa bir röportaj yapmanın verdiği heyecanını bizlerle paylaştı sizlere de iletmemizi istedi.

-Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

Twitter’ dan takip edenler İf Then Else.. isimli ve @yazilimci_adam kullanıcı adı ile bilse de asıl adı Ali Gören : )

Röportajımıza başlayalım.

HD Tekno Haber : Ali öncelikle röportaj davetimizi büyük bir heyecanla kabul ettiğin için çok teşekkür ederiz. Biz ekip olarak seni tanıyoruz ama takipçilerimizin de seni tanıması için hakkında kısaca bilgi verebilir misin? Ali Gören kimdir diye sorduğumuzda neler söylemek istersin?

Ali Gören : Öncelikle 23 yıllık bir insanım herkes gibi :). Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden 2016 yılında mezun oldum. Staj yaptığım yerde işe de başladım. 1 yıl 2 aydır aktif olarak çalışanım yani.

Kendime henüz uzman yazılımcı gözüyle bakmadığım için uzmanlaşma hayalim front-end tarafında. Tabii ki hayat burada bize neler gösterir, ne gereksinimler doğrultusunda ilerleriz bunu şimdiden kestirmek güç. Fakat şu bir gerçek ki hedefim front-end alanında uzmanlaşmak (Şu anda full stack olarak çalışsam bile) 🙂

HD Tekno Haber : Peki şimdi hangi sektörde çalışıyorsun?

Ali Gören : Yazılımcıyım. Yazılım sektöründe çalışıyorum. Çalıştığım şirket olarak bahsedersem eğer otomasyon sistemleri üreten bir firmayız. Restoranından tutun da bakım yönetim sistemine kadar.

Normalde ürettiğimiz ürünler masaüstü platforma hitap ediyor olsa da bi gerçek var ki kitlelere ulaşabilmenizin yolu artık web ve mobilde olmaktan geçiyor. Ben de bu doğrultuda masaüstü uygulamalarının web dönüşümlerini gerçekleştiriyorum.

HD Tekno Haber : Bahsettiğin bu dönüşümleri/geliştirmeleri yaparken kullandığınız teknolojileri yazılım ürünleri nelerdir?

Ali Gören : İşimiz veri olduğu için öncelikle veri tabanından başlamak istiyorum. Veri tabanı tarafında MSSQL ya da MySQL tercih ediyoruz. Ancak kilit noktada bulunan tüm yazılımlarımız MSSQL üzerinde çalışıyor.

Şu anda kilit noktada bulunabilecek ama yakın zaman içerisinde desteği tamamen kalkacak çok eski bir yazılımımız var. O yazılım hem Access kullanıyor hem de bazı işlemleri, kontrol edebilmeleri adına internete de bağlantı sağlıyor. MySQL burada kullanılıyor. Burada müşterilerin müşterileri şeklinde düşünürsek çok kapsamlı bir veri ağına sahibiz.

İşin masaüstü kısmına dair çok fazla teknik bilgim olmasa da yazılım dili olarak C# kullanılıyor. Eski programlarımızda sanırım Delphi kullanılmış. Burada sorun oluşunca müdahale şansımız da kalmamakta.

Web kısmında backend kısmında ise aslında seçim bize bırakılıyor olsa da sürdürülebilirlik ve müdahale edilebilirlik açısından daha kolayına yönelim mevcut.

Access kullanan programın, web paneli için PHP kullandık. Ayrıca bir de henüz daha duyurusunu yapmadığımız bir startup sahibiyiz. Feedback aşamasında. Burada da PHP ve MySQL kullandık. Bu sistemi sıfırdan ben kodladım. Benden önce çalışan arkadaşımın yaptığı sistemi bozmak durumunda kaldık. Legacy kod gerçekten çok fazlaydı.

Son olarak masaüstü programların web dönüşümlerini backend kısmında Asp.NET Teknolojisini kullanarak gerçekleştirmekteyiz. Bu dönüşümlerde MVC kullanıyoruz. Klasik formlar mı kaldı yahu 🙂

front-end kısmında şu an kimseye fark ettirmeden düzenlediğim bir projede VueJS kullandım. Fatih Acet sağolsun bir hayli etkilemişti beni. Ama genellikle zamanla yarışır durumda olduğumuz için çok ekstra maceralara atılma durumu olmuyor özellikle projelerde full stack konumdaysanız. Projelerde bootstrap kullanıyoruz. Haliyle yanında kardeşi sayılabilecek jQuery de dahil oluyor. Ancak bu demek değil ki her işimizi jQuery ile halletmeliyiz. Yeri gelince push state yazabiliyoruz ya da ne bileyim ES6 yazıyoruz. ES6 ve sunulan imkanlardan olabildiğince faydalanıyorum. Çünkü gelişmem gerekiyor. Bunu da en kritik öneme sahip projelerde deneyimliyorum. Çok da uzatmayayım 😛

HD Tekno Haber : Baya farklı teknolojiler ve dilleri bir arada kullanıyorsunuz. Tabi bu teknolojileri kullanmak için biraz da bilmek gerekiyor. İş hayatınızda faydalandığın kaynaklar nelerdir? Kişiler kimlerdir?

Ali Gören : İş yerinde en büyük kaynağım ekip arkadaşım Burak. Onun dışında dışarıda kaynak olarak öyle herkese “bu nasıl yapılır” şeklinde sorular sormayı bıraktım. İş hayatında soru sorup cevap almak için günlerce bekleyemezsiniz.

Genellikle sorunları kendim çözme taraftarıyım. Ancak kimi zaman sanıyorum ki tecrübesizliğimden kaynaklı oluyor çözemediğim ya da kavrayamadığım durumlar oluyor. Bu gibi durumlarda tek kaynağım StackOverflow oluyor.

Stackoverflow’ da soruyu hiç okumadan cevaba bakıyorum. Genelde cevabın binlerce oy almasını da umursamadan sorunumu çözüyorum.

Kişisel olarak bloglar beni çok etkiliyor. Orada yazılan bir yazı aklıma proje olarak geliyor. İşten eve geldiğimde proje oluşturup aklıma geleni yazıyorum. Bunun faydasını da gördüm tabi. Eskisi kadar kötü kod yazmıyorum. Bunun haricinde iş hayatımı etkileyecek çok kişi yok sorunu kendiniz çözmeniz gerekiyorsa kendi kendinizin öğretmeni olmak zorundasınız çünkü.

HD Tekno Haber : Bir kaç yazılım dili ile uğraşan biri olarak sana şu soruyu sormanın çok doğru olacağını düşünüyorum. Sana göre bir yazılım teknolojisi üzerinde mi uzmanlaşmalı, yoksa birden fazla teknoloji hakkında fikir sahibi mi olmalı?

Ali Gören : Her şeyden yarım yarım bileceğinize mutlaka bir teknoloji üzerinde uzmanlaşmanız gerekiyor. Dediğim gibi uzmanlık alanımı front-end’e kaydırma taraftarıyım. Ama bugün C# yada PHP haricinde NodeJS, Python ve Ruby’de yazabiliyorum. Ne derece iyi olduğum çok önemli değil ama yazabiliyorum. C# ile yaptığım sistemleri bu platformlarda zorlansam da yapıyorum. Çok fazla pratik ile aşılıyor sorunlar.

Ama bu dünyada yeniyseniz öncelikle birisini öğrenmenizi öneririm. Simultane olarak iki ya da daha fazla dili aynı anda öğrenmeniz hem çok fazla enerji gerektiren bir şey hem de mükemmel bir yoğunlaşma yani dikkat gerektiren şey. Bir dili sorunları çözecek kadar iyi kullandıktan sonra diğer tüm dilleri anlamanız çok da uzun sürmüyor.

HD Tekno Haber : Peki teknoloji dünyasını yakından takip eder misin? Takip ettiğin teknoloji siteleri, teknoloji ile ilgili hesaplar nelerdir? Teknoloji için hangi kaynaklardan besleniyorsun?

Ali Gören : Bu soruya geçmiş ve günümüz olarak cevap vermek isterim. Çünkü bu 1 yıl 2 aylık süreçte ciddi manada bir okuyucu değilim. Üniversitede de pek becerebildiğim söylenemez. Ama ondan öncesinde sıkı bir okuyucuydum.

RSS okuyucuma ne düşerse onu okuyorum. Twitterda beni takip eden ve benim takip ettiğim kişileri stalklayarak (hehe çok iyiyimdir) direkt sitelerini RSS okuyucuma alıyorum. Ciddi manada ufkumu açan birçok blog oldu.

Fatih Acet’ in kanalı malum popüler VueJS‘i onun sayesinde öğrendim. Doğukan Güven Nomak var onun kanalını Youtube’ dan takip ederim. Youtube’ daa tek videosu olsa dahi herkesi o mecradan takip ederim.

Diğer kanalları ise hacker news, reddit, mühendislik blogları, mediumda yer alan geliştirici blogları ve stacoverflow. Stackoverflowda en çok oy alan, cevap gönderilen soruları okuyorum. Adamlar biliyo be abi diyorum. Gerçek bilgi içeren kaynak orası bence.

HD Tekno Haber : Yazılımcı olarak is hayatı dışında mesleki anlamda kendini geliştirmek adına neler yapıyorsun?

Ali Gören : Her gün kod yazıyorum. Ben front-end alanında uzmanlaşmak istediğim için işin en derin noktasını da öğrenmem gerekiyor. jQuery biliyorum ama JavaScript bilmiyorum yazılımcısı olmak istemiyorum yani.

Bu yüzden de haftanın 7 gününü bölümledim kendime. Bir gün sadece test yazıyorum. Birgün frameworkleri kullanıyorum (react, angular, vue, vs..). Haftasonları genelde MDN, HTML 5 Rocks okuyorum. Burada JavaScriptten öte specleri falan yakalıyorum ki dilde görünür şeyler kadar arkada neler oluyor da önemli.

HD Tekno Haber : Biraz da büyük resme bakmaya çalışalım. Türkiye’ de yazılım sektörü hakkında ne düşünüyorsun, sence gelecekte hangi alanlar daha popüler olacak?

Ali Gören : Türkiye olarak maalesef çok geriden gelen bir ülkeyiz. Ülke ne kadar refah içinde olursa bizi ileriye götürecek şeylere de o kadar çok yoğunlaşacağız. Sektör olarak birkaç yazılım firması haricinde teknoloji seçiminde çok esnek değiliz. Günü kurtarma ve para endeksli yönetimler gelişimin önündeki en büyük engel.

Dünyadan bahsedecek olursam eğer henüz daha tamamen ben buradayım dememiş VR teknolojisi, IoT teknolojisi, Giyilebilir teknolojiler ön planda olacak diye düşünüyorum. Ayrıca ülkemizde pek üzerine düşülmüyor ama ama Robotik önemli bir alan. Boston Dynamics ve daha nicesi örneği verebiliriz.

Yine ülkemizde olmayan ancak dünyanın bilimde yol katetmiş önemli ülkelerinde nano teknolojiyi kullanan firmalar var. Nano teknolojinin, data akışı içerisinde sürekli var olduğu bir dünya hayal edin. Nano boyutlarda milyarlarca cihaz belki de siz fark etmeden yastığınızın altında bekliyor olabilecek.

Bizim aleme bakacak olursak veri madenciliğinin şu an hak ettiği ilgiyi görmediğini düşünen benim gibi birçok kişi vardır. Gelecekte veri madenciliğinin çok daha popüler olacağını düşünüyorum. Ancak tabi ki yukarıda saydığım alanlar da bir o kadar önemli olacak. Muhtemelen yazılımcılar ve yazılımcı olmak isteyenler forumlara sordukları soruları değiştirecekler.

HD Tekno Haber : Sana göre ülkemizde; yazılım sektörünün eksikleri / sıkıntıları nelerdir?

Ali Gören : Değişime, yeniliğe kapalı olmak. Yeni olandan korkmak. Bu firmanın eksiği, problemi olduğu gibi mesleği itibariyle yazılım geliştirme görevini yerine getiren kişilerle de alakalı. Bir şirketin üretim süreçleri değiştirilemiyor ise bu şirket yöneticileri kadar geliştiricinin de sorunu bence.

Bahane üretmeyi ve bu bahanelerin ardına saklanmayı da çok seviyoruz. Bir de çalışmaktan kaçıyoruz. Üretmekten kaçıyoruz. Var olan ile yetinmeyi bilmelisin gibi bir ananevi alışkanlık var. Ancak üreten genç nesil olarak yetinmemeliyiz. Daha fazlasını istemeliyiz. Buna aç olmalıyız.

Diğer başlıklar bana göre bahaneler ancak tüm bunlara rağmen global çapta bir şeyler üretemeyişinizin nedeni desteğinizin olmayışı, vizyon sahibi yöneticilerin olmayışı ve gerçek yol göstericilerle henüz tanışmamış olmanız. Bunlar da doğal olarak eksik ya da sıkıntı olarak sektöre geri dönüyor.

HD Tekno Haber : Ülke olarak bu alanda geriden geldiğimizi belirttin ama şöyle bir dönüp baktığında yazılım sektöründe Türkiye’i dünyanın neresinden konumlandırıyorsun?

Ali Gören : Yazılımı bulanlardan çok daha iyi kod yazabileceğimizi biliyorum. Yazılımcının sanatçı yazılımın da bir sanat eseri olduğunu biliyorum. Sanırım cevap burada. Türkiye henüz sanatla barışık bir ülke değil. Bu yüzden nice sanatçılar, onlara sahip çıkan vizyonlu kişilerin olmayışı nedeniyle başka ülkelere beyin göçü yapıyor. Bu da istatistiklere o ülkelerin en iyi kod yazan ülkeler olduğu şeklinde yansıyor.

HD Tekno Haber : Yazılım temalı, Türkiye’ de yeterince etkinlik yapılıyor mu? Takip ettiğin etkinleri (Katıldığın / Katılacağın) paylaşır mısın?

Ali Gören : LYK var burada en önemli görünen etkinlik olarak. Ancak LYK’ nın belirli bir kısıtı var ve açıkcası, GNU Linux ve eğitmenlerinin aynı felsefeyi paylaştıklarını düşünmüyorum.

Etkinlik olarak bir ara hackathonlar çok revaçtaydı. Sanıyorum ki bankalar milyonluk uygulamalarını binlerce TL’ ye yaptırınca bu hackathonlar da sona erdi.

Ben yeterince etkinlik olduğunu düşünmüyorum. Jstanbul etkinliğine katılmak gibi bir hayalim var.

HD Tekno Haber : Akademik eğitimin iş hayatına katkısı ne orandadır?

Ali Gören : Ben burada akademik hayatın fırsat olduğunu düşünenlerdenim. Öğrenci olarak düşünecek olursak 2 yıllık okuyan kişilerin 2 kocaman yılı, 4 yıllık okuyanların 4 kocaman yılı var önlerinde. Bu süreçte gerçekten bu işe gönül vermişlerse kendilerini çok iyi bir şekilde geliştirmemeleri için hiçbir engel bulunmamakta.

Hikayeyi hatırlayamadım ama mühendislik okuyamamış bir Google çalışanı vardı. O adam kendisini bir mühendis olarak geliştirebilmişse genç beyinlerin kendilerini geliştirme konusunda engelleri olduğunu düşünmüyorum.

Akademisyenlik hakkında ise maalesef o konuya dair bir fikrim bulunmamakta.

HD Tekno Haber : Yazılım dünyasında yer almayı planlayan gençlere hangi önerilerde bulunmak istersin?

Ali Gören : Sorunlardan korkmayın, kaçmayın. Sorunları daima kendiniz çözmeye çalışın. Bir de benim de henüz eksik olduğum ama sizin mutlaka yapmanız gereken şey sorumluluk alın.

Çok çalışın ve hata yapmaktan korkmayın. Her yaptığınız hata bir sonraki seferde yapmadığınız hata olarak karşınıza çıkıyor. Ve değişimden yeniliklerden korkmayın. Yarını görebildiğiniz sürece yeniliğe adapte yaşayın. Kararsız olmayın. Klişe olacak belki ama aldığınız en kötü karar bile kararsız olmaktan iyidir.

Ve evet dil önemli ama ilk aşamada sanmıyorum ki şart olsun. Fakat saçınıza ak düşmeden onu da halledin derim. Kitap okuyun, bizi duygusuz sananlar varmış öyle duydum. Gayet iyi bir şekilde kitap ya da şiir okuyabiliriz hatta yazabiliriz de. Yazılımcı olunca sizi siz yapan şeyler elinizden alınmıyor. Kısacası bunları yapın, zaten yapıyorsanız da bırakmayın.


Ali’ ye bu keyifli röportaj ve bilgi/tecrübe aktarımları için HD Tekno Haber olarak çok teşekkür ediyoruz.

Bugüne kadar Ali gibi kıymetli yazılımcılarla yaptığımız röportajları tek bir sayfada görmek isterseniz linkini ziyaret edebilirsiniz.

Şu duyurumuzu bir kez daha yapmak isteriz. Yazılım dünyasında yer alan; en yenisinden en uzmanına kadar, elimizden geldiğince, düşüncelerini siz değerli takipçilerimize iletmek için herkese mikrofunumuzu  uzatmaya çalışıyoruz. Eğer sizlerin de yazılım dünyası üzerine söyleyecek iki çift sözü varsa lütfen iletişim sayfamızdan bize erişin ve sizlerle röportaj yapma şansına erişelim.

- Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz