Hdteknohaber ekibi olarak; yazılım sektöründen tecrübe sahibi geliştiricilerle röportaj yapıp siz değerli takipçilerimiz ile paylaşmaya ve sektörü kahramanlarından tanımaya çalışacağız.
Yazılımcı Salısı ismini verdiğimiz bu etkinliğimiz kapsamında her salı bir yazılımcı ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlere sunacağız.
Yazılımcı Salısı’ nın bu haftaki konuğu uzun süredir Java teknolojileri ile geliştirme yapan Sinan Göker olacak.
Sinan Göker ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız:
Hdteknohaber: Kendiniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Sinan Göker kimdir?
Sinan Göker: 2012 yılında Dokuz Eylül Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ nde lisans eğitimimi tamamladım. 2014 yılından beri Hacettepe Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ nde yüksek lisans eğitimimi sürdürmekteyim.
Hdteknohaber: Hangi sektörde çalışıyorsunuz?
Sinan Göker: Telekomünikasyon sektöründe çalışıyorum.
Hdteknohaber: Çalıştığınız sektörde kullandığınız teknolojileri / yazılım ürünleri nelerdir?
Sinan Göker: Sektörde kurumsal CRM(Customer Relationship Management) ürünleri üzerine yazılım geliştiriyoruz. Geliştirdiğimzi ürünlerde çoğunlukla Oracle teknolojileri kullanıyoruz.
Hdteknohaber: İş hayatınızda faydalandığınız kaynaklar nelerdir? Kişiler kimlerdir?
Sinan Göker: Oracle ürünleri ile geliştirme yaparken haliyle Oracle dokümanları, community, blogları ve şirkette ürünler konusundaki tecrübeli arkadaşlar temel kaynaklarımız oluyor. Bunların haricinde şirket içi kullandığımız standartlar, karşılaştığımız hatalar ve çözümlere dair tuttuğumuz wiki kayıtlarının da oldukça faydası oluyor. Oracle ADF, Weblogic ve JDeveloper ile ilgili yararlandığım kaynaklar çoğunlukla ihtiyaç ya da ilgi doğrultusunda Andrejus Baranovskis, Ashish Awasthi ve Frank Nimphius gibi Oracle Blog yazarları oluyor. Bunların dışında çalıştığım şirkette olsun, okulda olsun işin tekniği ve felsefesi açısından bana pek çok katkı sağlayan güzide arkadaşlarım ve hocalarım da mevcut tabi.
Hdteknohaber: Sizce bir yazılım teknolojisi üzerinde mi uzmanlaşmalı, yoksa birden fazla teknoloji hakkında fikir sahibi mi olmalı?
Sinan Göker: Yazılım sektöründeki arayışlara göre değerlendirildiğinde muhakkak bir yazılım teknolojisinde uzmanlaşmış, yanına ikinci üçüncüyü de koymaya ramak kalmış çalışan arayışlarını görüyorum çoğunlukla, bunun biraz da şirketlerin ‘olmuşken şunu da bilsin yarın bir gün işe yarar’ düşüncesi ile yayınladıklarını tahmin ediyorum. Kullanılan teknolojinin detaylarına hakim olmak, avantajlı dezavantajlı yönlerini tecrübe ederek görüp anlayabilmek ve teknolojiyi kullanarak bir ürün ortaya koyacağımız zaman harcayacağımız emeğin geri dönüş süresinin tahminleyebilmek adına yazılım teknolojilerinde uzmanlaşmanın oldukça önemli olduğunu düşünüyorum, ama bir mühendis olarak yeniliğe ve değişime açık olma ilkesiyle çok az dahi olsa aşinalığımın olduğu farklı teknolojilerde ürün ortaya koyabilecek seviyeye gelmenin çok da zor olmaması gerektiğine inanıyorum. Bu sebepten kişisel yönelimim bir yazılım teknolojisi üzerinde uzmanlaşmak ve ilgimi çeken farklı teknolojilerde de ‘nedir, ne işe yapar’ seviyesinde dahi olsa fikir sahibi olmak şeklinde. Kullanılan dil, teknoloji farklılık gösterse de ‘en nihayetinde bir araçtır’. (gülüyor)
Hdteknohaber: Teknoloji dünyasını yakından takip eder misiniz? Takip ettiğiniz teknoloji siteleri nelerdir?
Sinan Göker: Son zamanlarda okul dönemlerimdeki azmim olmasa da ucundan kıyısında takip etmeye çalışıyorum. Alanında tekel olması itibariyle günlük olarak Webrazzi ye göz atarım genellikle. Gerek derleme, gerekse özgün içerikli haberleriyle bu tekel olma durumunu değiştireceğine inandığım Hdteknohaber’i de takip etmeye çalışıyorum günlük olarak. Donanımhaber, SDN gibi eskilerden kalma bir kaç forum alışkanlığım hala var. Bunlarında dışında Mashable, Techcrunch, Wired, TNW gibi teknoloji sitelerini takip etmeyeni dövdükleri için onlara da ara sıra hızlıca bir göz atıyorum.
Hdteknohaber: Yazılımcı olarak is hayati dışında mesleki anlamda kendinizi geliştirmek adına neler yapıyorsunuz?
Sinan Göker: İş dışında yüksek lisans ders ve tez çalışmaları yeni şeyler öğrenmemde itici unsur oluyor. Okul ve iş kadar düzenli olmasa da aklıma gelen fikirlerin projelendirmek, fizibilite ve geliştirme uğraşılarının da büyük katkısı olduğunu düşünüyorum.
Hdteknohaber: Türkiye’ de yazılım sektörü hakkında ne düşünüyorsunuz, sizce gelecekte hangi alanlar daha popüler olacak?
Sinan Göker: Türkiye’de sektörün temelde İstanbul odaklı, savunma, telekomünikasyon gibi sabit alanlarda çalışmayı seven ve tekdüze bir karakteri var. Bu sabit alanlardaki çalışma sevgisinden dolayı gelecekte popüler konuların da güncel takip edilebileceğini tahmin etmiyorum.
Hdteknohaber: Yazılım sektöründe Türkiye’ yi dünyanın neresinden konumlandırıyorsunuz?
Sinan Göker: Birçok ülkenin yazılım sektörünü stratejik sektör olarak görüp kaderlerini yazılıma bağlayıp başarı hikayelerini yazılım sektörü üzerinden kurgulamakta. Hindistan, İrlanda ve İsrail gibi ülkeler son 15-20 yıllık yazılım yönelimleriyle sektörde nasıl anıldıkları ortada. Türkiye’deki yönelimi ise görüldüğü bilindiği üzere varsa yoksa inşaat. Hal böyleyken dünyadaki mevcut konumunun çok da parlak olduğunu tahmin etmiyorum.
Hdteknohaber: Yazılım temalı, Türkiye’ de yeterince etkinlik yapılıyor mu? Takip ettiğiniz etkinleri (Katıldığınız / Katılacağınız) paylaşır mısınız?
Sinan Göker: Türkiye’den ziyade İstanbul da bolca etkinlik yapılıyor, yayını varsa online, yoksa maalesef ki etkinlikler bitip haberleri çıkmaya başladıkça teknoloji bloglarından takip etmeye çalışıyorum. Ankara’da yaşayan bir yazılımcı olarak en çok sıkıntı duyduğum durumlardan biri de bu aslında. Takip edebildiğim Özgür Yazılım Günleri, katılabildiğim etkinlikler şehir dolayısıyla Mobil Günler (Bilkent IEEE), Android Developer Days ve okul veya teknokentlerde düzenlenen BMO ya da üniversite etkinlikleri oluyor.
Hdteknohaber: Akademik eğitimin iş hayatına katkısı ne orandadır?
Sinan Göker: Aslında klasik tabir ile olayın zeminine halıyı sermiş oluyor lisans eğitimi iş hayatı öncesinde. İşleri ciddiye alan, biraz öğrenciyi zora araştırmaya teşvik edebilen, en temel kavramları doğru bir şekilde oturtabilecek bir okuldan mezun olup iş hayatına başlamak adaptasyon açısından oldukça kolaylık sağlıyor.
Lisansüstü eğitim ise şimdiye kadarki tecrübem ile baktığımda, iş hayatıma temel teorik birkaç düşünce ve işleyiş dışında henüz çok fazla katkı sağlamadı(bu biraz işimin olağana bağlanması ile de ilgili olabilir). Çünkü işteki sistemle birebir örtüştürebileceğim uygulamalardan ziyade, yeni bir işe başlarken göz önünde bulundurabileceğim ya da mevcut işleyişi anlamama yardımcı olacak bilgiler çoğunlukla. Bundan sonra çalışacağım alanlardaki işler için farklı bakış açıları sağlayacağını umuyorum en azından.
Sinan Göker’ e bu samimi röportajından dolayı teşekkür ediyoruz.
Yazılımcılardan cevabını almak istediğiniz sorularınız olursa, lüften yorum kısmında paylaşınız. Bundan sonraki röportajlarımıza sizin gönderdiğiniz soruları da dahil etmeye çalışırız.