2015 yılının tamamlanmasına saatler kala 2015 yılında teknolojiye damga vuran yada teknolojik olarak büyük bir beklenti ile ortaya çıksa da hüsran ile sonuçlanan gelişmeleri Cacıksever gözünden bir araya getirdik.

Sizce 2015 En’ leri neler?

Cacıksever’in Kuruluşu

Elbette bizler adına en büyük gelişme Cacıksever’in yayın hayatına başlaması. Haziran 2015’de yayın hayatına başlayarak teknoloji adına ne varsa güncel bir şekilde sizlere sunmaya başladık ve 2016’da da sunmaya devam edeceğiz.  İşte Cacıksever’in ilk yazısı.

Video Geliştirmeleri


Teknolojik gelişmelerde genelde bir trend hakimdi. Bir teknoloji firmasının yapmış olduğu yenilik çok geçmeden diğer şirketlerde de ortaya çıktı. Bu bakış açısıyla baktığımızda Yotube, Facebook video konusunda büyük yeniliklere imza attılar. Öncelikle 2015 yılında yüksek kalite video altyapısına geçiş yapan bu şirketler 2015’in son çeyreğinde ise video adına büyük yenilik sayılabilecek 360 derece video altyapısına geçiş yaptılar. Linkten video konusunda şirketlerin yaptığı yenilikleri inceleyebilirsiniz.



Logo Değişiklikleri


2015’de ki bir başka trend ise büyük firmaların logolarında yapmış oldukları değişiklikler. Birçok büyük firma uzun yıllar kullanmış oldukları logolarını 2015 yılında değiştirdi. Bu senenin teknoloji adına bir yeniliği de logo tarafında oldu diyebiliriz. 2015 yılında değişen logolara linkten bakabilirsiniz.

Büyük Sosyal Sorumluluk Projesi: Be My Eyes

Cacıksever gözünden sosyal sorumluluk olarak en çok dikkatimizi çeken ve çok güzel bir uygulama olarak gördüğümüz uygulama ise “Be My Eyes”. Be My Eyes uygulaması bizim fikrimize göre farkındalık ve sosyal sorumluluk adına yapılmış 2015’in en iyi uygulaması.

BlackBerry’den Android Telefon


2015 yılında büyük bir kale yıkıldı diyebiliriz. Bugüne kadar kendi işletim sistemi ile akıllı telefon piyasasına direnen BlackBerry, en sonunda radikal bir değişiklik yaparak Android işletim sistemli telefon çıkarma kararı aldı. Senenin sonuna doğru piyasaya çıkan Android telefon yine içerisinde radikal dokunuşlarda barındırıyor. Akıllı telefonların yaygınlaşması ile tarihe karışan fiziksel klavye anlayışı BlackBerry’nin ilk Android telefonunda tekrardan karşımıza çıktı. Akıllı telefon alışkanlığında klavye deneyimi de radikal bir karar. Bununla birlikte fiyat olarak da Apple ile eş değer bir fiyat aralığında çıkan telefon fiyat olarak da Android cihazlar arasında yukarı çıktı. BlackBerry neler yapmış bakmak isterseniz.

Kartsız Ödeme Sistemleri

2015 de gözümüze çarpan bir diğer yenilik de ödeme sistemlerinde meydana geldi. Gelişen teknoloji ve internet kullanımının artması kullanıcı alışkanlıklarına da yansıdı. Artık neredeyse teknolojiye yön veren çoğu şirket ödeme sistemlerinde de yeni alışkanlığa yönelmeye başladı. Gelecek bir kaç yıl içerisinde kredi kartı taşımak da nostalji olacağa benziyor. Birçok akıllı telefon sisteminin altyapısında kurulan kartsız ödeme sistemleri 2015 yılı içerisinde giderek yaygınlaşmaya başladı. Bazısı fiziksel işletmelerde ödeme yapabilmeyi sağlarken bazısı internet üzerinden alışveriş sırasında ödeme yapmayı sağlamak üzerine yoğunlaştı. 2016 yılında bizde kartsız ödeme sistemleri konusunda kıyasıya bir rekabet olacağa benziyor. Yakın zamanda kart kullanmayı bırakın taşımak nostalji olacağa benziyor. Bizim gördüğümüz yenilikleri incelemek isterseniz.




Droneların Hayatımıza Girişi


2015 yılında popülerliği artmaya başlayan hatta bazı devletlerin yasalar ile kontrol altına almaya bile başladığı yeni bir teknoloji hamlesi de Drone lar. Aslında Drone 2015 yılında ortaya çıkan bir teknoloji değil, ancak 2015 yılında popülerliği katlanarak artmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda Drone’lar hem eğlence hem iş için büyük bir pazar oluşturacağa benziyor gibi. Bu teknoloji süreç içerisinde evrilecek ve bakalım hayatımızın hangi noktalarına temas edecek. Yoksa Geleceğe Dönüş filminde ki gibi bir gelecek mi çıkacak karşımıza. Cacıksever’in gözünden Dronelar.

Türkiye’de Hackathon Kültürü


Ülkemizde teknoloji ve girişim adına ümit veren bir Hackathon kültürü şekillenmeye başladı. 2015 yılında popülerleşmeye başlayan bu yarışma birçok özel bankanın da bu trende katılması ile ülke çapında girişim ve teknoloji adına ümit verici bir gelişme oldu. Ülkemizde Yazılım sektörüne yön veren sektörlerin başında gelen Finans sektörünün de bu organizasyonlara destek vermesi Yazılım için ülke çapında umut verici olarak gözüküyor. Her ne kadar yapılan bazı yarışmalar hakkında spekülatif açıklamalar da olsa bu yarışma şekli Türkiye’de çok yeni. Zaman içerisinde Hackathon da Türkiye’de de belli bir kalite seviyesine gelecektir. 2015 yılında ülkemizde ve dünyada yapılan Hackathon yarışmalarını linkten inceleyebilirsiniz.

Yemeksepeti.com’un Satılışı


2015 yılında Türkiye’de teknoloji şirketleri adına belkide en büyük gelişme Yemeksepeti.com’un satışı idi. Hem satış fiyatı olarak en yüksek fiyat olarak değerlendirilirken, sonrasında kurucu çalışanlara dağıtılan büyük primlerle de uzun süre ülke gündeminde yer etti. Cacıksever’de yer alan Yemeksepeti.com haberlerine bakmak isterseniz.

İnternet Dağıtan Balonlar


2015 yılında sosyal sorumluluk olarak karşımıza çıkan bir diğer güzel gelişmede büyük şirketlerin internet erişimi sağlanamayan ülkekelere balonlar kullanarak ücretsiz internet gönderimi sağlaması oldu. Bu konuda şirketler denemelere başladılar bile. Yakın tarihte internet belki de tüm dünyada kullanılabilecek duruma gelecek. Balonlar hakkındaki gelişmelere linkten erişebilirsiniz.

Türkiye’de Yerli Otomobil Çalışmaları


Türkiye’de teknoloji adına yerli otomobil geliştirme çalışmaları da 2015 yılında gündemde olan konu idi. Üzerine çok tartışılan yerli otomobil tasarımları da oldu, üniversitelerin çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ve çok beğeni toplayan yerli otomobil çalışmaları da oldu.  Teknoloji sanayi ile birleşip Türkiye için daha güzel yarınlar sağlayacaktır. Umarız 2016 da Türkiye’de teknoloji daha önemli bir noktada olur. Cacıksever gözünden yerli otomobil.




Bu bahsettiklerimiz Cacıksever gözünden Türkiye ve Dünya için güzel En ler. Bu gelişmeler hem şirketlerin büyümesi hem de insanlığa yararlı gelişmeler. Gelin birde Cacıksever gözünden hayal kırıklığı olan En lere bakalım.

Twitter’ın Hisselerinin Düşmesi

Twitter 2015 yılınca birçok yeni güncelleme yaptı. Kullanım alışkanlıklarını değiştirdi, yeni özellikler ekledi. Ne kadar düzenleme yaparsa yapsın, Twitter 2015’in kaybedenleri arasında. Yıl boyunca düşüş eğiliminde olan hisselerini yükseliş trendine çekemedi. Anlaşılan 2016’da da Twitter’ı zor günler bekliyor. Twitter’da neler oldu neler bitti derseniz.

Facebook Messenger’in Bir Türlü Tutunamaması


Facebook’un anlık mesajlaşma uygulaması haline evrilen Facebook Messenger 2015 de de hayal kırıklığı olmaya devam etti. Popüler mesajlaşma uygulamaları ile başedemeyen Facebook için Facebook Messenger atıl bir uygulama halini aldı. En sonunda Whatsapp’ı Facebook’un satın alması ile iyice gözden çıkarılan Facebook Messenger 2015’in son çeyreğinde duyurulan haberlere göre bir kez daha evrilerek ayrı bir mantıkta mesajlaşma uygulaması halini almayı hedefliyor. 2016’nın başlarında bu yeni halin piyasaya çıkması öngörülse de Facebook Messenger’ın küllerinden doğacağına pek inanılmıyor. Bir türlü dikiş tutmayan Facebook Messenger hakkında neler söylendi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz