Yazılımcı Salısı‘nda bu hafta yazılım sektörünün içerisinde ancak kariyerini Sistemcilik üzerine sürdüren Hakan Uzuner. Yazılım sektörüne bu sayede biraz dışarıdan bakma imkanı bulduk. Okuyucularımız için biz sorduk Hakan Uzuner cevapladı.

-Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

Hdteknohaber: Hakan Bey öncelikle Cacıksever ekibi ile röportaj yaptığınız için teşekkürler. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Hakan Uzuner: 2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Şu anda ise IT-STACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Çözümler Direktörü olarak çalışmaktayım. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalının Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım.

Hdteknohaber: Bilişim sektöründe uzun bir süredir çalışmaktasınız. Bu sektörde hangi teknolojilerinin kullanımına ağırlık veriyorsunuz?

Hakan Uzuner: Sektörümde daha çok Microsoft teknolojileri üzerine yazılımlar kullanıyorum.

Hdteknohaber: Çalışma hayatınızda ne gibi kaynaklardan faydalanırsınız?

Hakan Uzuner: İş hayatımda daha çok Microsoft teknolojilerini kullandığım için en önemli kaynağım Microsoft Technet internet sitesidir. Sonrasında ise “Regional Directory” ve “MVP” unvanlarına sahip olduğum için bu unvana sahip olan kişilere özel olarak sunulan kapalı mail gruplarından yararlanıyorum.

Hdteknohaber: Peki, sizce bir sistemci bir alanda mı uzmanlaşmalı yoksa diğer alanlarda da bilgi sahibi olmalı mıdır?

Hakan Uzuner: Öncelikle iyi bir sistemci veya yazılımcı olmak isteniyor ise uzmanlaşmak istediğiniz konu özelinde ve ilişkili olduğu teknolojilerde genel bilgi sahibi olmanız lazım. Bu genel bilgiden sonra ise uzmanlaşmak istediğini alanda daha fazla zaman harcayarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Ancak hiçbir zaman teknolojinin sürekli olarak geliştiğini ve uzmanlaştığınız konuların da ilişkili olduğu diğer başlıkları yakından takip etmeyi unutmamalısınız.

Hdteknohaber: Hakan Bey magazinsel olarak teknolojiyi takip eder misiniz? Göz gezdirdiğiniz siteler neler?

Hakan Uzuner: Evet, Çözümpark Bilişim Portalı başta olmak üzere ZDNet, Mashable, Computerworld, How-To Geek, ITBusinessEdge takip ettiğim diğer blog sayfalarıdır.

Hdteknohaber: Hakan Bey bir sistemci olarak iş hayatınız dışında kendinizi geliştirmek adına neler yaparsınız?

Hakan Uzuner: Bir sistemci olarak Powershell bilgimi geliştirmeye gayret gösteriyorum.

Hdteknohaber: Türkiye’de bilişim sektörü hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce gelecekte hangi alanlar daha popüler olacak?

Hakan Uzuner: Aslında gelecek geldi gibi bir klişe ile IoT konusunun çok popüler olacağının aşikâr olduğunu söyleyebilirim, mutlaka bu alanda bir şeyler yapmak gerekiyor.

Hdteknohaber: Hakan Bey kariyer olarak sistemcisiniz. Sizin bakış açınızla ülkemizde yazılım sektörünün eksileri nelerdir?

Hakan Uzuner: Bu benim gibi bir sistemci için çok iddialı bir soru, ama yine bir sistemci olduğum için aslında dışarıdan daha net bazı yorumlarım olabilir. Çok fazla kopya iş var, yani üretmek yerine tüketmeyi tercih ettiğimiz için ne yazık ki benzersiz ürünler veya dünya markaları çıkaramıyoruz.

Hdteknohaber: Peki sizce ülkemiz sektör olarak dünyanın neresinde?

Hakan Uzuner: Ne yazık ki pek çok konuda olduğu gibi bir hayli gerideyiz.

Hdteknohaber: Sizce Türkiye’de yazılım konulu etkinlikler ne oranda. Bu etkinlikleri yeterli görüyor musunuz?

Hakan Uzuner: Sistemci olduğum için pek yazılım etkinliğine katılmıyorum ama bence yeterince etkinlik var, sorun okullar seviyesinde yeterince eğitim yok.

Hdteknohaber: Lisans seviyesinde bazı eksiklerin olduğunu düşünüyorsunuz sanırım. Peki sizce akademik eğitim sektöre ne kadar etki ediyor yada nasıl değişikliklere ihtiyaç var?

Hakan Uzuner: Ben Marmara Üniversitesi Kimya mezunuyum, ancak eğitmenlik yaptığım için çok fazla bilgisayar mühendisi öğrencim oldu, gördüğüm ne yazık ki bizim eğitim sistemimiz sektör için öğrencileri hazırlayacak bir alt yapı sunmuyor. Çok eski ve gereksiz konuları 2015 yılında dahi anlatmaya devam ediyoruz. Yani teknoloji bu kadar hızlı gelişirken bizim de eğitim öğretim sistemimizin özellikle yazılım temelli daha hızlı güncellenmesi gereklidir.

Hdteknohaber: Cevaplarınız bizim için çok değerli. Peki Bilişim Sektörüne yeni girecek arkadaşlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Hakan Uzuner: Eğer fırsatları olur ise yurt dışına çıkıp bu işi iyi öğrenip buraya dönerek ki bu kısmının gerçekleşeceğine pek inanmıyorum burada yaşayan ve yurt dışına çıkma imkânı olmayan gençlere eğitim vermeleri, iş imkânı sunmaları, seminer ve benzeri etkinlikler ile sektöre yardımcı olmaları. Tabiki gençlerden beklentim yüksek, bunu hemen yapmaları mümkün değil, ama hedefleri sadece kendileri geliştirmek veya kurtarmak değil de sektörü kurtarmak olursa, bu bilinç ile yetişen gençler geleceğimizin yazılım alanındaki teminatı olacaktır.

Teşekkürler.

Hakan Uzuner bizde hem Hdteknohaber ekibi adına hem okuyucularımız adına bu değerli cevapları için teşekkür ediyoruz. Yazılım sektörüne biraz da dışarıdan bakmak farklı bir bakış açısı üzerinden değerlendirmek hepimiz için değerli olacaktır.

- Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz