Tüm dünya Bitcoin’i izliyor ve kripto para piyasasının geri kalanı (altcoinler) yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. İç Gelir Servisi (IRS)de bu durumun farkında. Bitcoin veya Ethereum gibi bir kripto para birimine sahipseniz, her satın aldığınızda, sattığınızda veya madencilik yaptığınızda bunun nasıl vergilendirildiğini gelin birlikte açıklayalım.
Öncelikle kripto paranın ne olduğuna kısaca değinelim. Kripto para birimi, merkezi olmayan dijital para birimidir. Dolar banknotları gibi herhangi bir fiziksel değere sahip bir para birimi değildir ve herhangi bir merkezi hükümet tarafından kontrol edilememektedir.
Kripto para birimi, tüm işlemleri kaydetmek ve doğrulamak için blok zinciri teknolojisi olarak adlandırılan şifreli verilerle tutulur. Blok zincirini, belirli bir kripto para biriminde yapılan her işlemi izleyen, sürekli güncellenen bir teknoloji olarak da düşünülebilir.
Kripto Para Birimi Nasıl Vergilendirilir?
Kripto vergileri, belirlenen kripto para biriminin bir para birimi (Dolar veya Euro gibi) yerine bir sermaye varlığı (hisse senedi veya tahvil gibi) olarak ele alınması gerektiğini belirten 2014 IRS kararına dayanmaktadır. Bu karar, kripto yatırımcılarını daha karmaşık vergilere yol açtığı için kripto sahibi insanlar için büyük sonuçlar doğuruyor.
Sermaye varlıklarınız, her işlem yaptığınızda o işlem üzerinden vergilendirilir. Kripto para ile mal veya hizmet satın aldığınızda bunun için ödediğiniz değerin üzerinde değer kazandığında, harcamalarınız sermaye kazancı vergisine tabi olur.
Diyelim ki 20$ değerinde Bitcoin aldınız ve değeri 200$’a geldiği zaman sattınız. Bitcoin’i 200$ değerinde yiyecek satın almak için kullandıysanız, elde ettiğiniz 180$’lık kâr üzerinden sermaye kazancı vergisi tabi tutulursunuz. Bitcoin’i satmak yerine harcamış gibi görünseniz bile, IRS için aynı şey ve vergiye tabi tutulmaktan kaçamazsınız.