NASA uzay aracı Perseverance, yedi ay sonra Mars’a indi.
Araç, 18 Şubat 2021 perşembe günü Jezero adlı kratere başarılı bir şekilde indi. Kızıl Gezegen’de yaşam izlerini bulabilmek için araştırma yapacak olan Perseverance 1 ton ağırlığında. Mikroskopik görüntü alabilen uzay aracı topladığı verileri Dünya’ya gönderecek. Bilim insanları bu görüntüleri değerlendirecek.
Kontrol merkezindeki mühendisler, aracın tüm sistemlerinin yolculuk ve iniş nedeniyle zarar görüp görmediğini inceledikten sonra Perseverance görevine başlayabilecek.
NASA’nın Mars’a ulaştırdığı ikinci uzay aracı Mars’ın atmosferine planlandığı zamanda ve şekilde girdi. Robotun başarılı bir şekilde gezegenin yüzeyine inişinin ardından ilk sinyal 7 dakika sonra Dünya’ya ulaştı.
Dünya ile Mars arasındaki mesafe 190 milyon kilometre. Mars’tan gelen herhangi bir sinyal yaklaşık 11 dakika sonra Dünya’ya ulaşıyor. Bu nedenle kontrol mühendisleri, Perseverance ta bulunan otonom sistemlerin sayesinde ilk bilgileri alabildi.
Perseverance uzay aracı yaşam tespit edebilecek çok farklı bir donanıma sahip. Mars yüzeyinde bilimsel araştırmaları yapabilmesi için üzerine özel teknolojik donanım ve yazılımlar yerleştirilen aracın sağlıklı veriler göndermesi bekleniyor.
Baş mühendis Adam Steltzner, Perseverance’ın Mars’ın kayalıklı yüzeyinde yıpranmadan hareket edebilmesi için lastikleri özel şeritlerle sağlamlaştırıldığını belirtti.
Teklonolojik donanımlı aracın üzerinde 20 kamera ve bir çift mikrofon bulunuyor. Dünya’ya çok sayıda detaylı görüntü yollaması bekleniyor. Araçta kamera çekim kabiliyeti olan bir mini helikopter de bulunuyor.
NASA, 1970’lerde gezegene ulaşan Viking aracından sonra ilk kez, Perseverance ile direkt olarak yaşam belirtisi araştıracak.
2000’li yıllarda gezegende araştırmalar yapan Spirit ve Opportunity ile yakın zaman önce Curiosity, Mars’ın bir zamanlar daha sıcak ve ıslak bir gezegen olduğunu ortaya koymuştu.
Perseverance, kendinden önceki robotların bilgileri ışığında, eğer bir zamanlar var oldularsa, ilkel yaşam formalarının izini arayacak. Bunun için de bir zamanlar devasa bir göl olan Jezero’ya indirildi.
Bilim insanları, Jezero kraterinde hidromagnezit tortular, mikropların tarafından aşınarak oluşmuş mikrobiyalit kalıntılarına rastlamanın, gezegendeki geçmiş yaşam adına “dev” bir haber olacağını dile getiriyor.
45 km çapındaki kraterde kil ve karbonat dahil birçok kaya türü bulunuyor. Bunların içinde bulunacak organik moleküller geçmişe dair yaşam belirtisi anlamına gelecek.
Bethany Ehlmann, Dünya’da bulunan ilk yaşam formlarına benzer yaşam formlarının araştırılacağını dile getirdi. Ehlmann, “Bu yaşam formlarının Dünya’da 3.5 milyar yıl önce yaşadığını biliyoruz. Cevabını aradığımız soru; bunların Mars’ta da 3.5 milyar yıl önce, göl diplerinde yaşayıp yaşamadığı” dedi.
Beklenti, Perseverance’ın elde ettiği kaya örnekleri, başka bir araçla Dünya’ya geri getirilecek olması yönünde.
NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın milyarlarca dolar maliyetli ortak projesi ile daha küçük bir aracın 2026 yılında Jezero kraterine gönderilerek, Perseverance’ın bıraktığı tüpler içindeki kaya örneklerini toplaması planlanıyor. Araç daha sonra yörüngeye çıkacak ve burada bir uydu tarafından yakalanarak, ileri araştırmalar için Dünya’ya geri getirilecek.
SpaceX in yaptığı roket çalışmalarındaki amaç öngörülebilir bir gelecekte Mars’a insanlı uçuş gerçekleştirmek.
Perseverance da bu araştırmalar kapsamında, “Mars’ın karbondioksit ağırlıklı atmosferinden, solunabilir oksijen elde edilebilir mi?” sorusuna yanıt arayacak.
NASA’nın bilim araştırmaları sorumlusu Dr Thomas Zurbuchen, “Eğer Himalayalar ve Alpler’deki bir jeolojik örneğin niteliğini gerçekten anlamak istiyorsak, insanları oraya götürmeliyiz. Bu Mars’ta da aynı” dedi.