Mars’ta kullanılacak olan bu helikopter, yaratıcı tasarımı ile Mars’a gönderimi için denetlemeyi sağlayan Jet Propulsion Laboratory’de (JPL) beklentileri çoktan aştı. Başka bir gezegende motorlu uçuş gerçekleştiren ilk uçak olduktan dört ay sonra, 4 kiloluk, 19 inç yüksekliğindeki helikopter, artan karmaşıklıklara rağmen 10 uçuş daha yaptı.
Bu hafta gerçekleşecek olan bir sonraki uçuşu, Ingenuity’nin NASA’nın tanımladığı, aşağıdaki resimde üstteki sarı elips ile gösterilen Jezero Krateri’nin “jeolojik açıdan merak uyandıran” Güney Séítah bölgesini keşfetmesini görecek.
Bu görüntü, NASA’nın Perseverance gezgini (beyaz) ve Ingenuity Mars helikopterinin (yeşil) Şubat 2021’de Mars’a ulaşmasından bu yana yerdeki izlerini gösteriyor. Üstteki sarı elips, Ingenuity’nin uçuş sırasında üzerinden uçması planlanan “Güney Séítah” bölgesini gösteriyor.
Ana plan ise, Mars’ın yüzeyinden veri toplamak ve incelemek olarak düşünülmekte. Böylece bölgeye daha yakından bakmak ve belki de gezegendeki eski yaşamın belirtilerini bulması için yeterince ilginç olup olmadığına karar verebilmesidir.
Ingenuity’nin 12. Uçuşu
Uçuş plana göre giderse, Ingenuity 235 metre kuzeydoğu Séítah’a doğru uçmadan önce 10 metre yüksekliğe çıkacak. Orada helikopter, Perseverance ekibinin incelemesi için bir 3D görüntü oluşturmak için 5 metre mesafeden iki fotoğraf çekecek. Ayrıca uçuş sırasında 10 ek renkli görüntü alacaktır.
Son olarak, Ingenuity verilerini ekibe teslim etmeden önce rotasını başlangıç noktasına kadar takip edecek, böylece Güney Séítah’taki hangi kayaların, kayalık çıkıntıların ve diğer jeolojik özelliklerin daha yakından bakmaya değer olabileceğine karar verebilir.
NASA, yaklaşmakta olan uçuşu “iddialı” olarak nitelendiriyor ve helikopterin önceki uçuşlara kıyasla çok daha engebeli bir arazi üzerinde uçtuğu için görevin “önemli risk” taşıdığını da ekliyor.
NASA yetkileleri konu ile alakalı şu açıklamaları yapıyor:
“Ingenuity’nin başlangıçta kısa bir teknoloji gösterimini desteklemesi amaçlanan navigasyon sistemi, düz (veya neredeyse düz) bir arazide uçtuğu varsayımıyla çalışıyor. Bu varsayımdan yola çıkarak olası yaşamamız yüksek olan problemler ise bulunmaktadır. Bunlar, geçici sapmalara ve ayrıca helikopterin konumuyla ilgili bilgisinde uzun vadeli hatalara yol açabilecek hatalara neden olabilir.”