Ada Lovalance günü kadınların bilim, teknoloji,mühendislik ve matematik alanlarına katılımını desteklemek amacıyla 13 Ekimde yapılan uluslararası bir kutlamadır. Ada Lovalance hakkında daha detaylı bilgili için ilgili konuyu inceleyebilirsiniz.
Bugüne özel dünyanın farklı yerlerinden dört kadın mühendis erkek egemen bir sektörde çalışma konusundaki tecrübelerini paylaştılar. “Eşekleri tekmelediğimi düşünüyorum” – Isis Anchalee, yazılım mühendisi, San Francisco Isis‘ in işvereni işe alım kampanyasında yer alıp almayacağını sormuş. Tabiki Isis bu mühendislik olmadığı için sıcak bakmamış. Sonrasında işverenin yeni reklam kampanyasında yer almış tabi ki.
Sonrasını kendi ağzından dinleyecek olursak;
“Çok mininal bir makyaj yapıyorum, saçımı bile taramadığım bir gün benden şirketten çalışmamın gerçekten neden keyifli olduğunu yüzümde anlatacak bir fotoğraf istediler. Sonrasında bu fotoğraf San Francisco metrosunda yayınlanmaya başlayınca sosyal medyada fırtına etkisi yarattı. Birçok insan gerçekten mühendis olup olmadığımı sormaya başladı. Aslında kampanyada iki de erkek mühendis resmi vardı. Ama nedendir bilinmez ilgi konusu olan benim resmim oldu. Bunun üzerine duygularını anlatan bir blog yazısıyazıyor. İnsanların #ilooklikeanengineer hash tagi ile kendi hikayelerini anlatmalarını istiyor.”
Son olarak konuşmasına eklediği ise düşündürücü.
“Mükemmel bir dünyada bana bir kadın mühendis olduğum için ihtiyaç duyulmamasını tüm kalbimle isterdim. İşte tamda bu sebeple çok fazla çalışmak zorundayız.”
Sovita iş hayatında yaşadıklarını ise şöyle özetliyor.
-Advertisement -
“Evlilik yerine kariyerimi tercih ettim” – Sovita Dahal, yazılım test mühendisi, Kathmandu
“Ailem arkadaşlarım tanıdığım herkes teknoloji konusunda bir kariyer hedeflediğimden dolayı bana karşıydı. Ancak ben geleneksel düşüncülerin tersine düşünüyordum. Nepal’ deki yaygın düşünce kadınlar 21 yaşına gelene kadar evlenir, eşi ile birlikte yaşayıp bir aile olup çocuklarına bakar. Fakat ben kendime farklı bir yol çizdim. Okul zamanında motor gibi elektronik cihazlardan, transformatörler den, led ışıklardan çok etkileniyordum. Sonralarında bu heves benim için bir tutku haline geldi ve kariyerim bunun üzerine oluştu. Üniversitede gittiği kursta 35 öğrenciden 3 ü sadece kadındı. Biri okulu bıraktı, biri okul bitmeden evlendi, sadece ben okulu dereceyle bitirdim. Liseyi bitirdikten sonra ailem teknik bir okula gitmemi istemedi; onlara göre bu işler erkek işi idi. Şanslıyım ki ailemin bu baskısını kırabildim. Onları ikna etmem gerçekten çok zor oldu. Ancak şimdi benle çok gurur duyuyorlar. Hatta başka kadınların da teknik eğitimler alması için onları cesaretlendiriyorlar. Benim şuan kendimden başka bir ailem yok. Evlilik yerine kariyerimi tercih ettim.” “Matematikte kötüyüm deme.” – Roma Agrawal, yapı mühendisi, Londra Roma 10 yıldır gökdelen inşaatları yapan bir şirkette yapı mühendisi olarak çalışıyor. Onun hikayesine bakacak olursak;
“İlk işe başladığımda bazen şantiyelere gidiyordum ve çalışanların kabinlerinde üstsüz kadın resimleri görüyordum. Ancak bu resimler çalışma konusundaki düşüncelerimi değiştirmedi. Bu resimleri artık daha az görüyorum vede şantiyedeki kadın çalışan sayısı eskiye göre çok daha fazla. Kadınların bilimsel yada teknoloji konularında çalışamayacak olmalarının altında biyolojik sebepler olduğu söylenir. Ancak bunu kanıtlayan bilimsel bir veri elimizde yok. Ne zaman biri bana “Kadınlar matematik ve bilim konusunda doğal olarak iyi değil” dese üzülmüyorum; biliyorum ki bu doğru değil. İnsanlar kolaylıkla “Matematikte berbatım”,”Sayılarla hiç aram yok” diyebilirler. Onlara eğer bu lafları Hindistan’ da söylersen insanlar sana gülecektir diyin. Bu aynı zamanda sanki “Ben okuyamıyorum” deyip bununla gurur duymak gibi gibi bir şey.” “Kadınlar geçerli inançlar yada düşüncelerle sınırlı değil, daha yaratıcı düşünceye sahipler” – Dolphin Guan, endüstriyel tasarım, Shenzhen Dolphin şuan bir mobil telefon şirketinde çalışıyor ve kadın ile erkek arasındaki farklılıklar onun için hala bir sorun oluşturuyor. Dolphin’ in hikayesine bakacak olursak;
“Kadınlar geçerli inançlar yada düşüncelerle sınırlı değil, daha yaratıcı düşünceye sahipler, ancak erkekler mantık temeline oturtulmuş kesin düşüncelere sahipler. Benim toplumum da kadınlar genelde düşünmeyi gerektirmeyen hafif işlerde çalışırken, erkekler teknolojik işlerde çalışmakta. Teknolojik bir işte çalışma insana istediği, düşündüğü her şeyi yapabilme fırsatı tanıyor ve kadınların bunun bir parçası olabilmesi çok güzel. Son yıllarda Çin’ de teknoloji sektöründe kadınların artmaya başladığını görebiliyorum. Teknolojiyle uğraşmamızın güzel yanı düşündüklerimizi hayata geçirme fırsatımız var.”