Yazılımcı Salısı‘nda Veri Tabanı Yöneticiliği konusunda kariyerine devam eden Gülçin Yıldırım var. Kendisi hem yazılım sektörünün farklı bir dalında olması ile hem de kullanmakta olduğu açık kaynak sistemler sebebiyle bize farklı bir bakış açısı kazandıracaktır.
Gülçin Yıldırım‘a Türkiye’de yazılımı veri tabanı yöneticisi gözüyle anlatmasını istedik Gülçin Hanım‘da okuyucularımız için cevap verdi.

-Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

Hdteknohaber: Merhaba Gülçin Hanım. Bize öncelikle biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Gülçin Yıldırım: Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği 2011 mezunuyum, o zamandan bu yana çeşitli şirketlerde çalıştım. Şu an Londra merkezli bir şirkette PostgreSQL veri tabanı yöneticisi (DBA) olarak uzaktan çalışıyorum ve Tallinn Teknik Üniversitesi’nde Bilgisayar ve Sistem Mühendisliği yüksek lisansı yapıyorum.

Hdteknohaber: Gülçin Hanım şu anda aktif olarak hangi sektörde çalışmaktasınız?

Gülçin Yıldırım: IT sektöründe PostgreSQL servis ve danışmanlığı veren bir şirkete bağlı çalışıyorum. Çalıştığım şirketin odak noktasında PostgreSQL teknolojisi bulunmakta.

Hdteknohaber: Veri Tabanı Yöneticiliği yapmaktasınız. Yazılım sektörünün güzellikleri arasında belki bu seçenekte birbirinden çok farklı alanlarda kariyerinize devam edebiliyorsunuz. Peki, veri tabanı yöneticili kariyerinizde hangi teknolojileri yazılım ürünlerini kullanmaktasınız?

Gülçin Yıldırım: Genellikle açık kaynak kodlu yazılımlar kullanmaktayız. Çoğunlukla Linux sistemlere destek veriyoruz. Kullandığımız temel yazılım ürünü PostgreSQL. Bunun dışında veri tabanı yönetimi için gereken birçok açık kaynak yazılım daha kullanıyoruz. Örnek vermek gerekirse PgBouncer, Barman, repmgr, pglogical, BDR, Ansible, Nagios, Icinga, Redmine, Github, vs.

Hdteknohaber: Cacıksever ekibi olarak Yazılımcı Salısı etkinliğimizde tüm yazılım sektörü aktörleri ile iletişim kurmayı amaçlıyoruz. Bu zamana kadar olan röportajlarımızda .Net altyapısında kariyer sahibi olan yazılımcılarla iletişim kurduk. Daha ziyade açık kaynak sistemler üzerinde kariyere sahip olmanız hem bizim hem okuyucularımız için büyük bir bilgi kaynağı olacak. Bu sektörde çalışırken hangi kaynaklardan faydalanırsınız bize biraz bunlardan bahsedebilir misiniz?

Gülçin Yıldırım: Benim kutsal kaynağım PostgreSQL dokümantasyonu ve PostgreSQL mail listeleri. Ayrıca Planet PostgreSQL blogu var ve PostgreSQL topluluğunda aktif olarak blog yazan hemen herkesin blogu burada toplanıyor. Ben de şirket blogumuzda yazıyorum ve yazılarımı Planet PostgreSQL üzerinden takip edebilirsiniz. Twitter’ı kullanma sebebim takip ettiğim teknolojileri ve bununla uğraşan kişileri takip etmek, bu yüzden tek tek isim vermem yıllarımı alabilir.

Hdteknohaber: İş hayatınızda PostgreSQL’in yeri büyük sanırım. Sizce bir yazılımcı veri tabanı yönetimi alanında kariyerini oluşturmak isterse; bir teknoloji üzerinde mi uzmanlaşmalı yoksa diğer sistemler hakkında da fikir sahibi olmalı mıdır?

Gülçin Yıldırım: Kişisel olarak görüşüm bir teknoloji üzerinde uzmanlaşmanın daha yararlı olduğu yönünde ama bu tamamen bir teknoloji üzerinde bilgi toplamak ile edinilebilecek bir şey değil. Örneğin ben şu an PostgreSQL veri tabanı yönetimi üzerine uzmanlaşmış bulunuyorum ama bu noktaya gelene dek birçok başka veri tabanı yönetim sistemi ile çalıştım. Aynı zamanda hiçbir zaman sadece bir tek teknoloji ile çalışmak mümkün değil. Bir konuda uzman olabilirsiniz ama başka birçok konuda da bilgi sahibi oluyorsunuz ve bilgileriniz pekişiyor. Örneğin ben aynı zamanda sistem yönetimi konusunda da ilerliyorum ve Ansible öğrendim. Linux sistem yönetimi için gereken araçları kullanıyorum vs. Bu demek değil ki asıl uzmanlık alanımdan uzaklaşıyorum, kastettiğim şey zamanla bilgileriniz gelişiyor ve pekişiyor ve işin doğası gereği yakın alanlarda ilerlemeye devam ediyorsunuz.

Hdteknohaber: Bu fikirler bizim için çok değerli. Birazda işin magazinsel boyutuna değinelim isterseniz. Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeyi sever misiniz? Güncel olarak takip ettiğiniz teknoloji siteleri nelerdir?

Gülçin Yıldırım: Sektörde olup teknoloji dünyasını takip etmeyen biri olabileceğini düşünmüyorum. Her gün okumak ve sizi ilgilendiren konularda fikir sahibi olmak durumundasınız. Ben çoğunlukla blog okuyorum, onlara da toplu olarak Planet PostgreSQL’den ulaşıyorum. Takip ettiğim her teknolojiyi ayrı olarak paylaşan kişiler var ve onları okuyorum. Kadın Yazılımcı oluşumunun kurucu üyelerinden olduğum için, blogumuzu özel bir ilgi ile takip ediyorum.

Hdteknohaber: Bir veri tabanı yönetici olarak iş hayatı dışında mesleki anlamda kendinizi geliştirmek için neler yaparsınız?

Gülçin Yıldırım: Etkinliklere katılıyorum. Şu an Brüksel’de FOSDEM‘deyim ve geçen gün PGDay Fosdem etkinliğinde konuşmacıydım. Bazen konuşmacı, bazen sadece katılımcı bazen ise organizasyon görevlisi olarak yer alıyorum. Önemli olan aktif olmanız ve ilgilendiğiniz teknolojilerin içinde yer almanız. Sadece fiziksel etkinlikler değil burada söz konusu olan online olarak da birçok eğitimi ücretsiz olarak takip edebilirsiniz. Örneğin üç gün önce otelde kendi sunumuma hazırlanırken o sırada gerçekleşen bir Ansible Webinarı vardı ve onu izliyordum. Birçok üniversitenin online programları var, veya Coursera gibi online eğitim platformları var. Coursera’da çok güzel dersler oluyor, ilginizi çeken alanlarda bu derslere kaydolup kendinizi geliştirebilirsiniz.

Hdteknohaber: Peki, sizce Türkiye’de IT sektörü ne durumda. Gelecekte hangi alanların daha popüler olacağını öngörüyorsunuz?

Gülçin Yıldırım: Türkiye’de genç nüfusun çok parlak olduğunu ve teknolojiye ilgi duyduklarını gözlemliyorum. Gelecekte daha güzel olacağını öngörüyorum.
Yapay zeka, nesnelerin interneti, robotik, yenilenebilir teknolojiler gelecekte de popüler olacağı kesin alanlar.

Hdteknohaber: Şimdi birazda şapkamızı önümüze koyma zamanı. Türkiye’deki IT sektöründe gördüğünüz eksiler nelerdir?

Gülçin Yıldırım: Bence en büyük sıkıntı sistemsizlik olmasıdır. Ülkedeki her alanda beni en çok üzen şey sistemsizliktir. Bir işe yeni başladığınızı düşünün, çok yüksek olasılıkla sisteme dahil olmanız çok zamanınızı alacaktır. Dokümantasyonunu oturtmuş bir şirket bulmak Türkiye’de çok zor. İş tanımları halen net değil, bir işe girdiğinizde sizden ne beklendiği uzmanlığınıza göre değil şirketin bu uzmanlıktan ne anladığına bağlı değişiyor. Şirket politikaları şeffaf değil ve uygulamalar kişiden kişiye değişiyor. Daha iyi performans gösterdiğiniz halde daha az zam artışı alabilirsiniz. Örneğin aykırı ve eleştirel yanı güçlü biriyseniz yönetim ile her konuda hemfikir değilseniz, size verilen işleri sorgulayıp değişiklik talep ediyorsanız performansınızdan çok tutumunuza bakıyor olabilirler. Oysaki Türkiye’den ayrıldıktan sonra benim deneyimim eleştirdiğimde farklı bir bakış açısı sunduğum için teşekkür almak oldu. Ayrıca sektörde egosu yüksek arkadaşlara rastlanabiliyor, paylaşımcı olmayan ve peşin hükümlü kişileri her yerde görmek mümkün.

Hdteknohaber: Türkiye IT sektörü olarak dünyanın neresinde sizce?

Gülçin Yıldırım: Gelecek vadedici buluyorum ama gidilmesi gereken çok yol var. Girişimciliği destekleyen programların yaygınlaştırılması ve girişimcilere daha çok mentörlük desteği verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrımcılık içeren politikaların güncellenmesi ve yasal hakların korunması gerekiyor. Ekonominin stabil olmadığı, yasakların ve belirsizliklerin olduğu bir ortamda girişimciliğin ilerlemesi ne yazık ki mümkün değil. Daha özgür, yaratıcılığın desteklendiği ve farklı fikirlerin özgürce dolaşabildiği bir Türkiye’de iş yapmak ve iş kurmak kolaylaşacak yeni iş fikirleri doğacaktır.

Hdteknohaber: Sizce yazılım temalı Türkiye’de yeterince etkinlik yapılıyor mu? Takip ettiğiniz katıldığınız etkinlikler nelerdir?

Gülçin Yıldırım: İstanbul’da fazlasıyla etkinlik bulabilirsiniz ama Anadolu’ya doğru gidildikçe bu rakam azalıyor. Geçtiğimiz yıl Kadın Yazılımcı Topluluğu‘muz ile birlikte Türkiye’nin her yerinde 40’tan fazla etkinliğe katıldık, üniversitelerdeki etkinliklere öncelik veriyor ve destekliyoruz. Artık Türkiye’de yaşamadığım için yurt dışındaki etkinliklere katılıyorum. PGDay etkinliklerinin hemen hepsinde yer alıyorum ve özgür yazılım etkinliklerini de takip ediyorum, fırsat bulabildiklerime katılıyorum.

Hdteknohaber: Peki, akademiden biraz bahsedebilir misiniz? Akademik eğitimin iş hayatına etkisi sizce ne oranda?

Gülçin Yıldırım: Sertifikaların, üniversite diplomalarının devri kapandı. Bir şeyi ne kadar iyi biliyorsanız o kadar öndesiniz, nereden öğrendiğiniz kimsenin umrunda değil. Eğer yurtdışında bir ülkede çalışmayı düşünüyorsanız diplomanız vize almanızı kolaylaştıracaktır, maalesef buna bakan ülkeler hala var. Ben eğitimin çok önemli olduğunu ve hiç bitmeyen bir süreç olduğunu düşünüyorum, kendi adıma elbette önemsiyorum ama iş hayatı için artık bir zorunluluk değil. Bazı kurumsal şirketler politikalarını diplomaya (2 yıllık, 4 yıllık, mühendislik veya değil) göre şekillendirip kıdem ve maaş artışlarında buna bakabiliyorlar ama bence zaten böyle arkaik politikaları olan kurumsal devlerden uzak durmak daha güzel bir duruş. Ben özgür düşünen ve çalışanlarını miadı dolmuş politikalarla boğmayan, ast üst ilişkileri kaotikleşmemiş şirketleri tercih ediyorum çalışmak için.

Hdteknohaber: Bu değerli bilgiler için gerçekten teşekkürler. Son olarak IT sektörüne yeni giren yada girecek meslektaşlarımıza neler söylemek istersiniz?

Gülçin Yıldırım: Kimsenin moralinizi bozmasına, sizi sevdiğiniz işten uzaklaştırmasına izin vermeyin. Çalıştığınız insanlara saygı duyun ve önerilerine kulak asın. Bir şeyi sormadan önce araştırdığınızdan ve internette veya şirket içindeki kaynaklarda bulamadığınızdan emin olun, insanları sürekli bölerseniz bir yerden sonra ciddi bir sorununuz olduğunda sizinle ilgilenmek istemeyeceklerdir. Şirket içi dedikodu kaynaklarından uzak durun ve yakınmayın. Sevmediğiniz veya hoşlanmadığınız bir durum varsa bunu önce o kişi ile konuşun, çözemiyorsanız üstünüze iletin. İlerleme kaydedemiyorsanız söylenmek, negatiflik saçmak, motivasyonunuzu kaybetmek yerine daha mutlu olacağınız bir şirkete geçin. Risk almaktan ve denemekten korkmayın. Bir de kimse sizden işe yeni başladığınızda her şeyi bilmenizi beklemiyor, istekli ve çalışmaya hevesli olun ama endişelenip panik olmayın. IT sektöründe gençlere ihtiyaç var, bir köşesinden tutunun ve istediğiniz yönde ilerleyin. Sevgiler.

Öncelikle Gülçin Yıldırım ‘a Hdteknohaber ekibi ile bu değerli düşüncelerini paylaştığı için ekibimiz ve okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz. Hdteknohaber ekibi olarak sektörden kadınlara yer vermek bizim için büyük bir mutluluk. Yazılımcı Salısı röportajlarımızda bundan sonra da kadın yazılımcılara yer vermek için çalışmalara devam edeceğiz.
Gülçin Hanım aynı zamanda Kadın Yazılımcı Topluluğu kurucu üyelerinden. Kadın Yazılımcı Topluluğu gerçekten güzel ve değerli bir çalışma. Aslında tüm dünya geneline bakıldığında tüm iş ortamlarında kadınların öncelikli olarak belli başlı sorunları mevcuttur. Bunun aslında hiç olmaması ve kadın erkek gözetmeksizin herkesin çalışan çatısı altında eşit olduğu bir dünya isteriz biz de Hdteknohaber ekibi olarak. Ancak gerçekler hiç de böyle değil. Ama Kadım Yazılımcı Topluluğu bu yanlışları düzeltmek için çaba sarf eden topluluklardan biri. Bizde Hdteknohaber ekibi olarak Kadın Yazılımcı Topluluğu’ na yapabileceğimiz her konuda destek olmaktan mutluluk duyarız.

- Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz