Yazılımcı Salısı’nda bu hafta uzun yıllardır yazılım sektörünün içerisinde olan Erdem Avni Selçuk var. Yazılım sektörünü enine boyuna kendisi ile görüştük. Okuyucularımız için biz sorduk Erdem Avni Selçuk cevapladı.

-Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

Hdteknohaber: Erdem Bey merhabalar. Öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Erdem Avni Selçuk: 1980 İstanbul doğumluyum. 99 senesi benim için hala devam eden uzun bir maratonun başlangıcı sayılır. Bu süreç zarfında irili ufaklı projelerde ve takımların içinde farklı teknolojileri kullanma ve metodololijeri tanıma şansım oldu.

Aktif iş hayatımın yanında evli ve ikiz babası olarak aslında yoğun da bir ev çalışma ortamına sahibim. Microsft Web Teknolojileri(Asp.net- MVC ..) , C# , Sharepoint Client Side , Sharepoint Web Servisleri, Web Servisler  ve Web API’ler  alanlarında uzmanlaşmaya çalışmaktayım.

Öğrenmeye çalıştığım  yazlım dilleri ise , C# , vb.net , php , java dır. Bunların yanında Pyhton ve Mobil Yazılım geliştirmeye de hobi olarak devam etmekteyim.

2014 senesi için Microsoft Tarafından SharePoint MVP ödülüne layık görüldüm ve hala aktif MVP ünvanım devam etmekte.

Hdteknohaber: IT sektöründe uzun zamandır bulunuyorsunuz. Şu sıralar IT sektörünün hangi alanında çalışmaktasınız?

Erdem Avni Selçuk: Şu anda aktif olarak E-Ticaret sektöründe yazılım geliştirme yöneticisi olarak çalışmaktayım. Bu sektör çalışma açısından yoğun olmasına rağmen insana çeviklik ve devamlı araştırma bilgisi katıyor.

Hdteknohaber: E-Ticaret sektörü de Türkiye’de öncü sektörlerden. Peki, bu alanda hangi teknolojileri yazılım altyapılarını kullanmaktasınız?

Erdem Avni Selçuk: Firmamız inovasyon ve yeni teknoloji adına çok açık ve aktif olarak ekibimi desteklemektedir. Yazılımsa olarak hem Microsoft hemde Open Source yazılımları kullanıyoruz. Örneklemek gerekirse bir tarafta SharePoint diğer tarafta Solr ve Hybris. Tabi bu yapı içerisinde spesifik tek bir yetiye sahip olan arkadaşlarımız olduğu gibi çok fonksiyonlu multitask çalışan arkadaşlarımız da mevcut 🙂

Hdteknohaber: Uzun zamandır bu sektörde yer alan biri olarak, faydalandığınız kaynaklar yada kişiler vardır. Bunlardan biraz bahsedebilir misiniz?

Erdem Avni Selçuk: İsmini vermeyeceğim ama muhtemelen bu yazıyı okuduğunda kendini duygulanmış olarak hissedebilecek bir abimiz vasıtası ile o yıllarda yazılım sektörüne adım atmıştım. Allahtan hala arkamda ve destekçim. Birçok hocamız ve içerisinde bulunduğum ÇözümPark topluluğundan da ismini sayamayacağım kadar çok arkadaşımız  birbirimize bildiğimiz tüm konularda destek oluruz.

Genel olarak kaynak herkesin takip ettiği siteler ve google üzerinden faydalanırım, yeni frameworkler ve kodları denemekten kaçınmıyorum. GIT Hub en iyi arkadaşım diyebilirim.

Hdteknohaber: Sizin de tecrübelerinize güvendiğimiz için kritik bir soru soralım. 🙂 Sizce bu gelişen dünyada bir yazılımcı belirli bir teknoloji üzerinde mi uzmanlaşmalı, yoksa birçok teknoloji hakkında fikir sahibi olmalı mıdır?

Erdem Avni Selçuk: Herkese göre değişen bir kavram bu soru uzar gider. Tartışmalara da meyal vermemek adına bence insan kendini ne konuda özgür hissediyorsa onu yapmalı. Bir saat pyhton yazmaktan hoşlanacak ve bu sizi mutlu edecek ise yazın mutlu olun J. Tabi her zaman söylediğimi de tekrarlamakta fayda var, bir adet yazılım dili bilmek faydalı olacaktır.

Hdteknohaber: İşin biraz magazin boyutuna bakmaya ne dersiniz? Magazinsel boyutta teknoloji dünyasını takip eder misiniz? Takip ettiğiniz teknoloji siteleri nelerdir?

Erdem Avni Selçuk: Son zamanlarda buna pek vaktim olmuyor genelde Microsoft ve Technet üzerinden takip etmeye çalışıyorum arada mashable vari sitelere de bir göz atarım. İşim düşmedikçe uğramam desek daha doğru olur. Saatlerce teknoloji haberi okumak bana göre değil. Çoğu zaman ilgimi çekecek yazıları dostlarım sağolsunlar abi bu da senin kalemin deyip gönderirler ve bende elimden geldiğince değerlendirmeye çalışırım.

Hdteknohaber: İş hayatı dışında mesleki anlamda kendinizi geliştirmek için neler yaparsınız?

Erdem Avni Selçuk: Android ve mobil yazılımcılık tecrübelerimi arttırmak için ufak uygulamalar yapıyorum, Javascript ve AngularJS üzerinde + bunun yanına FireBase de katarsak bu konularda ufak tefek inovatif sayılabilecek projelere zaman ayırmaya çalışıyorum. Totalde haftada 5 – 6 saati geçmez diyebilirim.

Hdteknohaber: Peki, Türkiye’deki yazılım sektörü hakkında neler düşünüyorsunuz? Size göre gelecekte hangi alanlar daha popüler olacak?

Erdem Avni Selçuk: Çok geniş bir camia :). Bir çok arkadaşımız birbirini tanımıyor bence tanışılmalı. Neticede aynı kazanda yaşıyoruz, bir gün elbet herkes birbiri ile çalışma ortamında olabilir. Çok değerli hocalarımız var onların izinden gitmek iyi olur.

Sektör kendi içinde derya deniz. İşsiz kalma derdiniz de var kafayı kaşıyamama derdinizde. Egosu yüksek kişiler de var pamuk gibi insanlarda. Bu camia içinde 5 sene içerisinde 3D yazılımların artacağını ve prototiplerin yapılacağını , belkide real cihazlar yapılacağını düşünüyorum. Sanayi ve endüstriyel alanda da çok fazla yazılım ve arge çalışması olduğunu duyuyoruz bunlar IoT ile birleşerek güzel projeler çıkacaktır.

Hdteknohaber: Türkiye’deki sektörün uzun zamandır içerisindesiniz. Sizce Türkiye’de yazılım sektörünün eksileri/sıkıntıları nelerdir?

Erdem Avni Selçuk: Ben bir politikacı değilim ama kalifiye eleman sıkıntımız olmaya başlayacak gibi ileride. Üniversitelerin N bölümlerinden mezun olan arkadaşlar alınmasınlar ama dipten başlamak gerekiyor bu konuda anlaşmamız gerekiyor.  Merdivenleri birer birer çıkabiliriz.  Bence ülkenin teknik olarak bir sıkıntısı bulunmuyor. Daha çok personel odaklı diyebiliriz.

Hdteknohaber: Dünyada yazılımın ne kadar önemli olduğu açık. Peki, bu rekabet ortamının çok zorlu olduğu yazılım sektöründe Türkiye dünyanın neresinde?

Erdem Avni Selçuk: Biraz felsefi olacak ama biz varsak herkes var mantığı ile haraket etmemiz gerekiyor. Dünyanın yazılım merkezi bizim için türkiyedir. Realist olmak gerekirse ilk 20 ülke içinde olduğumuzu düşünüyorum. Bu konuda bir araştırmam olmadı J

Hdteknohaber: Türkiye’de yazılım temalı ekinlikleri sizce ne oranda? Takip ettiğiniz etkinlikler var mıdır?

Erdem Avni Selçuk: Bu konuda benim zaten her etkinlikte bir serzenişim bulunmakta. Evet aslında yapılmakta ama çoğu etkinlik sistem ve network ekiplerine hitab etmekte. Yazılım etkinlikleri ise genelde bu tip etkinliklerin arasına sıkıştırılmış sezonlar olabiliyor.

Çözümpark topluluğunda Forum moderatörü olarak devam ediyorum ve çözümpark ile etkinliklere , webcastlere devam ediyoruz. En son Pass SQLSaturday  451 istanbul eventinde Power BI üzerine bir sunum yapma şansım oldu. İleriye dönük olarak da geçen sene takip ettiğim ve workshop yapma şansım olan Gediz Üniversitesi gibi üniversitelerimizde etkinliklere devam etmeyi istemekteyim.

Hdteknohaber: Erdem Bey sektöre baktığımızda temelde her yazılımcının temelinde bir lisans eğitimi var. Bu eğitim Mühendislik olmak zorunda da değil. Sizce yazılım sektörü için akademik eğitim ne kadar önemli?

Erdem Avni Selçuk: Her şeyin başı akademidir. Akademik eğitim almayı düşünmeyen arkadaşlarımız mutlak almalı. Çeken biliyor öğrenmek ve tecrübe etmek çok uzun sürüyor J

Hdteknohaber: Bu güzel bilgiler bizim ve okuyucularımız için çok değerli. Son olarak sormak istesek yazılım sektörüne yeni girmiş ya da girecek genç yazılımcı adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Erdem Avni Selçuk: Çok çalışsınlar, azimli olsunlar. Yaş ilerledikçe de hala öğrenme sürecinin ve teknolojinin çok hızlı değiştiğini hiç bir zaman unutmasınlar. Kendilerine kaynak ayırabilecek herkesden doğru bilgiye ulaşmak için yardım taleb etsinler.

Bu sektörde herkese  her konuda ve yetkinlikte beyin gücüne ihtiyaç var aramıza hoş gelsinler.

Erdem Avni Selçuk‘a Hdteknohaber ekibi ile yapmış olduğu röportaj adına teşekkür ediyoruz. Bu değerli fikirleri okuyucularımıza iletmek bizim için büyük mutlululuk. Bir başka röportajda görüşmek üzere.

- Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz