Yazılımcı Salısı‘ nda bu hafta; GDG etkinliklerinden tanıdığımız, sunumlarını dinlediğimiz, birbirinden farklı programlama dillerini tecrübe etmiş, Full-Stack mobile developer Elif Boncuk misafirimiz oluyor.

-Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

HD Tekno Haber olarak soruyoruz Elif Hanım Cevap veriyor. İşte röportajımız…

HD Tekno Haber: Elif hanım; röportaj teklifimize olumlu dönüş yaptığınız için öncelikle teşekkür ediyoruz. Ekip olarak sizleri yakından takip ediyoruz ancak sizi tanımayan takipçilerimiz için hakkınızda bilgi verebilir misiniz? Elif Boncuk kimdir diye sorduğumuzda neler söylemek istersiniz?

Elif Boncuk: Merhaba öncelikle burada bana da yer verdiğiniz için ve böyle faydalı ve Türkçe olarak yazılan bir siteyi hayatta tuttuğunuz için teşekkürler.

Açıkçası, teknolojiye her zaman ilgi duymuş olsam da kodlamayla tanışmam 2006 yılı Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü kazanmamla gerçekleşti.

Şuan ismim daha çok Android ile geçiyor ancak; hem öğrenim hem de çalışma hayatım boyunca farklı farklı programlama dillerinde projelerim oldu. 2011 yılında ekip arkadaşlarımla beraber .NET’de gerçekleştirdiğimiz bir projeyle Yazılım Tasarımı kategorisinde Türkiye 2.’si olmuştuk. Öncesinde de katıldığımız Microsoft’un yaz okulunda aslında ilk küçük mobil uygulamamızı Windows Phone için yazmıştık. O dönemler tabi Windows Phone yeni çıkıyor. Ama bir yandan da Android de piyasaya yeni gelmiş ve denemek istiyordum. Tabi Blackberry’ler henüz daha popüler. Bitirme projemizle katıldığımız yarışmalardan birinden aldığım ödülle kendime küçük, ortalama bir Android telefon almıştım. İşim ne olursa olsun hobi olarak Android öğrenmeyi planlıyordum.

Şirket mi kursak, yüksek lisans mı yapsak, yurt dışında dil okuluna mı gitsek derken; mezun olduğum yaz şu anki şirketimde çalışmaya başladım. Ben işe başladığımda ekibimiz farklı işlerle ilgileniyordu, bir ay kadar sonra Mobil Yazılım Uygulamaları ekibine dönüştük. Ben de ekibimde Mobil’de ilk Android ile başlamış oldum. Böylece aslında hobi olarak yapmayı planladığım bir şey işim olmuş oldu.

Sonrasında tabi, iOS de yazmaya başladık. Şimdi back-end’ini de yazıyoruz. Full-Stack mobile developer 🙂 5 yılı aşkın bir süredir çalıştığım şirketimde şu an bir Scrum ekibinde Yetkili Yazılım Uzmanı olarak çalışmaya devam ediyorum.

Profesyonel yaşamım dışında da mümkün olduğunca komunitilerle iç içe olmaya çalışıyorum. Yaklaşık bir yıldır Google Developers Group ve Women Techmakers Istanbul’da co-organizer olarak görev alıyorum, organizatör, konuşmacı.

Ağustos’da Android üzerine Google Developer Expert oldum. Bir diğer yandan 2010 yılından beri de aktif olarak blog yazıyorum. Son zamanlarda genelde yazılarım Android üzerine. Son bir yıldır medium üzerinde de yazmaya başladım.

Biraz daha bakış açımı genişletip, farklı konularda da yetkinlik kazanmak için 2 yıl kadar önce Bahçeşehir Üniversitesi MBA programına başlamıştım. Yavaş yavaş ilerleyerek bu yaz tamamladım.

Bunlar dışında mümkün olduğunda fotoğraf çekmeye zaman ayırmaya çalışıyorum aslında. Dijital fotoğrafçılıkla profesyonel olarak ilgileniyorum.

HD Tekno Haber: Son on yılınız teknoloji dünyası adına baya renkli geçmiş görünüyor. GDG etkinliklerinde aktif bir şekilde yer alıyorsunuz. GDG ile biraz başlamak istiyoruz. Konu ile ilgili fikri olan veya hiç bilgisi olmayan bir kişi için tanımlamak gerekirse; GDG Nedir? GDG kapsamında neler yapıyorsunuz, etkinlikleriniz nelerdir?

Elif Boncuk: (GDG) Google Developer Grouplar aslında, Android, App Engine, Google Chrome platformlarından Maps, Youtube, Google Calendar gibi product API’larına kadar tüm alanlarda Google teknolojilerine ilgi duyan yazılımcılara hitap eden komünitilerdir. Dünya üzerinde toplam 100 ülkede 555 şehirde aktif gruplar var bildiğim kadarıyla. Biz de GDG İstanbul olarak bunlardan biriyiz. Türkiye üzerinde toplam 15 chapter bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla GDG İstanbul, GDG Ankara, GDG Eskişehir, GDG Düzce, GDG Kütahya, GDG İzmir, GDG Sivas, GDG Tekirdağ, GDG Konya, GDG Trabzon, GDG Edirne, GDG Kocaeli, GDG Adana, GDG Isparta, GDG Samsun.

Bir de yine GDG tarafından kurulan WTM’ler var.

WTM’lerin de amacı temel olarak kadınların teknolojideki yerinin biraz daha artması. 2012 yılında Google I/O’dan bir önceki gece o zamanki Google [X] VP’si Megan Smith tarafından yılda bir kez teknolojide yer alan kadınların bir araya gelmesi fikriyle doğup 2013 yılında global bir marka haline gelmiş. WTM İstanbul ise 2014 yılında kuruldu.

GDG’ler aslında temel olarak bilgi paylaşımında bulunmak için kurulmuş, herkese açık komunitiler. Biz de bu kapsamda her ay en az bir kere etkinlik düzenliyoruz. Burada herkes gelip deneyimlerini paylaşabiliyor. Bir diğer güzel tarafı da sizle teknolojiye aynı ilgide kişilerle bir arada olduğunuz için çok güzel dostluklar kurabiliyor olmanız 🙂 Bunun dışında Hackathonlar düzenliyoruz. Hackathonlara katılıyoruz. Sene içerisinde düzenlik olarak yaptığımız bazı etkinliklerimiz var. Bunların en büyüğü şu an dönem olarak içerisinde bulunduğumuz Devfest‘ler. Dünya üzerinden birçok ülkeden alanında uzman kişiler gelip konferansta deneyimlerini aktarıyorlar. Nisan, Mayıs aylarında yaptığımız Android’i sıfırdan öğrendiğimiz, öğrettiğimiz Study Jam‘ler var. Yılda bir kere Google’ın San Francisco’da düzenlediği, yeni teknolojilerini tanıttığı Google I/O konferansı sonrasında ve öncesinde etkinliklerimiz oluyor. Öncesinde hep beraber Keynote’u izlediğimiz I/O Extended’lar sonrası deneyimlerimizi aktardığımız After I/O etkinlikleri oluyor. Bir de global’de yılda bir kere düzenlenen GDG Lead’lerinin katıldığı GDG Summit var.

WTM tarafında ise yine aylık olarak etkinlikler düzenlenebiliyor ama Devfest’e denk olarak WTM tarafında da yılda bir kere Dünya Kadınlar Günü’ne yakın tarihlerde büyük konferanslar düzenleniyor.

Bu arada GDG İstanbul büyük bir komunite etkinliklerde görev alan çok fazla sayıda kişi var. Ortaya çıkanlar gerçek bir ekip ürünü. En güzel tarafı da hiç bir maddi çıkar olmaması sebebiyle yapılan her şeyin gerçekten istenerek, gönüllülükle yapılıyor olması. Yer alan herkesin ismini saymam imkansız ancak mesela Women Techmakers konferansını düzenleyen ekibi resimden inceleyebilirsiniz.

WTM Nedir? WTM Ekibi 2016
Elif Hanım’ dan Aldığımız Resim

HD Tekno Haber: Bu kadar güzel ve sürekli olan aktivitelerden bahsetmişken şunu sormak istiyoruz. Bu etkinliklerde Google’ ın katkısı nedir? İletişiminiz nasıl oluyor?

Elif Boncuk: Google her zaman ana sponsorumuz ve devamlı iletişimde olabileceğimiz bir Developer Relations Region Lead var. Bazı etkinliklere sponsor oluyorlar, bazılarını Google ofisinde yapabiliyoruz. Yaptığımız etkinliğin konusuna göre eğer uygun olurlarsa aylık etkinliklerde Google’ dan konuşmacılarımız oluyor.

HD Tekno Haber: Etkinlikler hayatınızın bir tarafı diğer bir tarafı da iş yaşamınız. Hangi sektörde çalışıyorsunuz?

Elif Boncuk: Finans sektöründe yazılımcı olarak çalışıyorum.

HD Tekno Haber: Dışarıdan bakıldığında şöyle bir durum görünüyor. Yazılım dünyasında bildiğiniz gibi Finans sektörü çok yoğun. Böyle yoğun ve stresli bir sektörde çalışırken bir yandan da sürekliliği olan ve vakit alan etkinliklerde yer alıyorsunuz. Böyle bir tabloyu göz önüne aldığımız zaman; genel olarak faydalandığınız kaynaklar nelerdir? Takip ettiğiniz kişiler kimlerdir?

Elif Boncuk: Aslında temel kaynağım Twitter. Takip ettiğiniz tüm blogların güncel postlarını da bulabiliyorsunuz, popüler teknoloji haberlerini de, bir api’ın yeni versiyonu çıktığında da en hızlı şekilde. “Reading Club for Developers” mottosuyla çıkan pointer.io‘nun da paylaşımları çok başarılı. Tabi konferanslara, meetuplara katılmak da bir diğer bilgi akışı. Bu sayede sektörde neler kullanılıyor, farklı şirketler hangi çözümleri uyguluyor, yeni trendler neler daha hızlı bir şekilde öğrenebiliyoruz.

Kişiler dediğimizde ise, yine Twitter üzerinde takip ettiğim birkaç isim(mesela Jake Wharton) var ama bu noktada çalıştığımız kişilerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Beraber çalıştığınız kişilerin de araştırmacı, yardımlaşmaya, hem bilgi vermeye hem bilgi almaya açık olması önemli. Mesela Clean Code prensiplerini benimsememde ve uygulamamda en büyük katkı şu an çalıştığım şirketteki çalışma arkadaşlarım olmuştur.

HD Tekno Haber: Farklı teknolojileri deneyimlemiş biri olarak size şunu sormak istiyoruz. Sizce bir yazılım teknolojisi üzerinde mi uzmanlaşmalı, yoksa birden fazla teknoloji hakkında fikir sahibi mi olmalı? Artıları – Eksileri nelerdir?

Elif Boncuk: Yazılım her gün değişen gelişen bir dünya. Tek bir konu üzerinde uzmanlaşmak çok zor. Belki geçici dönemlerle bir konu üzerinde uzman ama çok fazla konu hakkında bilgi sahibi olmayı hedefleyebiliriz. Mesela Android Java tabanlı ama yeni bir dil. Java bilmek öğrenmeyi hızlandırabilir ama yine de yeni bir konu. Ardından IOS geliştirmeyi de öğrendiğimde, birbiriyle kıyaslayıp ikisindeki ihtiyaçları eksileri, artıları çıkarmaya başlamıştım ki bu gibi durumda sadece birini bilen bir kişiye göre daha avantajlı olmuş oluyorsunuz. Bir diğer tarafta farklı bir düzlemde gidersek de mesela yaptığınız işi full stack olarak yaptığınızda, tüm akışa hakim olmuş oluyorsunuz. Bunlar dışında mobil yazan birinin webde de deneyimi olması yeni frameworkleri denemesinden zarar gelmez.

Adrian Kosmaczewski’nin Being A Developer After 40 isimli çok ilham verici bir makalesi var. Herkese tavsiye ederim. Orada kurduğu bir cümle çok hoşuma gitmişti. Her sene yeni bir programla dili öğrenmeyi hedefleyip, basit bir calculator programını yeni öğrendiği dilde yazarak aynı algoritma farklı bir dil yaklaşımıyla yeni bir dil öğrenmiş ve uygulamış oluyor.

HD Tekno Haber: Bir Yazılımcı olarak is hayatı dışında mesleki anlamda kendinizi geliştirmek adına neler yapıyorsunuz?

Elif Boncuk: Google Developers chanellında çok güzel videolar var. Buradan yeni paylaşımları mümkün olduğunca takip etmeye çalışıyorum. Udacity’deki eğitim videoları çok başarılı. Çok fazla konuda çok detaylı eğitim videoları var. Yine buradaki dersleri de almaya çalışıyorum. Yeni çıkan bir özellik olduğunda deneyimleyip sonrasında da ilgili kodu paylaşmaya ve bloglamaya çalışıyorum. Bu sayede daha detaylı incelemiş ve öğrenmiş oluyorum.

Konferanslara, meetuplara hem konuşmacı hem katılımcı olarak mümkün olduğunca katılmaya çalışıyorum. Konuşmacı da katılımcı da olunsa mutlaka kendinize bir şeyler katarak ayrılıyorsunuz.

Twitter ve medium üzerinde ilgilendiğim konulardaki paylaşımları takip etmeye çalışıyorum.

İş hayatında projelerimizi geliştiriyoruz aslında, çok fazla şey öğreniyoruz ama yaptığımız iş kapsamında. Daha fazlası için kendi alanımızda yeni çıkan lib’leri, frameworkleri ya da kullandığımız ide nin yeni versiyonunu kendimiz deneyimlemeliyiz.

HD Tekno Haber: Türkiye’ de yazılım sektörü hakkında ne düşünüyorsunuz, sizce gelecekte hangi alanlar daha popüler olacak?

Elif Boncuk: Aslında Türkiye’yi dünyanın geri kalanından ayıramıyorum. Dünya’da hangi alanlar popüler olursa bizde de aynısı olacaktır. Ama çok değişken bir sektördeyiz, akıllı telefonlar, akıllı saatler şimdi akıllı arabalar. Neler olacağını hep beraber göreceğiz. 🙂

HD Tekno Haber: İçinde yer aldığınız  bir konudan bir sorumuz olacak. Yazılım temalı, Türkiye’ de yeterince etkinlik yapılıyor mu? Takip ettiğiniz etkinleri (Katıldığınız / Katılacağınız / Organize ettiğiniz) paylaşır mısınız?

Elif Boncuk: Aslında Türkiye’de bu konuda çok aktifiz, çok fazla topluluk var. Benim kendi takip ettiklerim; tabi direk olarak içinde yer aldığım için ilk önce GDG ve WTM İstanbul (ve Türkiye’deki tüm chapterlar), Agile Turkey, Istanbul JUG, Istanbul Coders, Android Istanbul.. Böyle sonsuz ilerleyen bir liste var. Bir diğer taraftan da kadın yazılımcıları biraz daha teşvik etmek için Kadın Yazılımcı, Django Girls,… gibi topluluklar var. Hepsi çok güzel işler çıkarıyorlar.

Bir de uluslararası kalitede çıkardığımız konferanslar var. GDG Devfest’ler, Agile Turkey Summit, Istanbul Techtalks şu an aklıma gelenler.

Yavaş yavaş şirketler de kendi komunitilerini kurmaya başladı. Yani aslında zaten iyi bir yerdeyiz ama giderek daha da iyi bir konuma geliyoruz.

HD Tekno Haber: Biraz daha temele inecek olursak; Akademik eğitimin iş hayatına katkısı ne orandadır, geriye dönüp baktığınızda neler hatırlıyorsunuz?

Elif Boncuk: Öğrencilik günlerime geri döndüğümde, bir Structured bir de Object Oriented bir dersi ilk sene detaylı olarak ve ders olarak aldıktan sonra, lab ödevlerimizde 2 haftalık periyodlarda derslerden bağımsız her seferinde farklı bir programlama dilinde küçük bir proje verilirdi. O programlama dilini kendimiz öğrenip, raporlaması dahil projeyi bitirip teslim etmemiz beklenirdi. Hocalarımızın sürekli söyledikleri “Biz size öğrenmeyi öğretiyoruz” cümlesi o zamanlar çok zorlanmış da olsak şu an çok daha anlamlı geliyor. Kodlama bilincini kazanmak için bir yerden başlamamız gerekiyor. Akademinin, temel bilgiler dışında bize verdiği en büyük katkı bu aslında. Ama sonrası tamamen kişilere kalmış.

HD Tekno Haber: Son olarak; yazılım dünyasında yer almayı planlayan gençlere önerileriniz nelerdir?

Elif Boncuk: Kendilerine 2 soru sorabilirler. 1-Üretmeyi seviyor muyum? 2- Sürekli öğrenmeye açık mıyım? Eğer her ikisine de cevapları evetse doğru yerdeler. Çünkü ne enerjisi ne de değişimi, yenilenmesi hiç bir zaman bitmeyecek bir meslekte olacaklar. Her yeni öğrendikleri dilde “Hello World!” ü gördükleri andaki sevinci kaybetmedikleri sürece doğru yerdeler 🙂

Elif Boncuk Kimdir

Elif Hanım ile dolu dolu bir röportaj yapmış olduk. Katkıları için kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

Yazılım dünyasında yer alan; en yenisinden en uzmanına kadar, elimizden geldiğince, düşüncelerini siz değerli takipçilerimize iletmek için herkese mikrofunumuzu  uzatmaya çalışıyoruz. Eğer sizlerin de yazılım dünyası üzerine söyleyecek iki çift sözü varsa lütfen iletişim sayfamızdan bize erişin ve sizlerle röportaj yapma şansına erişelim.

Yeni bir Yazılımcı Salısı’ nda yeni düşüncelerle görüşmek üzere.

- Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

3 YORUMLAR

  1. Güzel röportaj olmuş : ) GDG sunumunda dinlemiştim bir sefer. Bu kadar etkinlik, üstüne iş hayatı, çok yoruyor olsa gerek. Yormayı bir kenara bıraktım, bu kadar zamanı nerde buluyor acaba?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz