Yazılıma çok genç yaşlarda merak salan bir yazılımcı var bu hafta karşınızda. Daha lise sıralarında Yazılıma ilgi duyan ve süreçte kariyerini bu yönde geliştiren Yazılım Salısı konuğumuz bu hafta Bahadır Taşdemir.
Hdteknohaber ekibi olarak başlatmış olduğumuz Yazılımcı Salısı’ nda bu hafta yine karşınızdayız. Yazılım sektöründe meraklı ve yeni teknolojileri takip eden ve denemekten keyif alan Bahadır Taşdemir ile keyifli röportajımızı okuyabilirsiniz.
Hdteknohaber: Bahadır öncelikle merhaba. Bizimle tecrübelerini paylaştığın için teşekkürler. Detaylara inmeden önce bize genel olarak kendinden bahsedebilir misin?
Bahadır Taşdemir: İlk öğrendiğim anda yazılımı çok seven, ardından bunu iş ve hobime dönüştürebilmiş bir mühendisim. Yazılım ile ilk olarak ilkokul sıralarında bilgisayar dersinde bize öğretilen MsDOS komutları ile tanışmıştım. O zamanlar sene 1997-1998 olduğu için henüz bilgisayar Türkiye’de yaygın değildi, evinde bilgisayar olan arkadaşlarımızdan Windows’un nasıl kullanıldığını öğrenirdik.
Yazılım ile ikinci karşılaşmam ise lise yıllarında bir arkadaşımı sınıf bilgisayarında basit bir html sayfası hazırlarken yakaladığımda olmuştu. Çok merak edip sormuştum nasıl yapıldığını ve bana çok basit tablo ve renklendirme kodlarını öğretmişti.
İlk programlama dilini Kara Harp Okulunda Turbo Pascal kullanarak öğrendim ve ilk öğrendiğimde iyi bir başarı gösterdim. Okuldan ayrılırken bu alanda kendimi başarılı gördüğüm için bir yazılım mühendisi olmaya karar verdim ve bir senelik ÖSS çalışması yapmamın ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüne girmeye hak kazandım. Sonrasında gelişen sürecin sonunda da şimdiki olduğum yerdeyim (daha fazla bilgi için btasdemir.com)
Hdteknohaber: Geçmişinin üzerinden bir çırpıda geçtin. Peki şuanda hangi sektörde çalışmaktasın?
Bahadır Taşdemir: Şu anda telekomünikasyon sektöründe çalışmaktayım.
Hdteknohaber: Telekomünikasyon sektörü Finans sektörü ile birlikte Türkiye’de yazılama yön veren iki sektör diyebiliriz bir bakıma. Peki bu sektör içerisinde hangi teknolojilere daha fazla yakınsın?
Bahadır Taşdemir: Çalıştığımız projelerde iki adet programlama dili kullanmaktayız: Java ve C#. Java için Eclipse, C# için ise Visual Studio IDE’leri ile kodlarımızı geliştirmekteyiz. İşimiz yoğunluklu olarak network cihazları ile ilişkili olduğu için Putty ve Filezilla her zaman elimizin altındadır. Kodlarımızın versiyonlanması için ise SVN kullanmaktayız fakat yeni projelerimizde GIT’e geçiş yaptığımızı söyleyebilirim (Bu arada GIT kullandığımız projemizde rahatlık sağlaması açısından ücretsiz bir ürün olan SourceTree’den faydalanmaktayız). Proje yönetimimiz için kullandığımız JIRA bize büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Hdteknohaber: Bu bilgiler direk derinlemesine oldu. Peki bu teknolojileri derinlemesine kullanırken ihtiyacın olduğunda kimlerden yada nelerden yararlanıyorsun?
Bahadır Taşdemir: İş hayatında (ve kod geliştirdiğim her an) Google benim en yakın arkadaşımdır. Ağırlıklı olarak Google arama motorunu kullanarak anlık bilgi ihtiyacımı karşılamaktayım. Tatbikî bir yazılımcı olarak en çok ziyaret ettiğim site stackoverflow.com olmuştur. Özel olarak takip ettiğim bir kişi bulunmamakta. Sadece Steve Jobs “Computers are like bicycles for our minds (Bilgisayarlar zihinlerimiz için bisiklet gibidir)” demiş Steve babamız, Bill Gates ve Mark Zuckerberg gibi başarılı ve ünlü kişilerin bulunduğu filmleri izleyerek ve farklı kaynaklardan bilgiler toplayarak başarılarını sağlayan yönlerinden kendime güzel dersler çıkarttığımı söyleyebilirim. Örneğin Steve Jobs’a, giriştiği işin en başında başarısız olmaktan korkup korkmadığı sorulduğunda, kaybettikleri durumda deneyimlerinin iyi bir kazanç olacağını dile getirmesi, benim bugün merak ettiğim her şeyi çekinmeden deneyebilmemi sağlamaktadır. Gündelik hayatımda işime yarayacağını düşündüğüm her türlü bilgiyi edinmeye devam ediyorum, buna kişisel gelişim konuları da dâhildir.
Hdteknohaber: Bahsettiğin kişiler teknolojinin bu noktalara gelmesinde büyük emeği olan ve başarmış insanlar. İlla ki bu kişilerin hayatlarında da hatalar olmuştur, ancak bu kişiler denemekten ve devam etmekten vazgeçmemişler. Aynı zamanda hepsinin farklı yolları yöntemleri var. Peki sence bir yazılımcı bir kulvarda mı ilerlemeli yoksa birçok kulvarda şansını denemeli mi?
Bahadır Taşdemir: Her gün yeni bir teknolojinin çıktığı 21. yüzyılda yazılımcıların tek bir teknolojide uzman olup sadece tek bir kanaldan gitmesi neredeyse imkânsız bir halde. Kişisel olarak yazılım dünyasında dinamizmden yanayım. Eğer bilgisayarın temel çalışma prensibini ve herhangi bir programlama dilini güzel bir altyapı oluşturarak öğrendiyseniz zaten ilgili teknolojileri ve diğer programlama dillerinde de büyük ihtimalle aynı oranda başarı göstereceksinizdir. Tek çekindiğimiz şey bilinmezliğin belirsizliğidir ki bu her alanda korku yaratan bir etmendir. İyi bilmeniz gereken bir şey varsa o da arama motorlarını etkin bir şekilde kullanabilmektir; günümüzde ihtiyacımız olan bilgilere birkaç tıkla ulaşabilmek mümkün olduğu için etkin arama yöntemlerinin edinilmesi anlık sınırsız bilgi erişimini sağlamaktadır.
Dinamik olarak çalışma ihtiyacının diğer bir sebebi de şudur; Her çıkan yeni bir teknoloji, bir önceki teknolojinin yaptığı işi daha hızlı ve kolay yapılabilmesini sağlama eğilimindedir. Eğer yeni çıkan modüllere hızlı bir şekilde adaptasyon sağlayamazsak, yaptığımız işlerin daha gelişmiş versiyonlarına ulaşabilmemiz pek mümkün olmayacaktır.
Kendimden örnek verecek olursam, ilk soruda da belirttiğim gibi, yazılım kariyerime Pascal dilini öğrenerek başladım. Ardından C, C#, Java gibi diğer programlama dilleri hakkında bilgi sahibi oldum. Resmi olarak ilk çalışmaya başladığım anlarda HTML + CSS + Javascript + Java teknolojilerini kullandım. Şu anda çalıştığım yerde Java + C# kullanmaktayım. Aynı zamanda mobil aplikasyonlara ilgim olduğu için birkaç tane Android aplikasyon geliştirerek Google Play Store’a koydum. Şimdilerde ise Python öğrenmekteyim.
Yeni teknolojilere adaptasyon en çok start-up’larda çalışmak isteyen yazılımcı arkadaşlarımız için gereklidir. Ağırlıklı olarak Java programlama dilini kullanan bir yazılımcı olarak İstanbul’da birçok iş görüşmesine gitme fırsatı buldum. Görüşme yaptığım şirketler arasında start-up’lar da mevcuttu ve bu görüşmelerde genel olarak yeni teknolojiler hakkında sorular yöneltildi.
Hdteknohaber: Bunlar sektördeki çalışma prensipleri hakkındaki görüşlerin. Hepsi de çok değerli. Peki, işin biraz magazinsel yönüne değinmeye ne dersin? Sosyal anlamda teknolojide neler olmuş neler bitmiş dediğin zaman nerelere göz atarsın?
Bahadır Taşdemir: En çok takip ettiğim kaynak The Next Web‘dir. Günümüzde moda olan teknolojileri ve bu teknolojileri geliştirmek için gerekli olan güncel teknik ve metotları paylaşılan haberlerden elde edebilirsiniz. Facebook üzerinden rahatlıkla takip etmek de mümkün. Tabi ki ikinci sırada Cacıksever var 🙂
Hdteknohaber: Güzel geri bildirimlerin için teşekkürler. Bahsettiğin gibi sürekli yeni teknolojiler giriyor hayatımıza bu teknolojiler konusunda kendini geliştirmek için iş hayatı dışında yaptığın bir şeyler var mı?
Bahadır Taşdemir: Ben meraklı bir yazılımcıyım. Mobil aplikasyonlarımı da bu gerekçeyle geliştirdim. İlk olarak mobil tabanlı bir oyunun nasıl yapıldığını çok merak ettim, bu yüzden internette çeşitli öğretici dokümanları araştırarak işime yarayacak kaynaklara eriştim ve ilk (şimdilik tek) Android oyunum olan Remembrain’i geliştirdim. Eğer incelerseniz gayet basit bir oyun olduğunu göreceksiniz. Herhangi bir oyun geliştirme IDE’si kullanmadım; sadece gerekli resimleri oluşturdum ve ekranda çevirip kaydırdım çünkü esas merak ettiğim konu grafiklerin mobil cihazlarda ekranlara nasıl çizildiği idi. Şu aralar Python dilini çok merak ettiğim için onu öğrenmeye çalışıyorum. Bunun için gene internetten çeşitli kaynaklar ve dersler bularak onları tamamlıyorum. Bunlar dışında işime lazım olan ne varsa onları araştırıp öğrenmeye uğraşıyorum.
Hdteknohaber: Düşüncelerin bizim ve okuyucularımız için çok değerli. Sizce Türkiye’de yazılım sektörü ne durumda? Gelecekte neler popüler olup neler hayatımızdan çıkacak?
Bahadır Taşdemir: Türkiye’deki yazılım sektörünü görüşme yaptığım start-up şirketleri üzerinden edindiğim bilgilerle açıklayabilirim. Gerçekten güncel teknolojilerin takip edilmekte olduğunu ve yazılım sektöründe kıran kırana bir mücadele verildiğini söyleyebilirim, eğer bu alanda çarpışmaya niyetli olan yazılımcılar varsa gardlarını yüksekte tutsunlar. Görüştüğüm bu şirketlerin neredeyse tamamı mobil yazılım üzerineydi, bu yüzden günümüzde olduğu gibi yakın gelecekte de mobil teknolojilerin ağırlığının ülkemizde de devam edeceğini düşünüyorum.
Hdteknohaber: Peki, sence Türkiye’de yazılım sektöründen artılar eksiler neler?
Bahadır Taşdemir: En önemli eksikliğimiz dil konusu. Aynı dilde konuşan iki kişi bile birbirlerini zar zor anlarken ana dilimiz dışında yazılmış kaynakları bizler ne kadar algılayabiliyoruz? Yazılım ve IT teknolojileri bildiğimiz gibi İngilizce taban alınarak geliştirilmiştir ve ne zaman bir proje geliştirsek, muhakkak en az bir kere karakter kodlama hatası ile karşılaşmışızdır. Bu sebeple ulaşmak istediğimiz kaynakların da neredeyse tamamı İngilizce olarak hazırlanmıştır. Bu alanın dominant dili İngilizce olduğu için de ana dili İngilizce olan insanlar kavramları ve materyalleri daha iyi algılayıp kullanabilirken bizler bu konuda biraz daha yavaş kalıyor olabiliriz. Bu bağlamda yapabileceğimiz en iyi iki şey var; birincisi kendimizi İngilizce dili konusunda en iyi şekilde geliştirmek, ikincisi ise yazılımcılar olarak öğrendiğimiz bütün kavram ve konuları Türkçeleştirmek ve Türkçe olarak yayınlayabilmektir. Böyle bir eksikliğin içerisinde bizlere Türkçe kaynak sağladıkları için Cacıksever ve ekibine teşekkürü bir borç biliriz.
Hdteknohaber: Bizde elimizden geldiğince bir damla taşımaya çalışıyoruz. Taşımaya da devam edeceğiz. Peki, dünyada yazılım sektöründe Türkiye sence nerede?
Bahadır Taşdemir: Yazılım sektörünün seviyesi ülkelerin gelişmişlik seviyeleri ile doğru orantılıdır diyebiliriz. Bu kanıya çıkış noktam ülke içerisindeki erişilebilir kaynaklardır. Örneğin, ünlü iPhone hackerı olarak tanınan George Hotz’un geçenlerde bir şoförsüz araç geliştirdiğini öğrendim. Günümüzde, Türkiye’de bir yazılımcı böyle bir proje üretmek istese ya ihtiyaç duyduğu parçaları bulamaz ya da kazancına göre yüksek maliyetler ödemek zorunda kalır. Bu sebeple imkân ve kabiliyetlerimiz açısından dünyada çok iyi bir konumda olamayabiliriz, fakat elimizdeki kaynakları kullanım açısından düşünürsek erişebildiğimiz kadarını kullanabiliyor ver her gün kendimizi biraz daha geliştirebiliyoruz, yani bu konudaki azmimizin tam olduğunu düşünüyorum.
Hdteknohaber: Dünyanın geleceğiniz yazılım şekillendirecek. Bu modanın içiresinde yer almalıyız. Umarız bu azimli insanlar azimlerinin karşılığını alırlar. Peki, işin seminer eğitim yönünden baktığımızda ne dersin? Türkiye’de yeterince seminer eğitim etkinlikleri var mıdır? Sen hangi etkinliklere katılmaya gayret ediyorsun?
Bahadır Taşdemir: İstanbul’da iyi miktarda etkinliğin gerçekleştirildiğini biliyorum. Bazı etkinlikler EventBride sistemi üzerinden keşfedilebilir ve gerekli ise biletleri temin edilebilir. En son katıldığım etkinlik DevFest Women’dı. Konsept olarak, kadınlar gününe denk geldiği için çeşitli kadın yazılımcıların sırayla söz alıp çeşitli IT konularında konuşma yapmalarından oluşmaktaydı, hatta bir Android aplikasyonumu, konuşmacılardan birisinin “şimdi bir proje fikri düşünün” demesiyle bulmuştum.
Hdteknohaber: Fikrin nereden doğacağı belli olmaz demek ki :). Peki, sence akademik eğitim de ne durumdayız. Sektöre katkısı sence ne oranda?
Bahadır Taşdemir: Akademik eğitim kişiye sadece yol gösterici olmalıdır: “Bak böyle bir şey var, bu da var, şöyle teknolojiler yapılmış” gibi. Eğer bu dediğim doğru olarak yapılabilirse artık kendisine bir gelecek kurmak isteyen birey, gidebileceği yolları, ışık tutulduğu için daha rahat görerek planlamalarını gerçekleştirebilecektir. Bu bağlamda üniversite hayatımda öğretilen çeşitli teknoloji ve metotlar ufkumu geliştirmiş, beni meraklandırmış ve IT kariyerimde kullanabileceğim gerekli şevki sağlamıştır.
Hdteknohaber: Düşüncelerini bizimle paylaştığın için öncelikle Cacıksever ailesi ve okuyucularımız olarak teşekkür ediyoruz. Son olarak sektöre yeni girecek arkadaşlarımıza tavsiyelerini sorsak sen ne dersin?
Bahadır Taşdemir: Öncelikle belirlenmesi gereken şey, hangi kulvarda ilerleneceğidir. Bunlardan bazılarını şu şekilde listeleyebiliriz:
Freelancer olarak çalışmak isteyenler için: Gün geçtikçe popülerlik kazanan alanlardan birisi de freelancer olarak çalışmaktır ve bu çalışma tipi yazılımcı için oldukça uygundur. Buradaki avantaj, yaptığınız işin kazancın tamamını alabilmektir, çünkü bir kurumda çalışan olduğunuz zaman yapılan işin parasını kurum kazanır, size de aylık sabit ücret verir, kazanılan miktar sizin gelirinizi etkilemez. Aynı zamanda kişi hangi teknolojilerle, ne zaman, ne kadar, nerede ve nasıl çalışacağına kendisi karar verir. Bir bakıma kendi kendisinin patronu sayılır. Ama her zaman yapılan işin karşılığını almak kolay olmayabilir; birlikte çalıştığınız müşteriler ile doğru anlaşmalar yapamazsanız kural açıkları size ciddi kayıplar yaşatabilir. Bu tarz açıkların bir kısmı freelancerlar için hizmet sunan web siteleri kullanılarak giderilmektedir.
Kendi projesini geliştirmek isteyenler için: Öncelikle revaçta olan “ürün geliştirme metotları” hakkında yeterli bilgilere sahip olmalılar çünkü teknoloji pazarı sadece teknik bilgi yeterliliği ile başarı kazanılabilecek bir yer değil. Örneğin, bir mobil aplikasyon nasıl Facebook gibi çok kişi tarafından yoğun bir şekilde kullanılır hale getirilir? Cevap: “Geliştirilen projenin öyle bir özelliği olmalı ki, kullanıcılar sisteme dâhil oldukça bir şeyler katıyor olmalılar ki katılımcılarla gelişsin, geliştikçe daha çok kullanıcı çeksin”. Bu ve bunun gibi daha birçok soru (Bir örnek daha: Logo yapılırken nelere dikkat edilmeli, hangi renkler kullanılmalıdır?) cevaplanmak üzere beklemekte.
Start-up’larda çalışıp kendilerini geliştirmek isteyenler için: Tabi ki güncel teknolojilere hâkim olunmalı ancak bunun yanında çok yoğun mesailerin yapılacağı da göz ardı edilmemelidir. Aynı zamanda, başlangıçta yüksek bir ücret beklentisine girilmemelidir.
Kurumsal firmalarda çalışmak isteyenler için: Okullarda öğrenilen bütün metot ve tekniklerin doğru bir şekilde uygulanıldığı düşünülmemeli yoksa hayal kırıklığı yaratabilir. Böyle bir kariyer planına girilecekse genellikle kurumsal firmalarda çalışılmaya devam edileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Avantaj olarak bu tarz kurumlarda, herhangi bir yönetici pozisyonuna belirli prosedürler gerçekleştirerek erişebilir ve kariyere bu kulvarda devam edilebilir.
Bizimle yapmış olduğu röportaj için Bahadır Taşdemir‘e Hdteknohaber ekibi olarak teşekkür ediyoruz. Kendisine iş hayatından başarılar diliyoruz.