Hdteknohaber ekibi olarak; yazılım sektöründen tecrübe sahibi geliştiricilerle röportaj yapıp siz değerli takipçilerimiz ile paylaşmaya ve sektörü kahramanlarından tanımaya çalışacağız.
Yazılımcı Salısının bu haftaki konuğu uzun süredir Mobil teknolojiler ile geliştirme yapan Sadullah Ceran olacak.
Hdteknohaber: Kendiniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Sadullah Ceran Kimdir?
Sadullah Ceran: Kendim hakkında kısaca bilgi verebilirim Sadullah Ceran, 88 Konya doğumluyum. 2004 – 2009 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi bilgisayar mühendisliğini bölümünü bitirdim. O zamandan beri de özel sektörde çalışmaktayım. Şu anda bir kurumda mobil bankacılık üzerine takım liderliği yapıyorum.
Hdteknohaber: Hangi sektörde çalışıyorsunuz?
Sadullah Ceran: 3 senedir bankacılık sektöründe çalışıyorum. Öncesinde telekomünikasyonda ve birkaç sene bir startupta çalışmışlığım var.
Hdteknohaber: Çalıştığınız sektörde kullandığınız teknolojileri yazılım ürünleri nelerdir?
Sadullah Ceran: Birçok kurumsal şirkette olduğu gibi, çalıştığım bankada Microsoft ürünleri kullanılmakta. Bu; üretilen yazılım çözümlerinin geliştirildiği dili (C#.NET, ASP.NET), veritabanı sistemlerini (MSSQL), Uygulama sunucularını (IIS) belirleyen en önemli faktör. Bunun dışında web programlamada bol miktarda javascript kütüphaneleri (AngularJS, node.js, jQuery vs) ve mobil programlamada native diller (IOS için objective c ve swift, Android için Java) kullanılmakta.
Hdteknohaber: İş hayatınızda faydalandığınız kaynaklar nelerdir? Kişiler kimlerdir?
Sadullah Ceran: Birebir iletişim en güzel kaynak. Çalıştığım kurumlarda işinin ehli kimselerle teknik paylaşım ortamı oluşturabilmek benim için çok önemli. GPS teknolojisi, iki mühendisin bir kahve molasında bildiklerini paylaşmasından ortaya çıkıyor. Tabii her zaman yakın çevremiz yeterli olmayacaktır, o zaman ilgilendiğim / kullandığım ya da geliştirdiğim teknolojilerin mail grupları, projelerin official api dokümanları yeterli oluyor.
Hdteknohaber: Sizce bir yazılım teknolojisi üzerinde mi uzmanlaşmalı, yoksa birden fazla teknoloji hakkında fikir sahibi mi olmalı?
Sadullah Ceran: Her ikisi de. Sektörün sürekli büyümesi ile birlikte yazılım uzmanı sayısı da hızla artmakta. Yazılımda fark yaratmak 90 lar veya 2000 lere nazaran çok daha önemli. Bunun için ideal bir yazılımcının uzmanlaştığı bir alanın olması gerektiğine inanıyorum. Diğer yandan hangi dil, teknoloji ya da altyapı kullanılırsa kullanılsın ortaya konulan ürünün etkilediği diğer parçalardan da yazılımcının haberdar olması şart. Bugün bir mobil uygulama geliştiricisi, hem cihaz üzerinde uygulamanın kapladığı alanın ya da kullandığı hafızanın ne kadar önemli olduğunu bilmeli, hem bağlandığı sunucunun istekleri işleme kapasitesinden haberdar olmalı. Bilgisayar sistemleri birbirinden izole değil, her parça bir diğeri ile ilişkili ve bütünü gören yazılımcı rakiplerinin bir adım önüne geçebiliyor. Diğer yandan bir alanda uzmanlaşamamış ise, ortalama bir yazılımcı rahatlıkla öne geçebiliyor. İdeal oran bence 80-20. Kişi zamanının %80 ini bir teknoloji / dil / alan üzerine uzmanlaşmak için harcarken kalan %20’sini ise uzmanlaştığı alanın etkilediği diğer parçaları anlamakla geçirmeli.
Hdteknohaber: Teknoloji dünyasını yakından takip eder misiniz? Takip ettiğiniz teknoloji siteleri nelerdir?
Sadullah Ceran: Teknolojiyi takip etmek bugünlerde yazılımcı için bir ekstra değil, zorunluluk artık. Genel anlamda takip için tabii ki Hdteknohaber(gülüyor) fakat özelleştirmek gerekirse sosyal medya paylaşımlarını Mashable’dan, Türkiye’ de girişimciliği webrazzi’ den takip ediyorum. Severek takip ettiğim yazılımcı blogları da mevcut. Yeni karşılaştıkları özellikleri denemeyi ve bu deneyimi paylaşmayı seven geliştiriciler, blogları aracılığıyla bunlardan başkalarını da haberdar ediyor.
Hdteknohaber: Yazılımcı olarak is hayati dışında mesleki anlamda kendinizi geliştirmek adına neler yapıyorsunuz?
Sadullah Ceran: Open source proje geliştirmek bir yazılımcının kendini geliştirebilmesinin en güzel yolu. Hem topluma bir katkınız oluyor, hem de open source community, sizin geliştirmelerinizi kontrol ediyor ve her zaman daha iyisini yapmaya zorlanıyorsunuz. Yalnızca kod yazmak değil, aynı zamanda dokümantasyon, unit test, indentation becerileriniz ve hassasiyetiniz de gelişiyor. Bunun dışında küçük bir ekip ile hafta sonları hayata geçirmek istediğimiz girişimleri geliştirmeye çalışıyoruz.
Hdteknohaber: Türkiye’ de yazılım sektörü hakkında ne düşünüyorsunuz, sizce gelecekte hangi alanlar daha popüler olacak?
Sadullah Ceran: Global trend giyilebilir teknoloji ve nesnelerin internetine kayıyor; Türkiye de bu değişime ayak uydurmak zorunda. Mobilden yapılan google aramalarının dekstop’u geçmesi, Apple Watch ve Android Gear’ın yaygınlaşması bunu gösteren bir ipucu. Teknoloji ilerledikçe cihazlar küçülüyor ve bugün bile internet kapı kilitlerine, kombilere, buzdolabına girmiş durumda. Geleceğe dönüş filminde 2015′ te resmedilen ceket ve ayakkabıları giymemize çok kalmadı. Umarım orada olduğu kadar çirkin üretilmezler
Hdteknohaber: Yazılım sektöründe Türkiye’i dünyanın neresinden konumlandırıyorsunuz?
Sadullah Ceran: Türkiye, üniversitede bilgisayar bilimlerinin en iyi öğretildiği ülkelerden biri. Aynı zamanda, millet olarak pratik çözüm üretme becerimizin yüksek olması, yazılım mühendisliğinde de başarılı olmamıza imkan veriyor. Kapitale erişimin sınırlı olmasından dolayı henüz bir sonraki Facebook’ un geliştirildiği ülke olamadık fakat gerek devlet kurumlarının, gerek özel organizasyonların hızla artması ile özellikle yazılım girişimciliği teşvik ediliyor, destekleniyor ve yatırım alıyor. Milyar dolarlık bir teknoloji startupı henüz çıkmadı, fakat bunun gerçekleşmesi de çok sürmeyecektir.
Hdteknohaber: Yazılım temalı, Türkiye’ de yeterince etkinlik yapılıyor mu? Takip ettiğiniz etkinleri (Katıldığınız / Katılacağınız) paylaşır mısınız?
Sadullah Ceran: Türkiye’de yeterince etkinlik yapılmıyor, fakat İstanbul’da yeterli etkinlik yapılıyor. Diğer şehirlerde yaşayan geliştiriciler de bir etkinliğe katılmak istediklerinde Istanbul’a gelmek zorunda kalıyor. Üniversitelerin bilgisayar kulüplerini başı çekmesiyle birlikte Webrazzi summitler, Android geliştirici günleri, yazılımcıların etkinlik talebini fazlasıyla karşılıyor. Boğaziçi üniversitesi bilgisayar kulübünün organize ettiği EXIT etkinliğine katıldım, önümüzdeki sene düzenlendiğinde yine katılmayı planlıyorum.
Hdteknohaber: Akademik eğitimin iş hayatına katkısı ne orandadır.
Sadullah Ceran: Lisans eğitiminin önemi çok büyük. Yazılımcılar lise sonrası kendini geliştirse bile lisans eğitimi almadıklarından dolayı temel konularda ciddi problem yaşıyorlar. Buna lisansı bilgisayar üzerine okumayan (Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, mis vs) kişiler de dahil. Yüksek lisans ise, eğer çok spesifik bir alanda çalışmak istiyorsanız (kriptoloji, veri madenciliği, artırılmış gerçeklik, yapay zeka vs) size çok şey katabiliyor. Doktora ve sonrası ise akademik kariyere yönelmeyecekseniz zaman kaybı olabiliyor.
Hdteknohaber: Yazılım dünyasında yer almayı planlayan gençlere önerileriniz nelerdir?
Sadullah Ceran: Her yıl dünya çapında yüz binlerce insan yazılım sektörüne giriyor ve fark yaratmak için çok çalışmak gerekiyor. Önünüz çok açık, sürekli kendinizi yenileyin ve araştırmaktan, öğrenmekten çekinmeyin.

-Advertisement -HD TeknoHaber Reklam
- Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz