Cloud Computing‘ in Türkçe’ ye çevrilmiş halidir ve internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır.
Dünya üzerinde geçirdiğimiz üç sanayi devriminden sonra (üçüncüsünü daha yaşıyoruz); yavaş yavaş geçeceğimiz dördüncü sanayi devriminin (Endüstri 4.0) temel taşlarından biridir.
Bulut Bilişim dönemi ile birlikte; artık platform bağımsız ve paylaşımın çok rahat olduğu bir dünyaya doğru gidiyoruz.
İnternet dünyasında var olan bir veriye; evdeki bilgisayarımdan, cebimdeki akıllı telefondan veya elimdeki tabletten erişebiliyor, kullanabiliyorum, düzenleyebiliyorum.
Yukarıdaki maddeler kapsamında incelediğimiz zaman; Bulut Bilişim’ in bir ürün olmadığı ortaya çıkıyor. Bulut Bilişim bir hizmettir.
Bizim temel bir kaynağımız var bu kaynak bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı (tipik olarak İnternet’ten) üzerinden kullanılabiliyor.
Bilgisayarımızdaki tüm uygulama, program ve verilerimizi bir sunucuda (bulutta) olduğunu ve internete bağlı olduğumuz herhangi bir cihazdan bu verilere ulaşmamızı sağlayan tüm hizmetler Bulut Bilişim kapsamında girer.
Bulut bilişime geçildiğinde; kapasiteye göre maliyet (kullandıkça öde), daha paylaşılabilir, zaman ve mekandan bağımsız çalışabilme, daha düşük maliyet, erişim kolaylığı gibi faydaları görebiliyoruz. Bunun yanında veri gizliliği, veri güvenliği, servis sağlayıcı bağımlılığı, bant genişliği, veri transferi gibi konularda dezavantajlı duruma düşebiliriz.
İlk gerçek bulut bilişim hizmeti olarak Amazon S3; 2006 yılında hizmete girdi.
Bununla birlikte asıl buluş S3 için geliştirilen fiyatlandırma modeliydi, kullandıkça öde modeli şu an bulut hizmetleri fiyatlandırılmasında defakto standart olmuştur.