Boğaziçi Üniversitesi-Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) tarafından 10 Mayıs 2001 tarihinde kuruluş çalışmaları başlatılan ?İstanbul Deprem Erken Uyarı ve Acil Müdahale? projesi, İstanbul Valiliği, Birinci Ordu Komutanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı?nın lojistik katkıları ile yürütülmeye başlanmıştı.
Projenin tüm tasarımı ve teknik şartnameleri KRDAE – Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı tarafından hazırlandı. Sistem 100 acil müdahale amaçlı istasyon ve 10 erken uyarı amaçlı istasyondan oluşturuldu.
Bu amaçlarla çıkılan yolda 14 yıl sonra çalışmaların ilk meyvesi alınmaya başladı. Artık oluşacak depremi 2 ile 15 saniye (ortalama 7 saniye) öncesinden haber veren sistem aktif halde kullanılmaya başlandı.
Deprem’in oluşmasını engellemek mümkün değil ancak alınacak önlemlerle deprem sonrası oluşacak sorunları minimize etmek mümkün. Bu amaçla çalışmalarına devam eden Kandilli Rasathanesi önemli kurumlara Erken Uyarı ve Acil Müdahale Sonuçlarını anında bildiriyor olacak.
Deprem olacak sinyali geldiğinde; bilgi anında diğer kurumlarla paylaşılıyor ve ilgili kurumlar önlem almaya ya da alınan önlemleri devreye almaya çalışacaklar.
Kandilli Rasathanesi bu bilgileri ilgili tüm kurumlarla paylaşmak isterken şuan için sisteme sadece Marmaray ve İGDAŞ dahil olmuş durumda. Deprem bilgisi bu iki kuruma iletildiği anda Marmaray’ da trenler durdurulacak ve İGDAŞ doğalgaz vanalarını kapatacak. Bu durumda deprem sonrası oluşacak büyük hasarların önüne geçilmeye çalışılacak.
15 yıllık çalışma sonucu ortaya çıkan bilgi, haber veren sistem çok iyi ama sistemi kullanan kurumların şimdilik sadece iki tane olması düşündürücü.
Özetlemek gerekirse sistem var kullanan yok.
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik duruma isyan ediyor.