Google bugün söylediğine göre birçok teknolojisinin altyapısında kullandığı yapay öğrenme (machine learning) teknolojisini açık kaynak haline getirdi. Bu altyapısını Google Fotoğraflar‘ da arama özelliğinde, Google uygulamaları içerisinde konuşma tanıma özelliğinde, hatta geçende bahsettiğimiz Google Inbox‘ a yeni getirdiği Otomatik Yanıt özelliğinde de kullanıyor.
Google bu yapay öğrenme teknolojisini TensorFlow adıyla açık kayaklı hale getiriyor. Bu altyapı ile daha akıllı uygulamalar yapılmasına imkan sağlanacak. Google‘ ın dediğine göre bu sistem ilk nesil sisteminden daha güçlü ve bu altyapıyı kullanmak isteyen şirketlere sinir ağları ile öğrenme süresini beş kata kadar daha hızlı hale getireceğini belirtiyor.
Google aynı zamanda bu altyapı ile çok daha hızlı uygulamalar geliştirilebileceğini belirtiyor.
TensorFlow aslen makine öğrenme ve derin sinir ağları araştırmak amacıyla Google‘ın Makine İstihbarat araştırma kuruluşu içinde Google Beyin Takımı‘nda çalışan araştırmacılar ve mühendisler tarafından geliştirilen bir proje idi. Ancak Google teknoloji farklı alanlarda kullanıldığında daha kabul edilebilir diyor.
Biraz derin anlamda söyleyecek olursak; Google‘ ın beyin takımından Vincent Vanhoucke‘ un Google+ profilinde anlattığına göre bu çekirdek CPU yada Nvidia GPUs üzerinden çalışabilecek bir C++ bir arka plan uygulaması içinde kullanılabildiği gibi Android, IOS OS X cihazlarda Python altyapısı kullanılarak ön plan uygulamalarında da kullanılabilir olacak.
TensorFlow ile birlikte hesaplamalar yada sayısal bir akış grafiğini hesaplayabiliriz. Google‘ ın belirttiğine göre herhangi bir gradyan tabanlı makine öğrenme algoritması TensorFlow oto-farklılaşma ve birinci sınıf optimize paketini kullanabilecek.
Vanhoucke‘ un söylediğine göre “TensorFlow‘ u biz hergün Google Beyin Takımında kullanıyoruz. Ancak biz ne yaparsak yapalım dışarıda düzleştirilmesi gereken tonlarda dağlar tepeler var. TensorFlow’ un artık geliştiricilere açılıyor olması beni çok heyecanlandırıyor. Artık hep birlikte daha kolay bu tepeleri aşacağız.”
Ek olarak şirket bu altyapının kompleks verilerde yararlı olacağına inanıyor. Protein katmanlarının araştırılması yada astronomik verilerin işlenmesinde bu altyapının yararlı olacağı düşünülüyor.
Google‘ ın bu piyasaya girmesi ile bu piyasadaki en güçlü şirket konumuna geldi diyebiliriz. Bundan önce Makine Öğrenme alanında hizmet sunan şirketlere de bu şirketleri örnek verebiliriz; IBM Watson, Amazon Machine Learning, Azure Machine Learning.