Google Deepmind araştırma ekibi ve Oxford üniversitesi yapay zeka ekibinin geliştirdikleri sistem profesyonel dudak okuyuculardan daha iyi bir başarı elde etti.

-Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

BBC’den binlerce saatten oluşan videolar ile eğitilen yapay sinir ağının başarı oranı %46.8 olarak gerçekleşti. Aynı videolarda profesyonel dudak okuyucuların başarı oranı ise %12.8 olarak açıklandı.

Oxford üniversitesinden benzer bir araştırma sürdüren başka bir ekip ise 93.4’lük bir başarı sağlayan LipNet isimli programı geliştirmişti.

Bu testlerde ise profesyonel dudak okuyucaların başarı oranı ise %52.3’de kalmıştı. Deepmind ekibinin geliştirdiği yazılımının LipNet yazılımından farkı  ise çok daha zorlu koşullarda test edilmesidir.

Bu teknolojinin gelişmesi duyma engelli insanların hayatlarını kolaylaştırabilir.

Örneğin YouTube duyma engelli insanlar için konuşmaları yazıya döken sistemi kısık sesli yada gürültülü konuşmalarda başarı oranı azalıyorken bu sistem yardımıyla daha doğru sonuçlara ulaşabilir.

- Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz