Sosyal medya deyince aklımıza hemen Facebok, Twitter, İnstagram geliyor.
Dünya geneline yayılmış bu sosyal medya devlerinin yanında; bunlara benzer, çok geniş bir kullanıcı kitlesine sahip başka devler de mevcut.
Sosyal medya devlerini kısaca sizlere tanıtalım.
Facebook: 2004 yılında Harvard’ da bir öğrenci olan Mark Zuckerberg tarafından kuruldu. Şuan dünyanın en popüler sosyal medya devi ve en çok kullanıcıya sahip. Son rakamlara göre 1,5 milyar kullanıcısı mevcut. Dünya genelinde 10.000′ e yakın çalışanı var. 2014 yılında 12,4 milyar dolar gelir elde etti.
QQ : Facebook’ tan sonra dünyanın en popüler sosyal medya devleri listesinde ikinci sırada. Çinli Tencent firması tarafından geliştiriliyor. Yaklaşık olarak 1 milyar (832 milyon) kullanıcısı var. 1999 yılında ilk kurulduğunda OICQ olarak isimlendirilmişti. Daha sonra mesajlaşma devi olan ICQ’ nun haklarını ihlal edince isim değiştirmek durumunda kaldı ve  adı ile birlikte hayata devam ediyor.
WhatsApp: Hemen hemen hepimizin kullandığı mesajlaşma servisi. Yahoo’ nun eski iki çalışan tarafından 2009 yılında kuruldu. Çıktıktan sonra çok popüler bir hal aldı ve Facebook’ un dikkatini çekti. 2014 yılında Facebook tarafından 19 milyar dolar gibi çok ciddi bir miktar ile satın alındı. Son rakamlara göre yaklaşık 800 milyon kullanıcısı var.
Facebook Messenger: Facebook’ un geliştirdiği başka bir ürün. 2013 yılında kullanıcı karşısına çıktı. Şuan yaklaşık olarak 700 milyon kullanıcıya sahip.
QZONE : 2005 yılında kurulan Çin’ in göz bebeği uygulama. Bu da yine QQ gibi Tencent firmasının bir ürünü. Çin’ de düşünüldüğü zaman Facebook’ tan daha popüler bir seviyede. Şimdi yaklaşık olarak 668 milyon kullanıcıya sahip.
SINA WEIBO : Dünya için Twitter ne ise Çin için de o anlama gelen uygulama. Weibo Çince de mikroblog anlamına geliyor. (Twitter : mikroblog sitesi olarak geçiyor). 2009 yılından kullanıcı ile tanışan uygulamanın 500+ milyon kullanıcısı var.
WECHAT : Bir mesajlaşma uygulaması daha. 2011 yılında kullanıcı karşısına çıktı. Çalışma mantığı WhatsApp ile aynı. Bir zamanlar televizyon reklamlarında Messi oynuyordu. Yaklaşık olarak 550 milyon kullanıcıya sahip.
INSTAGRAM : Kendi alanında dünyanın bir numarası. En popüler fotoğraf paylaşım uygulaması. 2010 yılında çıktı. İlk çıktığında sadece iPhone için geliştirilmişti. Kısa zamanda çok popüler olan uygulama WhatsApp gibi Facebook’ un dikkatini çekti. Facebook 2012 yılında İnstagram uygulamasını bir milyar dolara satın aldı.
TWITTER : Dünyanın en popüler sosyal medya ağlarından bir tanesi. Uygulamanın 317+ milyon kullanıcısı var. Aslında popülerliğine göre kullanıcı sayısı bakımından geride kalmış görünüyor. Bazı kullanıcılarının 100 milyona yakın takipçileri var. Başkan Obama yaklaşık 70 milyon takipçiye sahip.
SNAPCHAT: Kullanıcıların birbirlerine yazılı metin, video veya ses gönderebildikleri bir sosyal ağ. 2011 yılında kuruldu. Diğer sosyal medya devlerinden farkı; kullanıcıların gönderdiği mesajlar bir müddet sonra siliniyor (Hem uygulama sunucusundan hem kullanıcının telefonundan). Yakın bir zaman önce Facebook da Messenger için benzer bir mantık geliştirdiğini duyurmuştuk. Uygulama günlük 100+ milyon aktif kullanıcıya sahip.
BAIDU TIEBA:  Çin’ in Google’ ı olarak bilinen Baidu tarafından geliştirilen bir sosyal ağ. Sosyal ağ aslında online forum olarak kullanılıyor. Brezilya, Tayland, Vietnam ve Japonya gibi ülkeler için özel versiyonları var. Sosyal ağın yaklaşık olarak 300+ milyon üyesi var.
LINE : Güney Kore’ den çıkan bir girişim. Naver Corporation şirketinin Japonya’daki ekibi tarafından geliştirilen bir mesajlaşma servisi 2011 yılından kullanıcı karşısına çıktı. Kullanıcılar herkese açık profil oluşturup paylaşım yapabiliyor. Uygulamanın bazı ülkelerdeki kullanımı daha yoğun. Özellikle Japonya, Tayland, Endonezya, Tayland, Tayvan, Hindistan, İspanya ve Türkiye. Uygulama 700+ milyon kayıtlı kullanıcıya ve günlük 211+ milyon kullanıcıya sahip.
VKONTAKTE : Rusya’ nın en büyük sosyal ağı. 2006 yılında kullanıcı ile tanışan uygulama Rus girişimci Pavel Durov tarafından geliştirildi. Uygulama 330+ milyon kayıtlı kullanıcıya ve günlük 75+ milyon kullanıcıya sahip.
 

-Advertisement -HD TeknoHaber Reklam
- Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

3 YORUMLAR

  1. Çoğu kullandığım uygulamalar olmasına rağmen, bir çoğunun adını da ilk defa duyuyorum. Tanımadıklarımın çoğu Çine özel uygulamalar. Buradan popüleritenin ülke nüfusuyla oranı var mı diye düşünüyorum.Sadece Çine özel olmayan uygulamaların bu grupta yer almasını beklerdim. Sonuçta o uygulamalr dünyanın her yerinde kullanılıyorlar.

  2. Hocam merhabalar verdiğiniz bilgiler gayet güzel ve yeterli. Nasıl popüler olunmasına dair gayet yeterli bir makale. Fakat hepimizin kullanıcı kitlesi sınırlı olduğu için takipçi hilesi sitelerine bazen yönelmemiz gerekebiliyor. Tumblr için kendi sitemi önerebilirim. https://tumblr.likeyap.com . Buraya giren arkadaşlar en azından tumblr da daha rahat popülerliğe ulaşabilir.

  3. Türk sosyal paylaşım ağı sosyallift.com indexlenmemiş.
    Paylaşım,sanal mağaza, video, forum,bloger, oyun, Kullanıcı haberleri aha bir çok özeliği ile yenilikleri sergiliyor. Türk sosyal paylaşım ağı sosyallift dünya geneli bir çok ülkede faal olarak kullanılmakta, bu durum düşünüldüğü zaman indexlenmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Destek konusunda tüm internet kullanıcılarının desteği ile hak ettiği itibara kavuşabilir. Daha duyarlı olmak için http://www.sosyallift.com kullanalım duyuralım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz