Araç sigortası ücretini belirlemek için sosyal medya üzerindeki davranışlarınız belirleyici olabilir mi? Dil ve dil bilgisi seviyeniz direksiyon başında nasıl bir insan olduğunuza karar vermek için yeterli midir? Bir İngiliz sigorta şirketi olan Admiral böyle olabileceğini düşünüyor. Admiral İngiltere’nin en büyük sigorta şirketlerinden.

-Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

Bu büyük şirket müşterilerinin sigorta ücretlerini belirlemek için Facebook gibi sosyal medya verilerini kullanarak bir ölçümleme yapmayı planlıyor. Şirket belirleme algoritması olarak da kullanıcıların mesajlarını ve beğenilerini, fotoğraflar göz ardı edilerek, inceleyerek bir değerlendirme sonucu elde etmeyi hedefliyor.

Algoritma belli kalıplar üzerinden bu davranışları incelemeyi hedefliyor. Algoritma kullanıcıların daha kısa düzenli cümleler kullanmasına belirli bir düzende yapmış olduğu etkinliklere olumlu olarak bakarken daha muğlak ifadeleri ise tekinsiz olarak değerlendirerek bir ölçümleme yapacak.

Aynı zamanda kullanıcıların kelimelerinden kullanıcının semantik olarak aşırı öz güvenli bir sürücü olup olmadığına karar vermesi düşünülüyor. Bununla birlikte kullanıcının kullanmış olduğu kesinlik belirten “her zaman“, “asla” gibi kelimeleri kullanımı da birer eksi olarak düşünülecek.

Admiral bu geliştirmiş olduğu servise FirstCarQuote ismini veriyor. Bu servisin hedef kitlesine de ilk kez araç sahibi olan ve 2.750 dolar dan daha az zorunlu sigorta bedeli olan müşterileri yerleştiriyor.

Admiral şirketi böyle bir yenilik için gönüllü ve istekli olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda bu çalışmanın sadece sigorta ücretlerinde indirim yapmak maksadı ile kullanılacağını belirtiyor. Sürücüler ise bu noktada biraz temkinli. İndirimden ziyade birçok incelenen madde oluşu kafalarda soru işaretleri oluşturuyor.

Tabi işin birde Facebook tarafı mevcut. O tarafta bu noktada çok net değil. Facebook Kullanım Sözleşmesinde bu durum için olan bir madde bu amaçlanan yapıya taban tabana ters. Madde içerisinde kabaca şöyle ifade ediliyor; “Facebook tarafından sağlanan bir veriyi uygunluk yada bir kredinin ücretlendirilmesi için kullanamazsınız.”

Yurt dışında bir grupta belirtilen habere göre Facebook Admiral şirketinin Facebook verilerine erişimini engellediğini belirtiyor. Bu durumda FirstCarQuote uygulaması ölü olarak da doğuyor diyebiliriz.

Admiral‘in bu çalışması nereye kadar gidebilecek yada Facebook ile anlaşabilecekler mi bölümleri şuan için muğlak noktalar. Ancak bu yapılan çalışma bize yeni bir soru kazandırıyor.

Çevirim içi yaşamımız çevirim dışı yaşamımızı anlamak için bir yol gösterici olabilir mi? Sosyal medya davranışları üzerinden gerçek yaşam davranışlarımıza karar verilebilir mi?

Bu konu süreçte karşımıza çıkabilecek yeni bir dönüm noktası olacağa benziyor.

- Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz