E-Ticaret sektörünün devi diyebileceğimiz Amazon artık kendi teslimat altyapısını kuruyor. Yakın zamanda Amazon Boeing firmasından 20 adet uçak kiraladı. Bu kiralama sonrasında teslimat operasyonunu tamamıyla kendi yönetmek istiyor.

-Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

Amerika‘da teslimat altyapısını FedEx ve UPS ile sürdüren Amazon bundan sonra bu operasyonu da kendi elinde tutmayı amaçlıyor. Bu yapılan yatırımın çok büyük olmasından dolayı kısa vadede çok karlı olmayacaktır ancak orta vadede Amazon bu yatırımın karşılığını alacak gibi görünüyor.

Amazon‘un vizyonuna baktığımızda bu yapılan hamle vizyon ile örtüşüyor. Hali hazırda belli bölgelere Drone ile teslimat yapmakta olan Amazon; süreçte E-Ticaret‘in tüm süreçlerini elinde bulundurmayı ve yönetmeyi hedefliyor. Bu uçak kiralaması bir anda verilen bir karar değil bu açıdan bakıldığında. Zaten geçen sene hava operasyonunu kendi yönetimlerine almak için bazı testler de yapılmıştı.

E-Ticaret sistemi içerisinde ürünlerin kargo süreçleri başlı başına sorunlar barındırıyor. Öncelikli olarak kargo süreçte maliyetli bir kalem. Bunun dışında ne kadar ayrıcalıklı müşteri olursanız olun özellikle tatil gibi yoğun dönemlerde kargo şirketlerine yığılma olduğunda süreçte aksamalar oluşabiliyor. Amazon‘da bu iki sorunu çözmek için kendi işlem hacmine yetecek oranda bir yatırım yaparak hem maliyetlerini optimize etmeyi, hem de müşteri memnuniyetini arttırmayı hedefliyor.

Kiralanan uçakların her birinin aylık maliyeti 600 ile 700 bin dolar arasında olduğu söyleniyor. Bu açıdan bakıldığında Amazon‘un ne kadar büyük bir operasyon hacmine ulaştığını anlayabiliriz. 2014 yılında açıklanan yıllık gelir gider bilgilerinde kargo ve lojistik gideri 8.7 milyar dolar civarında idi. Bu açıdan bakıldığında uçak kiralamak, Amazon için karlı bir hamle haline geliyor.

Başlangıç aşamasında operasyon altyapısını oturtmak için böyle bir yatırıma giden Amazon‘un tüm teslimat sürecine 20 uçağın yeterli olması tabi ki inandırıcı değil. Bu sebeple bu süreçte yine aynı şirketlerle çalışmaya devam edecek. Zaten sistem yerleştiğinde orta vadede uçak filosunda bir sayı arttırımına gidilecektir. Hali hazırda hizmet aldığı FedEx’in 370 ve UPS’nin 240 uçağı mevcut.

Kiralanan yeni uçakların 1 Nisan da çalışmaya başlayacağı belirtiliyor. Belli bir zaman sonra Amazon‘un E-Ticaret‘in teslimat sürecini de tamamıyla eline alması bekleniyor.

- Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz