Ağustos ayının başlarında Amazon‘un Türkiye‘de yatırım yapacağı yönünde söylentiler başlamıştı. Yapılan son açıklamalara göre Amazon Türkiye‘de şirket kurarak bu söylentilere somut bir kaynak oluşturdu.
Amazon Turkey Services Yönetim ve Destek Hizmetleri Limited Şirketi adıyla kurulan bu yeni şirket ile Türkiye‘ye resmen giren Amazon‘un bu noktadan sonra yapacakları konusu ise şuan sadece söylenti boyutunda.
Söylentilerden biri Türkiye‘nin önde gelen E-Ticaret sitelerinden Hepsiburada‘nın satın alınması yönünde iken bir diğer söylentiye göre ise Türkiye‘de kendi yapılanmasını oluşturabileceği yönünde.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de bu durumu kişisel Twitter hesabından yapmış olduğu açıklama ile duyurdu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek “Amazon’un Türkiye’de şirket kurması elektronik ticaret açısından olumlu 1 gelişme” şeklinde açıklaması ile paylaştı.
Türkiye‘deki yapılanma şeklinin dışında yönetim kadrolarını oluşturmak için de görüşmelere başladığı gelen dedikodular arasında. Amazon‘un Hepsiburada‘nın eski CEO’su İlker Baydar ile de temas halinde olduğu gelen söylentiler arasında.
Amazon bu yıl halka açılışının 20. yılını kutlarken elektronik ticaret sektöründe dünyada en çok pay alan şirket konumunda. Şirketin şuan ki değeri 460 milyar dolar görülürken; en yakın rakibi olan Walmart’ ın değeri ise sadece 240 milyar dolar. Değer ve gelirleri açısından elektronik ticaret sektöründe çok yukarıda olan Amazon‘un Türkiye pazarına girişi Türkiye‘deki elektronik ticaret hacminin ve hizmet kalitesinin artmasında olumlu bir rol oynayacaktır.
Elektronik alışveriş alışkanlığı gün geçtikçe ülkemizde de artış göstermekte. 2016 yılından elektronik ticaretin toplam ticaretten almış olduğu pay %3.5 iken bu rakamın 2017 de daha da artması beklenmekte.
Bu noktada Amazon‘un ülkemizde faaliyete başlaması bu artışı daha da ivmelendirecektir. Bununla birlikte elektronik ticarete karşı ülkemizde hala temkinli yaklaşılmasının başlıca sebepleri arasında operasyonel süreçlerdeki eksiklikler yer almakta. Amazon‘un uluslararası operasyonel süreçlerde kendini kanıtlamış olması da ülkedeki elektronik ticaret süreçlerinin iyileşeceği anlamına gelebilir.
Süreçte nasıl bir yol alacağını birlikte göreceğiz; ancak ülke ve dijitalleşen dünyaya ayak uydurma konusunda olumlu bir adım olacağa benziyor bu gelişme