ABD Başkanı Joseph R. Biden’ın yönetimi pazartesi günü Çin Halk Cumhuriyeti’ni küresel çapta kötü niyetli siber operasyonlar yürütmek için sözleşmeli bilgisayar korsanlarını kullanmakla suçladı.

-Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

Çin’i kınayan Biden yönetimine Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve NATO da katıldı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, bugünkü duyurunun başkanın ilk yurtdışı gezisinden elde edilen ilerlemeye dayandığı belirtildi.

Fidye yazılımları konusundaki G7 ve AB taahhütlerinden yedi yıl içinde ilk kez yeni bir siber savunma politikası benimseyen NATO’ya kadar devam eden açıklamada, cumhurbaşkanı müttefiklerimizle ortak bir siber yaklaşım ortaya koyuyor ve ne kadar sorumlu olduğuna dair net beklentiler ve işaretler ortaya koyuyor.

Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı için çalışma geçmişine sahip bilgisayar korsanlarının, finansal kazanç için fidye yazılımı saldırıları, siber etkin gasp, kripto hırsızlığı ve dünyanın dört bir yanındaki kurbanlardan hırsızlık yaptıkları iddiasında bulundu.

Beyaz Saray, Çin’in sözleşmeli bilgisayar korsanlarının suç faaliyetlerini ele alma konusundaki isteksizliğinin, milyarlarca dolarlık fikri mülkiyet, özel bilgi, fidye ödemeleri ve hafifletme çabalarıyla hükümetlere, işletmelere ve kritik altyapı operatörlerine zarar verdiğini de sözlerine ekledi.

ABD Yönetimi, Çin’i kınamasının yanı sıra, ABD Adalet Bakanlığı’nın denizcilik, havacılık, savunma, eğitim ve denizcilik de dahil olmak üzere kilit sektörlerde yabancı hükümetleri ve kuruluşları hedef alan çok yıllı bir kampanya yürüttüğü iddia edilen dört Devlet Güvenlik Bakanlığı bilgisayar korsanına karşı suçlamada bulunduğunu duyurdu.

Çin’e karşı yaptırım uygulanacak mı?

Washington DC’de bulut kimlik güvenliği çözümleri sağlayıcısı Thycotic’in baş güvenlik bilimcisi Joseph Carson konu ile alakalı şu açıklamaları yaptı:

“Bugün, Microsoft Exchange sunucularını ve açıklanmayan bir fidye yazılımı büyük saldırı düzenlendi. Gerekli çalışmaları ve saldırının nereden geldiğini az çok tahmin edebiliyoruz. Ülkeler, kendi sınırları içinde faaliyet gösteren siber saldırganlardan ulusları sorumlu tutmak için kolektivistiyle iş birliği yapmalıdır. Aksi takdirde herhangi bir eylemde bulunmadan siber saldırılarda bir artış görmeye devam edeceğiz.”

Yönetim, Çin’in kötü niyetli siber faaliyetlerini kınarken, Pekin’e yaptırım uygulamaktan geri kaldı. Mass, Burlington’da bir veri koruma şirketi olan Sotero’nun CEO’su ve kurucu ortağı Purandar Das şu cümleleri ekledi:

“Halkın kınaması büyük olasılıkla Çin’in pruvasına yapılan bir uyarıdır.”

 

- Advertisement -HD TeknoHaber Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz