Sosyal medya araçlarının hayatımıza etkileri gün geçtikçe artmaya devam ediyor.
Twitter’ ı bir numaralı canlı haber uygulaması olarak tabir etsek yanlış söylemiş olmayız.
Dünyanın herhangi bir yerinde bir olay olduğunda kullanıcılar hemen Twitter’ dan paylaşmaya başlıyor. Aynı konuda çok sayıda kişinin Tweet atması ile birlikte hemen hemen tüm dünyanın bir anda haberi olmaya başlıyor.
Buradan hareketle ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi yeni bir girişime adım attı ve Twitter’ dan faydalanarak tüm dünyadaki depremleri izlemeye başladığını duyurdu.
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi yaklaşık olarak 2,000 sensöre sahip ve genel olarak ABD’ de meydana gelen depremleri izlemede kullanılıyor bu sensörler. Ama bölge dışında kalan yerlerdeki deprem izlemeleri için kaynağı (sensörleri) bulunmuyor.
Sensörlerin olmadığı yerlerde depremleri izlemek için Twitter ile ortak çalışmaya başladı.
Dünyanın herhangi bir yerinde deprem olduğunda kullanıcılar “Deprem” kelimesinin içinde geçtiği tweetleri atmaya başlıyorlar. Buradan hareket eden ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi; eğer bir yerde anlık süreler zarfından “deprem” kelimesinin geçtiği yediden fazla tweet bulunursa o anda orada deprem olduğunu izlemeye alıyor.
Deprem kelimesin hangi dilde yazıldığı önemli değil. Tüm dillerdeki karşılığına göre sistem işliyor.
Eğer bu atılan Tweetlerde deprem kelimesinin yanında numerik bir değer yer alırsa bu da depremin büyüklüğü hakkında bilgi veriyor olacak.
Yapılan bu geliştirmeler şuan deprem izleme birimlerinde kullanılıyor ve Tweet’ lerden alınan bu bilgiler gerçeğe çok yakın bir sonuç ortaya çıkardığı gözlemleniyor.
Twitter ve ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nin birlikte çalışma durumunu Twitter yayınladığı bir blog yazısı ile duyurdu.