Yılın son anlarına yaklaştığımız şu günlerde 2017 yılına damgasını vurması beklenen teknolojik gelişmelere gelin yakından bakalım.
Sanal Gerçeklik
2030 yılında yaklaşık 30 milyar dolarlık bir pazara dönüşmesi beklenen sanal gerçeklik hakkında çok fazla şey konuşuluyor.
Sanal gerçeklik son 12 ayda büyük bir çıkış gerçekleştirdi. Google’ın hem performans hem de kullanılabilirlik açısından 2014’te Cardboard‘u piyasaya sürülmesiyle birlikte popüler kültüre daha da yakınlaştığından beri VR teknolojisi uzun bir yol kat etti. Son bir yıl içerisinde önde gelen firmalar kendi sanal gerçeklik cihazlarını çıkararak sektörün büyümesine öncülük ettiler.
Facebook’a ait Oculus Rift‘in mart ayında çıkışını gerçekleştirmesinin ardından nisan ayında HTC Vive da piyasa girdi. Sony tarafında da uzun süredir beklenen Playstation VR ekim ayında, kasım ayında ise Google tarafından Cardboard’ın halefi Daydream View çıkışını gerçekleştirdi.
Ayrıca Microsoft, Nintendo ve Qualcomm’da 2017 yılında pazara girmesi bekleniyor.
VR’nin daha geniş bir şekilde kullanıma sunulması ile ilgili en büyük endişelerden biri içeriğin ve deneyimin kısıtlı olmasıdır. Google , Oculus ve Valve kendi özel VR uygulama marketlerini açtılar.
Bir diğer önemli gelişme ise, Google, Oculus, HTC, Sony, Samsung ve Acer gibi teknoloji sahnesinin en büyük isimlerinin, VR için daha iyi içerik oluşturmak amacıyla birleştiren Global Virtual Reality Derneği’nin yakın zamandaki duyurusudur.
VR kullanıcılarının aradıkları şey yazılım ve donanımın belirli bir standarda olması. Örneğin Oculus için çıkarılan oyunlar PS VR veya Vive‘da oynanamıyor. Derneğin amacı bu standardı oluşturmak.
Üreticilerin ve içerik sağlayıcıların desteği sayesinde VR’ın 2017 yılında büyüceğini öngörmek çok zor olmasa gerek.
Artırılmış Gerçeklik
Artırılmış gerçeklik ise önemli bir ilerleme kaydediyor. Pokemon Go‘nun şaşırtıcı başarısı teknolojinin inanılmaz bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.
Apple CEO’su Tim Cook, Artırılmış gerçekliğin sanal gerçeklikten daha büyük olma potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi ve iPhone yapımcılarının pastadan bir pay almak konusunda oldukça hevesli olduğu görünüyor.
Apple 2015 yılında artırılmış gerçeklik geliştiricisi Metaio satın alması şirketin bu alana verdiği önemi gösterebilir.
Kasım ayı başlarında Apple’ın, Google Glass tarzında kendi artırılmış gerçeklik gözlüğü üzerinde çalıştığı yönünde söylentiler dolaştı. Aynı zamanlarda çıkan bir başka söylenti ise, şirketin artırılmış kamera özelliklerine sahip iPhone 7‘yi iyileştireceği ve ayrıca artırılmış gerçeklik özelliklerinden üzerine bir iOS güncellemesi hazırladığını iddia ediyor.
Bu gelişmelerin nasıl sonuç vereceği görmek biraz uzun zaman alabilir. Ancak 2017 yılında daha çok artırılmış gerçeklik haberleri duyacağımızın kesin olduğu söylenebilir.
Otonom Sürüş
https://www.youtube.com/watch?v=PUw_DMaQ264
Önümüzdeki senelerde şoförsüz araçları daha sıklıkla göreceğiz. Teknoloji gelişmeye devam ederken, sanayinin önemli üreticileri yavaş yavaş otonom araçlar kurmaya yöneliyor.
Tesla ‘Otopilot’ özelliğini 2015’te piyasaya sunduğundan beri araçlarının otonom yeteneklerini sürekli olarak ele alıyor ve büyük potansiyeli olan otonom sürüş teknolojilerinin geleceğe yönelik olduğunu gösteriyor.
Bu teknoloji ile deney yapan tek firma Tesla değil. Google, Mountain View, Austin, Kirkland ve Phoenix’deki kendi otonom araçları ile denemeler yürütüyor ve bazı sürüş seansları diğerlerine göre daha az başarılı iken araçlarının bu esnada iki milyon mili aştığı belirtiliyor.
Uber de teknolojinin peşinden giden firmalardan. Uber son zamanlarda sürücüsüz kamyon girişimi Otto‘yu satın aldı ve sürücüsüz kamyon filosu testlerine başladı.
2016 European Truck Platooning Challenge etkinliği kapsamında yapılan testlerde, altı araçtan oluşan filo, pek çok ülkeyi gezerek, 6 Nisan tarihinde Hollanda’da Rotterdam’da test sürüşünü tamamladı. 3 farklı ülkeyi dolaşan filo, birbirlerini takip ederken, aradaki mesafe de sürekli kontrol altında tutuldu. Bilgisayar aracılığı ile hız, mesafe gibi tüm detayların dikkatli bir şekilde takip edildiği araçlarda, güvenlik açısından herhangi bir sorun yaşanmadı.
Buna ek olarak, Apple ve BMW‘nin yakın gelecekte kendi kendine sürüş teknolojilerine ilk geçişlerini planladığı söyleniyor ancak son raporlar, Apple’nın kendi araçlarını inşa etmeden önce birkaç yıl daha bekleyebileceğini öne sürüyor.
2017 yılında da otonom sürüşle ilgili çok fazla haber duyacağımıza eminiz.
Diğer Trendler
Bir başka trend ise drone ile kargo teslimatı.Google , Amazon ve Dominos son bir yıl içersinde ABD, İngiltere ve bir dizi ülkede saha testi yapmaya devam ediyor. Ups ve Walmart drone ile teslimata ilgi gösteren diğer firmalardan.
Nesnelerin İnterneti ise önümüzdeki yılda önemi artıracak tekonolojik gelişmelerden bir tanesi. Sizde yorumlarda 2017 yılında önemli olacağını düşündüğünüz teknolojik gelişmeleri yazabilirsiniz.
Sadece bir kac sene once ortaya cikan gelismeler simdi soz sahibi oldular. Teknolojik gelismelere ayak uyduramayan firmalarin ayakta durmasi zorlasacak. Bu gelismelerin yaninda endustri 4.0 denilen dorduncu sanayi devrimi icinde yer alan hersey cok populer olacak. Artik akilli fabrikalar ortaya çıkıyor. Fabrikada uretim sirasinda hammadde ihtiyaci varsa robotlar siparis verecek veya bir ariza ciktiginda robotlar hemen mudahale edecek. Boston dynamics gibi firmalarin robotik calismalari da onemli. Insan gibi hareket eden, umulmadik bir durum ciktiginda karar veren robotlar var. Uzaylilari pek goremedik ama dunyamiz yavas yavaş uzaylilasiyor. Drone lar drone lar :))